Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Próba szczelności - maksymalne ciśnienie

5 Odpowiedzi, 4727 Wyświetleń

PowerWolf

2021-12-23, 18:16:25
Nowy użytkownik
Hejka!

Jestem młodym instalatorem i mam do was pytanie. Na jednej z łódzkich budów zapytany kierownika budowy na ile mam nabić próbę instalacji od klimatyzacji dostałem odpowiedź, że na 40 bar. Zdziwiłem się, bo zazwyczaj jak nabijałem próbę u klientów, to robiłem 30 bar max. Dlatego przychodzę do was z pytaniem, czy jeżeli nabije próbę na 40 bar to przypadkiem nie rozsadzi wymiennika w jednostce wewnętrznej? Dodam, że w biurze są zamontowane kasetony od kaisai'a 3,5 oraz 5 kw (kca3u-12hrf32x oraz kca3u-18hrf32x).
  • Odpowiedz

byniom

2021-12-23, 18:50:55
Moderator
Próbę szczelności instalacji np. lutowanej robisz na 41.5 bara natomiast jeżeli chodzi o urządzenia to na każdym masz na tabliczce maksymalne ciśnienie jakiemu możesz je poddać i tak np. jednostka ścienna wewnętrzna ma 1.6 Mpa a agregat czyli jednostka zewnętrzna tez ma na tabliczce podane maksymalne ciśnienie np. 4.4 Mpa
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

radekklimat

2021-12-25, 20:28:26
Moderator
42.5bar na papier
  • Odpowiedz

Amfan

2021-12-27, 10:44:36
Top użytkownik
1,5 x ciśnienie pracy. Tak to jest w przepisach budowlanych , że ciśnienie próby ma być wyższe o 50% od ciśnienia pracy. Gdzie jest napisane , że wewnętrzna na mieć 1,6 MPa jak w normalnym trybie w grzaniu tam jest więcej ?.
  • Odpowiedz

byniom

2021-12-27, 12:01:30
Moderator
1.6Mpa to dałem tylko przykład ale na jednostkach wewnętrznych i zewnętrznych masz podane maksymalne ciśnienie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa