Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja poddasze

13 Odpowiedzi, 6705 Wyświetleń

roox

2022-03-28, 20:33:04
Nowy użytkownik
Witam,

Zastanawiam się nad kupnem klimatyzacji typu split do salonu 36 m2 połączonego z kuchnią 8 m2. Oba te pomieszczenia są na poddaszu od strony południowej. W salonie jest dwuskrzydłowe okno balkonowe, a w kuchni dwa okna dachowe. Większość instalatorów twierdzi, że klimatyzacja 3,5 kW wystarczy żeby to schłodzić. Jak czytam informacje w necie to na taką powierzchnię i to na poddaszu wypadałoby zamontować conajmniej 5 kW. Mam już totalny mętlik w głowie bo nie wiem na co się zdecydować. Co myślicie? Jakieś doświadczenia z klimatyzacjami na poddaszach? Nie chciałbym czuć niedosytu jak zamontuję 3,5 kW, a ona się tam będzie męczyć żeby tą powierzchnię schłodzić. Z drugiej strony nie chciałbym
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-03-28, 23:20:28
Zaawansowany użytkownik
Sam sobie odpowiedziałeś, może się męczyć. Jak latem masz tam 35+ weź coś mocniejszego np Gree pular 4.6kW
  • Odpowiedz

roox

2022-03-29, 07:29:11
Nowy użytkownik
Większość z tych instalatorów proponuje Rotenso Ukurę 3,5 kW. Nawet jakbym zdecydował się na jakąś 5 KW to czy warto montować akurat z tej firmy. Ktoś używa klimatyzatora Rotenso dłużej niż 5 lat? Bo zastanawiam się czy tyle wytrzyma ile ma gwarancji, czy coś dłużej pochodzi. Smile
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-03-29, 13:20:43
Top użytkownik
Masz urządzenia w mocach 3,5 4,2 i 5kW jak dla mnie na ten metraż to ewidentnie jest 3.5kW
Różna cenowa między 3.5 a 5 jest na tyle duża że nie ma sensu przepłacać 1,5k do 2K netto więcej .
Różnica wystarczy na 5 lat serwisu i opłaty do elektrowni .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

roox

2022-03-29, 14:46:06
Nowy użytkownik
Z doświadczenia mówisz, że 3,5 kW da radę? W końcu to poddasze, więc od dachu będzie bardziej gorąco. W wszędzie w netach piszą, że na poddasze to parę kW więcej trzeba doliczyć. Z jednej strony nie chciałbym przepłacić, ale z drugiej strony mam obawy czy takie 3,5 schłodzi.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-03-29, 15:35:03
Zaawansowany użytkownik
Nie pańkuj, może napisz co dla Ciebie znaczy słowo schłodzi, to nie jest zero jedynkowy termin.
Nie wiem czy ukura nawet ma 5 lat ostatni wypust ma rok czasu. Poza debilnym pilotem mogę polecić. Nie przepłacisz a dostaniesz max co chińczyki oferują.
  • Odpowiedz

roox

2022-03-29, 15:36:45
Nowy użytkownik
Wszędzie gdzie patrzę to Ukura ma 5 lat. Trochę mnie zaskoczyłeś z tym rokiem.
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-03-29, 16:34:50
Zaawansowany użytkownik
Jaka izolacja ścian? Jaka izolacja połaci dachowej? Czy pomieszczenie jest do kalenicy czy jest płaski sufit?
  • Odpowiedz

roox

2022-03-29, 17:10:48
Nowy użytkownik
Izolacja ścian 12 cm. Izolacja połaci 20 cm. W pomieszczeniu plaskiego sufitu z jakieś 2 m. W kuchni praktycznie sam skos.
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-03-29, 18:19:57
Zaawansowany użytkownik
Z tego co tu wyczytałem, to ja bym zaproponował "piątkę".
"Trzy i półka" da radę, ale sprężarka będzie ci chodzić jak szlifierka - na najwyższych obrotach.
Ważne jest też umiejscowienie skraplacza, czy będzie w miejscu nasłonecznionym czy zacienionym.
Poza tym, co napisał Tytanowy Janusz, co chcesz osiągnąć pisząc "schłodzi"?
  • Odpowiedz

roox

2022-03-29, 18:40:40
Nowy użytkownik
W lecie w upale mam u siebie 27-30 stopni, bo słońce od samego rana do jakieś godziny 14 napiera na tą część dachu gdzie jest salon i kuchnia. Chciałbym pewnie mieć 22-23 stopnie i żeby klima była to w stanie utrzymać. Skraplacz chcę umieścić na ścianie, na którą słońce będzie świecić tak do godziny 9 max. - poźniej do samego wieczora ta ściana będzie w cieniu.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-03-29, 23:18:48
Zaawansowany użytkownik
roox napisał(a):Wszędzie gdzie patrzę to Ukura ma 5 lat. Trochę mnie zaskoczyłeś z tym rokiem.

Pisałem o istnieniu na rynku tego modelu Smile
Jakiejś mega parówy w mieszkaniu nie masz, ale 30 to już sporo. Agregat w cieniu zawsze na plus jeśli rurociąg nie będzie obciążający dla sprężarki tradycyjnie 3-4m to możesz zaryzykować 3.5kW. Za bodaj 450zł wiecej masz rotenso Imoto X o wyższych parametrach A+++ i 200W więcej mocy chłodniczej na maksymalnych obrotach.
Miejsce jednostki wewnętrznej też ma znaczenie powinna być możliwie w centralnym punkcie w okolicy źródeł ciepła- okien.
Warto zastanowić się nad roletami zewnętrznymi, pasywna bariera przed promieniowaniem to skuteczna metoda wspomagająca klimę Smile
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-03-30, 06:55:47
Top użytkownik
roox napisał(a):W lecie w upale mam u siebie 27-30 stopni, bo słońce od samego rana do jakieś godziny 14 napiera na tą część dachu gdzie jest salon i kuchnia. Chciałbym pewnie mieć 22-23 stopnie i żeby klima była to w stanie utrzymać. Skraplacz chcę umieścić na ścianie, na którą słońce będzie świecić tak do godziny 9 max. - poźniej do samego wieczora ta ściana będzie w cieniu.

Jestem w 100% pewny że taki klimatyzator jak Mitsubishi MSZ-AP35/MUZ da sobie swobodnie radę w utrzymaniu temperatur w granicach 23-26C
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa