Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro)

38 Odpowiedzi, 24003 Wyświetleń
Wstecz 1 2

dune2

2022-04-05, 06:20:14
Nowy użytkownik
Morar26 napisał(a):Zobacz na drugą stronę przedziału -haier max 38db - mitsu max 36db. Mitsu w używanych zakresach może okazać sie cichsze.
Inne zakresy nie mają dla mnie znaczenia bo w ciągu dnia będą używane kiedy i tak jest głośno włączony tv itd.
Najważniejsze jak będzie w nocy gdy będę spał.

Po analizach stwierdziłem że tak chcę Mitsubishi dokładnie model Diamond i dam radę przy tych 19 db względem 16 Haiera.
Problemem jest oczywiście cena oraz znalazienie w trójmieście firmy z autoryzacją Mtsubishi żeby miec 5 lat gwarancji no i dostępnośc bo na nie trzeba czekać długo czasem miesiąc i dłużej.

Narazie "najtańsza" firma oferuje mi takie ceny:

Mitsubishi Diamond:
- 1 x jednostka zewnętrzna 4,2kW MXZ-2F42VF
- 1 x jednostka wewnętrzna 1,8kW MSZ-LN18VG W
- 1 x jednostka wewnętrzna 2,5kW MSZ-LN25VG W

cena z montażem 14.500 brutto

Haier Flexis
-1 x 2U50S2SM1FA-3 5,1kW
- 2 x AS25S2SF1FA-WH 2,6kW

cena z montażem 10500,- brutto

Różnica 4000 która mogę zaakceptować ale pan z jednej firmy poddał w wątpliwośc czy w przypadku Mitsubishi wystarczy 1,8 kW i 2,5 kW skoro jest w mieszkaniu bardzo ciepło bo dach bloku jest z papy smolistej i to ostatnie piętro.Pokoje mają 10 m i 20 m ale jego zdaniem powinny być 2,5 kW i 3,5 kW a to oznacza koniecznośc mocniejszej jedn. zewn. więc cena by wzrosła o kolejne parę tysięcy.

Nie wiem co zrobić czy brać tego Mitsubishi 1,8 kW i 2,5 kW czy jednak Haiera.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-04-05, 06:38:53 przez dune2.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-04-05, 10:03:58
Zaawansowany użytkownik
Niektórzy instalatorzy to rzeczywiście papa smolista.
Mitszubiszi ma "nowy" cennik obowiązujący od 1 kwietnia więc wycena może być już nieaktualnaWink
  • Odpowiedz

dune2

2022-04-05, 11:04:06
Nowy użytkownik
Tytanowy Janusz napisał(a):Niektórzy instalatorzy to rzeczywiście papa smolista.
Mitszubiszi ma "nowy" cennik obowiązujący od 1 kwietnia więc wycena może być już nieaktualnaWink

Już nowe ceny miałem.
A teraz opcja którą chyba wybiorę a więc 2x2,5 kW + 5,3 kW. W dużym tym 20 m jest mniej goraco niż w tym mniejszym więc myślę że 2,5 kW starczy zwłaszcza że w nim mniej przebywam. No a do tego 10m gdzie jest totalny zaduch jak w saunie i w którym spię wezmę też 2,5 kW tak na wszelki wypadek.
Łącznie to wyjdzie ok 1000 zł drożej niż w wersji z 1,8 kW.
W sumie wychodzi już na ok 15000 za Mitsubishi ale będe spał spokojniej niż przy 10000 za Haiera.
Spokojniej ze względu na fakt że mam lepszą firmę  Smile

Do białego perłowego chyba nie ma sensu dopłacać 115 euro ?

Model MSZ-LN25VG2 W - jest to kolor biały naturalny - cena 515 EUR
Model MSZ-LN25VG2 V - jest to kolor biały perłowy - cena 630 EUR
Model MSZ-LN25VG2 B - jest to kolor czarny - cena 630 EUR
Model MSZ-LN25VG2 R - jest to kolor bordowy - cena 630 EUR
Agregat MXZ-2F53VF3 - cena 1.805 EUR
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-04-05, 11:16:28 przez dune2.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-04-05, 12:45:09
Zaawansowany użytkownik
1.8kW do 10m2 to świat i ludzie poza tym na 99% to te same urządzenia i wielkość parownika tylko ciut wyższe obroty dla mocniejszej wersji (wyższe obroty-większy hałas) Skoro pomieszczenia latem są nierówno "gorące" to nie widzę sensu zwiększania mocy agregatu. Oczywiście nikt nikomu nie broni przewymiarowywać urządzeń.
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-04-05, 12:45:39
Top użytkownik
OMFG !
na 10m2 wystarczy 1kW ale można zwiększyć do 1,5/1.8kW nie więcej
na 20m2 2kW jak jest latem około 30C to można zwiększyć do 2,5kW więcej nie ma sensu
Agregat MXZ-2F33 jest wystarczający a ktoś dobiera 5kW na 30m2 w multi

Na 50m2 4m wysokości gdzie mam olbrzymie przeszklenia mam klimatyzator 2kW i nim ogrzewam i chłodzę salon
Części oraz urządzenia firmy Daikin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-04-05, 12:46:18 przez DBKlima.)
  • Odpowiedz

Morar26

2022-04-05, 16:33:55
Nowy użytkownik
@dune2 ja też się zastanawiam między mitsu i haier z tym ze z tego pierwszego to raczej tańszy model MSZ-AP. Głośność ta samo co diamond. Diamond ma niby lepsze zużycie energ. ale nie jestem pewien czy w multi to także obowiązuje.

@Tytanowy Janusz czy można prosić o rozwinięcie poniższej myśli bo jest bardzo ciekawa. Czy chodzi o to że agregat multi ma klasę tylko A++/A+ i nie uzyska się A+++/A++ flexisa? Czy jakieś inne funkcje przestają działać? Gdzieś czytałem że chyba mitsu nie ma trybu cichego w multi.

Tytanowy Janusz napisał(a):Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale parownik flexis jest bez sensu przy multi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-04-05, 16:44:29 przez Morar26.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-04-05, 18:57:06
Zaawansowany użytkownik
Morar26 napisał(a):@Tytanowy Janusz czy można prosić o rozwinięcie poniższej myśli bo jest bardzo ciekawa. Czy chodzi o to że agregat multi ma klasę tylko A++/A+ i nie uzyska się A+++/A++ flexisa? Czy jakieś inne funkcje przestają działać? Gdzieś czytałem że chyba mitsu nie ma trybu cichego w multi.

Tytanowy Janusz napisał(a):Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale parownik flexis jest bez sensu przy multi.

Tak o to mi chodziło , ale oczywiście walory estetyczne i funkcje flexis nadal zostająWink
w Mitsu może być podobnie z klasą energooszczędności tzn jest tak jak pokazuje specyfikacja agregatu, więc nie sugerować się parametrami z tych samych serii w single split.
  • Odpowiedz

dune2

2022-04-07, 10:36:14
Nowy użytkownik
Decyzja podjęta a więc biore Mitsubishi Diamond biały "zwykły".
Widziałem zdjęcia białego perłowego i jakoś zbyt mocno się błyszczy jak dla mnie i jeszcze dopłacić za niego trzeba kolejne 600/700 zł.

1 x jednostka zewnętrzna 4,2kW MXZ-2F42VF
2 x jednostka wewnętrzna 2,5kW MSZ-LN25VG W

W końcu trafiłem na firmę z profesjonalnym podejściem. Przyszedł Pan wszystko pomierzył a później zrobił odpowiednie obliczenia i otrzymałem "FORMULARZ OBLICZENIOWY ZAPOTRZEBOWANIA NA MOC CHŁODNICZĄ"
Żeby zminimalizować głośność zamiast pompki skroplin będę miał odprowadzenie grawitacyjnie do odpływu w kuchni z tego mniejszego pokoju gdzie spię a w dużym będzie leciało na balkon.
Widzę że podejście firm jest bardzo różne bo są takie które wysyłają oferte w oparciu o sam opis mieszkania oraz takie gdzie przyjedzie człowiek spojrzy w minute i już mu wystarczy a i takie gdzie dokładnie analizują najlepsze rozwiązania.
Pewnie dlatego na te moje pokoje 10m i 20m jedni proponowali po 2,5kW i agregat 4,2 kW a inni nawet po 3,5kW na pokoje i agregat 5,3.Oczywiście każdy miał swoje argumenty dlaczego.

Ja jednak zaufam Panu który robił konkretne pomiary i który stwierdził ze wystarczy 2x2,5 i agregat 4,2 kW.
Mam zamiar mieć otwarte drzwi w pokojach tak żeby pozostałe miejsca w mieszkaniu też się troche schlodziły więc myślę że jak na mieszkanie które ogólem ma 50 m jest to optymalny wybór.

Załączam pod postem plik z formularzem zapotrzebowania na moc chłodniczą w tym pokoju 10m.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-04-07, 10:46:56 przez dune2.)
  • Odpowiedz

dune2

2022-04-07, 10:43:23
Nowy użytkownik
Morar26 napisał(a):@dune2 ja też się zastanawiam między mitsu i haier z tym ze z tego pierwszego to raczej tańszy model MSZ-AP. Głośność ta samo co diamond. Diamond ma niby lepsze zużycie energ. ale nie jestem pewien czy w multi to także obowiązuje.

Niestety nie.Różnica głosności jest taka że Diamond ma w trybie nocnym 19dB a MSZ-AP ma 21 dB.
Oczywiście inna kwestia czy słychać tą różnicę ale Diamond podobno lepiej wykonany.
https://www.mitsubishi-les.com/media/dow...rz_web.pdf

Faktycznie jedne z serii AP mają 21 a inne 19 dB.
To po co ja biore Diamond ? Smile

Załączam pod postem drugi plik z formularzem zapotrzebowania na moc chłodniczą w tym pokoju 10m.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-04-07, 11:10:12 przez dune2.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-04-07, 11:42:46
Zaawansowany użytkownik
Dla mnie dyskusyjne jest wieszać taką trumnę o wymiarach 890/233/307 w pomieszczeniu 10m2. Skrupulatny Pan meble odliczał? Smile
  • Odpowiedz

dune2

2022-04-07, 12:22:12
Nowy użytkownik
Tytanowy Janusz napisał(a):Dla mnie dyskusyjne jest wieszać taką trumnę o wymiarach 890/233/307 w pomieszczeniu 10m2. Skrupulatny Pan meble odliczał? Smile
Nie wiem aż tak nie wnikałem ale miał takie urządzenie z laserem i mu mierzyło Smile

W pokoju 10m to jakąkolwiek jest dyskusyjnie wieszać bo seria AP ma 790 a 10 cm to już nie ma większego znaczenia i tak będzie to źle wygladało ale wazniejszy komfort niż wygląd Smile

Wyszło do zapłaty 14400 drogo ale cóż mam nadzieję że od teraz polubię lato Smile
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-04-07, 16:31:07
Zaawansowany użytkownik
Dalmierz laserowy-technika w domu i zagrodzie Smile Musze go częściej używać bo widać robi wrażenie Big Grin
233mm to ten gorszy wymiar poza tym jego "kwadratowość" to potęguje.
Temat chyba został wyczerpany...
  • Odpowiedz

januszk

2024-08-29, 07:51:32
Użytkownik
A co z jednostką zewnętrzną? Montowaliście na ścianie czy na podłodze na balkonie?
  • Odpowiedz

kroms

2024-08-29, 09:59:33
Banned
Kwestia regulaminu w spółdzielni ..U nas w mieszkaniu był by problem bo nie mam nawet balkonu..
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa