Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wątpliwości co do głośności klimatyzacji.

10 Odpowiedzi, 15928 Wyświetleń

Kalik93

2022-06-27, 15:59:59
Nowy użytkownik
Witam.
Przychodzę do Was z pytaniem o zewnętrzną jednostkę klimatyzacji, konkretnie model 1U35YEGFRA.
Według specyfikacji ciśnienie akustyczne jednostki przy chłodzeniu to 50 dB, a moc akustyczna to 63 dB. 

W rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 14 czerwca 2007r. w sprawie dopuszczalnych poziomów hałasu w środowisku [Dz. U. z dnia 14 czerwca 2007r., poz. 826, nr 120 posiadający tekst jednolity Dz.U. z dnia 22 stycznia 2014r., poz. 112 z późniejszymi zmianami] wyczytać można, że "poziom hałasu" nie może przekroczyć 55dB. Pierwsze pytanie, to czy tyczy się do mocy akustycznej czy ciśnienia akustycznego? Jeżeli mocy akustycznej, to rozumiem to tak, że zamontowano mi jednostkę, która nie spełnia norm. 

Wyszedłem na balkon sonometrem w smartfonie (wiem, że nie jest to dobry miernik, ale nie zależy mi na dokładności co do dB, a ewentualnie na wyłapaniu różnicy 3-6dB), który w pikach pokazywał powyżej 70dB (domyślam się, że tutaj w grę wchodziła nie tylko sama jednostka, ale też sporo szumu z otoczenia) - co w mojej opinii jest niedopuszczalne. 

W celu zobrazowania moich wątpliwości co do głośności wrzuciłem film na YT dostępny pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=xorPAm-4VoQ 
Można śmiało przewinąć do 1:15, wtedy jednostka się "rozpędza".
Czy moglibyście się wypowiedzieć w temacie? Co sądzicie na temat głośności jednostki - czy to normalne czy zbyt głośne? Dodam też, że z jednostki wydobywają się niepokojące dźwięki przypominające mechaniczne tarcie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-06-27, 16:00:15 przez Kalik93.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-27, 19:10:22
Zaawansowany użytkownik
Wystarczy wyłączyć klimatyzator i normy będą spełnione. Może Lokalizacja na Twój agregat nie spełnia norm? Z nagrania niewiele można powiedzieć bo tak naprawdę nie ma punktu odniesienia do tego hałasu. Możliwe że urządzenie działa ciut głośniej niż powinno. Metaliczne dźwięki (nie każde) wpisują się w normy pracy , ogólnie klimatyzator to generator różnych odgłosów. Urządzeni stoi powyżej 10cm od ściany? Ile metrów ma rurociąg? Kto wykonywał instalację? Proponuję zdjąć graty z urządzenia.
  • Odpowiedz

Kalik93

2022-06-27, 20:12:20
Nowy użytkownik
Dzięki bardzo za odpowiedź!
Może Lokalizacja na Twój agregat nie spełnia norm? - to jest otwarty balkon, nie widzę w jaki sposób miałoby nie spełniać norm. W bliźniaczych mieszkaniach u sąsiadów inne agregaty chodzą tak, jakby ich sprężarka nie szykowała się do startu na księżyc.
Urządzeni stoi powyżej 10cm od ściany? - Tak, ściana tylna ~20cm, podkładki tłumiące też są do wysokości ~10cm.
Ile metrów ma rurociąg? - nie więcej niż 3m, jednostka wewnętrzna wisi w środku na ścianie obok
Kto wykonywał instalację? - monter klimatyzacji ze wszystkimi certami.
Proponuję zdjąć graty z urządzenia - no wiadomo, są tam tymczasowo, problem jednak występował zanim tam zostały położone.

Którą wartością powinno się kierować przy doborze jednostki - mocą akustyczną czy ciśnieniem akustycznym? W rozporządzeniu piszą o Laeq (Leq (or LAeq) is the Equivalent Continuous Sound Pressure Level), podczas gdy moja spółdzielnia upiera się przy mocy akustycznej, a nie ciśnieniu akustycznemu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-06-27, 20:12:40 przez Kalik93.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-27, 21:39:41
Zaawansowany użytkownik
Poobserwuj kilka dni. Aktualne warunki atmosferyczne nie sprzyjają cichej pracy. Jeśli moc masz prawidłowo dobraną do pomieszczenia to obroty sprężarki powinny spaść po kilku-kilkunastu minutach gdy temperatura w pomieszczeniu się ustabilizuje. Jak urządzenie będzie cały czas pracowało na max obrotach to może być np objaw ubytku czynnika.
Osobiście nie interesuje się pierdołami jak normy i jak je czytać. Agregaty może nie są tak ciche jak lodówki, ale wg mnie prawidłowo pracujący klimatyzator małej mocy nie powinien być uciążliwy dla sąsiadów. Teoretycznie trzeba zgłosić montaż do ADM, papier wszystko przyjmie... Karty katalogowe często deklarują wyższe wartości... Przedstawiasz kartę urządzenia które połechce technicznego z administracji.
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-06-28, 08:08:34
Top użytkownik
(2022-06-27, 15:59:59)Kalik93 napisał(a): Wyszedłem na balkon sonometrem w smartfonie (wiem, że nie jest to dobry miernik, ale nie zależy mi na dokładności co do dB, a ewentualnie na wyłapaniu różnicy 3-6dB), który w pikach pokazywał powyżej 70dB (domyślam się, że tutaj w grę wchodziła nie tylko sama jednostka, ale też sporo szumu z otoczenia) - co w mojej opinii jest niedopuszczalne. 

Ja wiem że metody pomiarowe różnią się od siebie ale ty kupiłeś urządzenie które ma swoją specyfikację i na pewno je spełnia przy danej metodzie pomiarowej
Nikt nie mierzy smartfonem zagraconej klimatyzacji z tak bliskiej odległości .

Nie pokazałeś co ustawiłeś na klimatyzacji jakie nastawy w danym momencie są, może masz w mieszkaniu 30C i właśnie uruchomiłeś klimatyzator .
Ustaw na 1 biegu i 24C maksymalnie
Wczoraj byłem w 3 sklepach i klimatyzatory obsługa ustawiała na 16C aż z tac woda się lała przy zewnętrznej temperaturze 33C
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Kalik93

2022-06-28, 08:30:27
Nowy użytkownik
(2022-06-28, 08:08:34)DBKlima napisał(a): Ja wiem że metody pomiarowe różnią się od siebie ale ty kupiłeś urządzenie które ma swoją specyfikację i na pewno je spełnia przy danej metodzie pomiarowej
Nikt nie mierzy smartfonem zagraconej klimatyzacji z tak bliskiej odległości .

Nie pokazałeś co ustawiłeś na klimatyzacji jakie nastawy w danym momencie są, może masz w mieszkaniu 30C i właśnie uruchomiłeś klimatyzator .
Ustaw na 1 biegu i 24C maksymalnie
Wczoraj byłem w 3 sklepach i klimatyzatory obsługa ustawiała na 16C aż z tac woda się lała przy zewnętrznej temperaturze 33C
Co do sklepu - to nie ich, więc "można zajeżdżać"  Tongue

Sonometr już jedzie, pomiar głośności robiłem telefonem z braku dostępu do sonometru wcześniej W ramach ciekawostki wrzucę później porównanie jak duża jest różnica odczytu między urządzeniami. Pomiar robiłem 3m od jednostki.
Na dworze były 33C, bez klimatyzacji w mieszkaniu było 29.5C, mieszkanie zaciemnione roletami odbijającymi. Na klimatyzacji wewnętrznej ustawiłem 26C na auto, więc wg instrukcji powinien sam dostosować najlepsze parametry. Obniżenie do zadanej temperatury zajęło godzinę +/- 5 min. Pomieszczenie ma ~27m2. Po ochłodzeniu do 26C jednostka cały czas jechała na maksymalnych obrotach, temperatura skakała między 26C a 27C.
Moc jednostki zewnętrznej to 3.5kW.
Jednostka zewnętrzna ma dostęp świeżego powietrza. Co do gratów to ponawiam - to stało tam 45min działania jednostki (porządki na balkonie), w tym 2 minuty początkowego pomiaru, który widać na filmie.
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-06-28, 09:01:25
Top użytkownik
Ustawiłeś na auto czego się spodziewałeś że będzie priorytetem cisza ?
Zamknij okna/drzwi i zmierz ile hałasu z agregatu przedostaje się do wnętrza mieszkania - to powinno cię interesować .

Klimatyzacja nawet ta najprostsza ma sporo funkcji ja myślę że priorytetem jest chłód jaki chcesz uzyskać w domu
Wiem że są różni klienci tu widzę że chcesz zrobić "przypierdolkę" i za wszelką cenę chcesz uzyskać potwierdzenie że masz rację .
Ja bym napisał od razu samodonos do sanepidu zamiast cieszyć się z urządzenia i nie zawracać sobie głowy głupotami Wink
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-28, 13:07:31
Zaawansowany użytkownik
Kupiles sonometr zeby mierzyc klimatyzator? Co i komu chcesz udowadniać?
Chcesz chlodzić ustaw na cool! Dziwne ze po godzinie masz nadal na max albo tak Ci się wydaje? Tak jak pisałem warunki aktualnie sa trudne, ale klimatyzator powinien zejść z obrotów sprężarki.
Poziom hałasu urządzenia nie jest zapewniony do każdych warunków. Weź głosnik przenośny zmierz na wolnej przestrzeni i wyciśnięty blisko narożnika ...
Jak klimatyzator masz wpinany na wtyczce do gniazdka to możesz potestowac go pod kątem poboru energii. Kup najprostszy miernik poboru za 30zł i zasada jest taka max dla Twojego urządzenia będzie ok 1300W Ustabilizowana praca to 500W lub mniej. Wszystko zależy od ilości energii cieplnej jaka trafia do pomieszczenia (podstawa zamknięte okna i drzwi). Wartości te będą pokazywały na jakim poziomie wysterowaną masz sprezarke.
  • Odpowiedz

Kalik93

2022-06-28, 16:21:36
Nowy użytkownik
(2022-06-28, 09:01:25)DBKlima napisał(a): Ustawiłeś na auto czego się spodziewałeś że będzie priorytetem cisza ?
Zamknij okna/drzwi i zmierz ile hałasu z agregatu przedostaje się do wnętrza mieszkania - to powinno cię interesować .

Klimatyzacja nawet ta najprostsza ma sporo funkcji ja myślę że priorytetem jest chłód jaki chcesz uzyskać w domu
Wiem że są różni klienci tu widzę że chcesz zrobić "przypierdolkę" i za wszelką cenę chcesz uzyskać potwierdzenie że masz rację .
Ja bym napisał od razu samodonos do sanepidu zamiast cieszyć się z urządzenia i nie zawracać sobie głowy głupotami Wink

Robię research po to, żeby mieć argumenty do rozmów z zarządcą osiedla, który przypierdolkę zrobił do mnie po skargach sąsiadów, ale dzięki za wyrażenie opinii.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-06-28, 16:22:11 przez Kalik93.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-28, 23:37:37
Zaawansowany użytkownik
Skoro są skargi to możliwe, że jest coś na rzeczy. Kontaktowałeś się z instalatorem? Przedstaw sprawę osoba z doświadczeniem bez problemu oceni czy klimatyzator pracuje prawidłowo. Grunt żeby nie ściemniał Wink
  • Odpowiedz

Marek1234

2023-04-04, 12:18:46
Nowy użytkownik
@Kalik93, udało się coś z tym hałasem ? Mam podobnie w tym modelu. Pracuje jak stara ruska lodówka , irytujący dźwięk słyszalny z około 20-30 metrów Sad
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa