Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

czy intalator mnie oszukał ?

5 Odpowiedzi, 9805 Wyświetleń

lucas179

2022-07-10, 08:55:32
Nowy użytkownik
Witam

Instalator kilka dni temu montował mi klimatyzacje. W otwór po otwornicy zamiast pianki, włożył garstkę masy plastycznej widocznej na zdjęciu

Tłumaczy się, że nie mieli akurat pianki, ale ta garść "plasteliny" jest równie dobra. Proszę o informację co o tym sądzicie ?

Załączone pliki Miniatury

• Odpowiedz

coolmaker1

2022-07-10, 11:16:07
Zaawansowany użytkownik
Białoszara masa plastyczna, była dokładana do sprzedawanych klimatyzatorów, róznych firm do wypełniania przepustów w scianie więc nikt nikogo nie oszukał.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-07-10, 12:45:19
Zaawansowany użytkownik
(2022-07-10, 11:16:07)coolmaker1 napisał(a): Białoszara masa plastyczna, była dokładana do sprzedawanych klimatyzatorów, róznych firm do wypełniania przepustów w scianie więc nikt nikogo nie oszukał.

Jesteś pewny ze to do przepustów?

(2022-07-10, 08:55:32)lucas179 napisał(a): Witam

Instalator kilka dni temu montował mi klimatyzacje. W otwór po otwornicy zamiast pianki, włożył garstkę masy plastycznej widocznej na zdjęciu

Tłumaczy się, że nie mieli akurat pianki, ale ta garść "plasteliny" jest równie dobra. Proszę o informację co o tym sądzicie ?

To dobrze sie wytlumaczyli akurat Wink pytanie rylko czy zawsze czegos nie maja czy jednorazowy pech... Kup pianke i wypełnij kanał. Nie zapomnij o rękawiczkach (foliowe powinny byc z pianka) bo się ubabrasz.  A z plasteliny to niech sobie ludzika ulepią.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-07-10, 12:51:59 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

lucas179

2022-07-10, 14:13:56
Nowy użytkownik
(2022-07-10, 11:16:07)coolmaker1 napisał(a): Białoszara masa plastyczna, była dokładana do sprzedawanych klimatyzatorów, róznych firm do wypełniania przepustów w scianie więc nikt nikogo nie oszukał.
i kulka tej masy zabezpieczy termicznie cały przepust przez metrową ścianę nośną tak ?

(2022-07-10, 12:45:19)Tytanowy Janusz napisał(a):

To dobrze sie wytlumaczyli akurat Wink pytanie rylko czy zawsze czegos nie maja czy jednorazowy pech... Kup pianke i wypełnij kanał. Nie zapomnij o rękawiczkach (foliowe powinny byc z pianka) bo się ubabrasz.  A z plasteliny to niech sobie ludzika ulepią.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-07-10, 14:15:57 przez lucas179.)
  • Odpowiedz

coolmaker1

2022-07-10, 16:06:18
Zaawansowany użytkownik
(2022-07-10, 12:45:19)Tytanowy Janusz napisał(a):

Z tym przepustem to może lekkie przegięcie lecz dalej twierdzę ,że np Galanz 20-25 lat temu dał tą masę do wypelnienia otworu naokolo rur . Plus tego byla taśma i chyba rozeta "ozdobna". Ja tego marzącego wynalazku nie uzywałem .
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-07-10, 16:49:02
Zaawansowany użytkownik
(2022-07-10, 16:06:18)coolmaker1 napisał(a): Z tym przepustem to może lekkie przegięcie lecz dalej twierdzę ,że np Galanz 20-25 lat temu dał tą masę do wypelnienia otworu naokolo rur . Plus tego byla taśma i chyba rozeta "ozdobna". Ja tego marzącego wynalazku nie uzywałem .

Nadal te akcesoria (choć w kratkę)  są dostatczane przez niektorych producentów. Niestety, ale instrukcja co innego mowi o zastosowaniu tej masy..  ale jak napisałem mozna z niej ulepic ludzika czy np zakleic uszy podczas wiercenia. Instalator Panu wcisną kit! Nie jest to blad krytyczny, szat nie ma co drzeć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-07-10, 17:13:35 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa