Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Głośna praca (burczenie) Rotenso Multisplit X50

4 Odpowiedzi, 5335 Wyświetleń

kali50

2022-12-18, 09:31:47
Nowy użytkownik
Witam
Założyłem klimatyzację z funkcją grzania jak w temacie. Przyszły lekkie mrozy i zaczęła burczeć jakby helikopter nad domem latał.
Przez tydzień przy lekkich mrozach (-2 do -10) chodziła super cichutko i bez problemów i teraz zaczęła burczeć. Zadzwoniłem do firmy montującej i przyjechali obejrzeć, siedzieli przez 5 godzin i chodziła jak na złość idealnie. dF robiła co 2 godz. bezproblemowo i nie doczekali się burczenia. Gdy pojechali wieczorem znów zaczęła burczeć. Po rozmowie telefonicznej stwierdzili że prawdopodobnie ma za duże obciążenie i że klima nie jest do grzania a jedynie do dogrzewania i lepiej by było aby były 2 jednostki zewnętrzne niż multisplit. Na zewnątrz było wtedy -2 st. firma stwierdziła że że najlepsza temperatura jest do 0 st.
Kazali mi przetestować tylko na jednym splicie i sprawdzić czy też będzie burczeć. narzazie testowałem przez 2 dni ale tylko w dzień i było ok lecz teraz nie mam jak dalej testować gdyż na święta zjechał mi się rodzina i lubią spać w idealnej ciszy więc rozpocznę ostre testy po nowym roku.
Z początku firma myślała że mam za niską temperaturę ustawioną (na jednym 21 st a na drugim 22 st.) 
Jednostka zewnętrzna ma 5.3 kW a wewnętrzne 2 x 2,6 kW. Imoto
Czy jest ktoś w stanie mi doradzić co może być przyczyną ? czy faktycznie ma tak duże obciążenie i lepiej przerobić na 2 jedn. zewnętrzne ?

Pozdrawiam
Heniek
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-12-18, 12:08:33
Zaawansowany użytkownik
Obciązenie mozna zmierzyc miernikiem Smile a probowac wymusic nastawieniem max temperatury. Głupoty Ci gadają, wiadomo nie chcą tracić czasu choć i tak szacun za te 5godzin. Powinieneś to nagrać dla nich, najlepiej zeby uchwycic zmiane. Goscie sa niekonsekwentni z tym co mowia albo zbyt duze obciazenie albo zbyt niska nastawa temperatury...
Zakres pracy urządzenia jest w instrukcji obsługi Wink Jesli chodzi o hałasy z klimatyzatora to buczenie-niskie tony przenoszony na sciany mozna weliminować absorberami. Terkotanie klimatyzatora ktore moze przenosic sie przez rurociąg juz nie.
  • Odpowiedz

kali50

2022-12-19, 10:19:05
Nowy użytkownik
(2022-12-18, 12:08:33)Tytanowy Janusz napisał(a): Obciązenie mozna zmierzyc miernikiem Smile a probowac wymusic nastawieniem max temperatury. Głupoty Ci gadają, wiadomo nie chcą tracić czasu choć i tak szacun za te 5godzin. Powinieneś to nagrać dla nich, najlepiej zeby uchwycic zmiane. Goscie sa niekonsekwentni z tym co mowia albo zbyt duze obciazenie albo zbyt niska nastawa temperatury...
Zakres pracy urządzenia jest w instrukcji obsługi Wink Jesli chodzi o hałasy z klimatyzatora to buczenie-niskie tony przenoszony na sciany mozna weliminować absorberami. Terkotanie klimatyzatora ktore moze przenosic sie przez rurociąg juz nie.

Masz w zupełności racje. Ale ekipa jest super i Też mi mówili ze mogłem mieć za niską tempetature ustawioną. Nagranie z burczenia też im wysłałem i dlatego i przyjechali. Mam założony podlicznik i też przypuszczam że nie jest przeciążona bo pracuje z obciązeniem miedzy 800 W a 1400 W raz udało mi sie przyuważyc ale to przy rozruchu ze skoczyła na 2000 W ale tylko na chwile.
Tak jak wcześniej napisałem po nowym roku rusze z pełnym testem i zobacze jak sie bedzie zachowywac rownież na plusowych temperaturach jak i też na jednym splicie w końcu jest na gwarancji 5 lat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-12-19, 10:32:07 przez kali50.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-12-20, 13:15:37
Zaawansowany użytkownik
W momencie glosnej pracy sprawdz na watomierzu wartosc poboru. Bedziesz miał odpowiedz czy to chałasuje na wysokich czy niskich obtotach spręzarki. Wartosc nastawionej temperatury i predkosc wentylatora jednostki wewnetrznej tez moze miec wplyw. Mozesz wtedy sprawdzic reakcje gdy zwiekszysz obroty lub zmniejszysz.
Oczywiscie zakladamy ze nic Ci tam nie rezonuje w obudowie a czynnika jest odpowiednia ilość. Długość rurociągów? Jakiej wielkosci sa pomieszczenia?
  • Odpowiedz

kali50

2022-12-22, 10:16:13
Nowy użytkownik
(2022-12-20, 13:15:37)Tytanowy Janusz napisał(a): W momencie glosnej pracy sprawdz na watomierzu wartosc poboru. Bedziesz miał odpowiedz czy to chałasuje na wysokich czy niskich obtotach spręzarki.  Wartosc nastawionej temperatury i predkosc wentylatora jednostki wewnetrznej tez moze miec wplyw. Mozesz wtedy sprawdzic reakcje gdy zwiekszysz obroty lub zmniejszysz.
Oczywiscie zakladamy ze nic Ci tam nie rezonuje w obudowie a czynnika jest odpowiednia ilość.  Długość rurociągów? Jakiej wielkosci sa pomieszczenia?

Pomieszczenia w których są umieszczone splity mają po 18m2 lecz są otwarte drzwi i z jednego idzie na kuchnie 16m2 a drugi na przedpokój 6m2 łącznie ok 58m2
Jeden split jest w odległości ok 1,5 m a drugi w drugim pokoju ok 5,5 m.
Teraz jest ok 2st.C i lata nonstop i wszystko chodzi cichutko. przypuszczam, że jak jest poniżej -5st C to wtedy zaczyna świrować, być może wtedy coś przymarza i dlatego zaczyna burczeć.
Poczekam na większe mrozy i wtedy będę lokalizował burczenie o ile zacznie burczeć w dzień a nie wieczorem jak jest już ciemno,
Bo tak jak teraz to obciążenie oscyluje w granicach 800-1100 Wat
Pozdrawiam
i Dziękuję za odpowiedź
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-12-22, 10:26:17 przez kali50.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa