Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Gdzie jednostkę wewnętrzną? Blok

3 Odpowiedzi, 3387 Wyświetleń

violinka

2023-01-13, 08:30:36
Nowy użytkownik
Witam serdecznie wszystkich, bo to mój pierwszy post tutaj Smile

Mam pytanie do fachowców Smile

Mieszkam w bloku 4 ostatnie piętro, wszystkie okna na południe więc słonko non-stop praktycznie... Całość ok 46 m2
Chciałabym założyć klimatyzację w mieszkaniu. I teraz moje pytanie, gdzie najlepiej usytuować jednostkę wewnętrzną?
Najbardziej zależy mi na schłodzeniu pokoju nr 3 (8m/2) i nr 2 (13m/2), koniecznie i najważniejszy pokój nr 3.
Jednostka zewnętrzna będzie stała na parapecie okna w pokoju nr 3.
Czy takie rozwiązanie się sprawdzi u mnie? A jeśli nie to może jakieś sugestie, porady? Może klimatyzator przenośny?
Z góry dziękuję za pomoc Smile

Ps.: rysunek wykonałam sama, żeby czymś się sugerować Smile

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-01-13, 08:47:26 przez violinka.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-01-13, 14:37:11
Zaawansowany użytkownik
Klimatyzator przenosny to półsrodek glosny, niewygodny, malo ekonomiczny.

Jednostka zewnetrzna w swietle okna? Kiepskie rozwiazanie raz estetycznie dwa akustycznie nie bedzie idealnego wyciszenia w srodku.
Typowa instalacja to albo elewacja albo balkon. Eewacja to
pozwolenie ADM
utrudnuony dstęp
koszty montazu z wysiegnika o ile jest podjazd
Wg mnie najlepiej by było zamontowac multisplit na dwie jednostki wewnetrzne na balkonie.
Rurociagi przepuscic przez kuchnie przy samym suficie do pokojow 2 i 3.
Do takich metrazy wystarczy jednostka 4kW i wewnętrzne 2kW . Jest szansa zrealizować ten pomysł za ok 8tys zł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-01-13, 14:38:35 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

violinka

2023-01-13, 16:11:59
Nowy użytkownik
Dziekuje za odpowiedź.

A pomijając estetykę i akustykę? Jedna jednostka w pokoju nr 3 nie da rady na te dwa pomieszczenie?
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-01-13, 16:57:40
Zaawansowany użytkownik
(2023-01-13, 16:11:59)violinka napisał(a): Dziekuje za odpowiedź.

A pomijając estetykę i akustykę? Jedna jednostka w pokoju nr 3 nie da rady na te dwa pomieszczenie?

Zasada jest prosta jedna jednostka wewnetrzna na kazde pomieszczenie. w tym wypadku w pok3  naprzeciw drzwi . Jakis tam efekt w pokoju 2 bedzie . Klimatyzator nie dmucha powietrzem z nikad on cyrkuluje powietrze w pomieszczeniu w ktorym jest zamontowany. Cieplo kumuluje sie przy suficie. Klimatyzator je zasysa gora odbierajac z niego energie wydmuchuje dolem.  Taka cyrkulacja nie jest problemem  skutecznie i cicho schladza  pomieszczenie  . Problemem jest przetloczyc chlodne powietrze do innego pomieszczenia wytwarzaja sie roznice cisnień  i nielatwo sie przebić tak zeby czuc taki komfort jak w pokoju 3. W takich przypadkach moze pomoc dodakowy duży tzw podłogowy wentylator postawiony w drzwiach na dole gdzie mamy najnizsza temperaturę.
Są chłopki roztropki co ludziom do chlodzenia wciskaja klimatyzacje np do  przedpokoju, ale oni nie wiedza co to cisnienie dazenie do jego wyrownania i opory.
Biorac pod uwagę pokój 3 nic wiekszego jak 2.5-2.7kW nie bierz to i tak 3x za duzo na 8m2
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa