Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja a rekuperacja

13 Odpowiedzi, 13059 Wyświetleń

olawes

2007-04-18, 10:27:42
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,
myślę o założeniu klimatyzacji w dwóch pokojach położonych na piętrze domku jednorodzinnego. Dom jest z końca lat 70., na ściany położona będzie 20 cm izolacja ze styropianu, na dach (płaski 4-spadowy) też, ale cieńsza (10 lub 15 cm styropianu). Pomieszczenia mają okna od pn-zach, a drugie 2 okna pn-zach i pd-zach. W pomieszczeniach tych będą założone też podokienne rekuperatory firmy Siegenia wyposażone w filtry antyalergiczne. Wiem, że rekuperatory do pewnego stopnia regulują temperaturę i wilgotność wewnątrz pomieszczenia. Zastanawiam, się więć, czy klimatyzator i rekuperator nie będą w pewnym sensie się dublowały. Nie znam się na tym, a że koszt założenia klimy to jednak spory wydatek, proszę wszystkich lepiej zorientowanych w temacie o poradę. Z góry dziękuję Smile
  • Odpowiedz

senior

2007-04-18, 11:51:01
Zaawansowany użytkownik
załóż klimę kanałową na wyjściu z rekuperatora, przy dobrej wentylacji powinno być nawet lepiej
  • Odpowiedz

olawes

2007-04-18, 13:32:37
Nowy użytkownik
Dzięki bardzo. Obejrzałam ofertę klimatyzatorów kanałowych i nie jestem pewna, czy to by się nadało do moich pomieszczeń. Na ogół proponowane są urządzenia dużę, zdolne chłodzić cały budynek. To dobre jeśli ma się centralę rekuperacyjną i system kanałów wentylacyjnych. U mnie rekuperatory maja być podokienne (Aerovital Siegenia), każdy z własnym kanałem wyprowadzającym na zewnąttrz (ok. 60 cm - tylko długość ściany). Czy dołożenie do tego limatyzacji kanałowej wymagałoby założenia 2 jednostek zewnętrznych (saprężarek) po jednej przy wyjściu z każdego kanału? I czy to w sumie nie byłoby droższe niż klima typu multisplit z osobną instalacją?
  • Odpowiedz

senior

2007-04-18, 20:14:01
Zaawansowany użytkownik
zapewne trochę droższe, załóż duo-splita z osobną instalacją lub szukaj dalej, jak coś znajdziesz odezwij się na forum
  • Odpowiedz

qwerek

2014-11-16, 19:57:55
Nowy użytkownik
jeśli chcesz poczytać o rekuperacji to warto zajrzeć w ten link: [reklama]
  • Odpowiedz

Amfan

2014-11-16, 20:17:42
Top użytkownik
qwerek napisał(a):jeśli chcesz poczytać o rekuperacji to warto zajrzeć w ten link: [reklama]

Piszesz po polsku to reklamuj polskich producentów.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-11-18, 19:55:54
Top użytkownik
olawes napisał(a):Witam wszystkich,
myślę o założeniu klimatyzacji w dwóch pokojach położonych na piętrze domku jednorodzinnego. Dom jest z końca lat 70., na ściany położona będzie 20 cm izolacja ze styropianu, na dach (płaski 4-spadowy) też, ale cieńsza (10 lub 15 cm styropianu). Pomieszczenia mają okna od pn-zach, a drugie 2 okna pn-zach i pd-zach. W pomieszczeniach tych będą założone też podokienne rekuperatory firmy Siegenia wyposażone w filtry antyalergiczne. Wiem, że rekuperatory do pewnego stopnia regulują temperaturę i wilgotność wewnątrz pomieszczenia. Zastanawiam, się więć, czy klimatyzator i rekuperator nie będą w pewnym sensie się dublowały. Nie znam się na tym, a że koszt założenia klimy to jednak spory wydatek, proszę wszystkich lepiej zorientowanych w temacie o poradę. Z góry dziękuję Smile
Masz zamiar montażu schładzalników z opcją odzysku ciepła?Czy dobrze rozumiem?Reguluje tylko system klimatyzacji.Wilgotność nie odzysk ciepła.(po polsku wymiennik krzyżowy powietrza)Rekuperator kojarzy mi się z kupą i zazwyczaj osoby które znam z doświadczenia nie wiele wiedzą o przemianach pomiędzy powietrzami w wymiennikach krzyżowych.Potocznie i nie poprawnie nazywanych rekuperatorami.Wymiennik krzyżowy(rekuperator) w układzie do odzysku ciepła powinien być tylko jeden zaprojektowany mocą do układu klimatyzacji.Każdy dodatkowy odzysk generuje straty ciepła.Dodatkowa instalacja wentylacyjna która posiada ciepło właściwe.(rura spiro-A nawet nie koniecznie sucha termoizolacja)Przecież jak każde dodatkowe urządzenie elektroenergetyczne posiada straty.Straty energetyczczne(cieplne)Tak że każdy oddzielny rekperator dedykowany mnie nie przekonuje mnie do oszczędności.To na tyle z mojej strony.Przepraszam za słowa krytyki.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-11-19, 08:51:15
Top użytkownik
Nie wiem jak wy ale ja z rekuperacji zrezygnował bym kompletnie może i bym przygotował sobie miejsca pod instalację gdyby okazało się to w przyszłości konieczne. Na pewno musiała by być klimatyzacja i kominek.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Amfan

2014-11-19, 18:20:14
Top użytkownik
A ile ta siegenia kosztuje, te 20i 15 cm na ściany i dach ktoś liczył, jakie są współczynniki przenikania.
  • Odpowiedz

jack63

2014-11-19, 22:11:06
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):Nie wiem jak wy ale ja z rekuperacji zrezygnował bym kompletnie może i bym przygotował sobie miejsca pod instalację gdyby okazało się to w przyszłości konieczne.
A dlaczegóż to? Masz jakieś argumenty?
DBKlima napisał(a):Na pewno musiała by być klimatyzacja i kominek.
Chodzi ci o klimatyzator?
Kominek dla wyglądy czy do częstego używania?
Mam i oszczędzam mocno na gazie, ale o ile więcej kurzu jest w domu po rozpoczeciu sezonu grzewczego to tylko ktoś kominek posiadający.
Rekuperator a w zasadzie odzysk ma wg. mnie w domu sens tylko gdy jest zasilany z GWC.
klimatolog. Wymiennik "rekuperatorów" są nie tylko krzyżowe. A jak chcesz zaszaleć to możesz sobie zrobić odzysk przez chłodnictwo.: parownik na wywiewie a skraplacz na nawiewieBig Grin Dobrze zrobiony "chodzi" do -25 tylko zużywa trochę prądu i hałasuje. Jednak w lecie przekładamy wajchę i mamy chłodek. Big Grin
  • Odpowiedz

wireska

2023-06-23, 10:32:32
Nowy użytkownik
Hej, mieszka ktoś w Bielsku-Białej i ma rekuperację https://walusiakroczyny.pl/wentylacja-i-...sko-biala/? Chciałbym się dowiedzieć, jak sprawdza się ten system w praktyce w tym konkretnym regionie. Jakie są wasze odczucia? Jakie korzyści przynosi rekuperacja w codziennym użytkowaniu?
Uzdatnianie wody Bielsko
  • Odpowiedz

amaro

2023-11-16, 12:46:29
Banned
Klimatyzacja I rekuperacja to nie to samo. Nawet przy rekuperacji 2 kominki Cię raczej nie ominą.

Jeśli chciałbyś zamontować klimatyzację i rekuperację polecam kontakt z nimi:

https://ultrawent.pl/

Powinni dobrać najlepsze rozwiązanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-04-17, 08:50:12 przez amaro.)
  • Odpowiedz

dados

2024-11-27, 08:55:42
Banned
Same plusy.
Ja mam rekuperator Rotor- z obrotowym wymiennikiem i odzyskuje 100% wilgoci-nie ma skroplin.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa