Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompa ciepła Panasonic - dziwne objawy

1 Odpowiedzi, 860 Wyświetleń

pvvn3d

2025-02-24, 15:08:03
Nowy użytkownik
Dzień dobry

Jako, że jest to mój pierwszy post chciałem powitać wszystkich forumowiczów. Ja mam na imię Łukasz i jestem automatykiem - elektrykiem/programistą.

Proszę o radę, lub nakierowanie mnie co może być przyczyną nieprawidłowej pracy urządzenia, szczegóły poniżej.
Posiadam dość nietypową jednostkę pompy ciepła - Aquarea EcoFlex. Jesto to multisplit, jednostka wodna all in one oraz klimatyzator kanałowy.
Jednostka zewnętrzna - CU-2WZ71YBE5 
Jednostka wewnętrzna wodna - WH-ADF0309J3E5CM
Jednostka kanałowa - S-71WF3E

Obecnie używam jednostki wodnej, kanałówka jest podłączona ale używana bardzo sporadycznie.
Jednostka wodna ma dobry COP, grzeje i jest wszystko ok ale tylko kiedy pracuje powyżej 30 Hz.
Jesli tylko zjedzie poniżej 30 Hz to temperatura na zasilaniu bardzo powoli spada, zaczyna zwiększać się pobór mocy przez urządzenie i po chwili wyłącza się nagle.
Wyskakuje błąd H98/F95 - przekroczenie wysokiego ciśnienia powyżej 40 [bar].
Następnie włącza się, popracuje z godzinę, może dwie i znów to samo.
Dzieje się to tylko i wyłącznie w momencie kiedy temperatura zewnętrzna wzrośnie powyżej 5 stopni i sprężarka zejdzie poniżej 30Hz.

Jednostka zewnętrzna jest nowa, czynnik był niedawno nabity na nowo. Pompa pracuje wręcz książkowo ale tylko powyżej częstotliwości o której wspomniałem.
Odbiór po stronie wtórnej jest zapewniony, w ostatnie mrozy świetnie dawała radę. Przepływ wody przez wymiennik bez problemu 45 l/min, aktualnie około 27 l/min.
Proszę o jakąś radę, instalatora już zmieniłem ale wszystkich zbija z tropu to że jednostka bardzo dobrze pracuje ale nie potrafi utrzymać się na niskich częstotliwościach. Zamiast dogrzać i się wyłączyć wyłącza ją zabezpieczenie ..
Pozdrawiam i liczę na wsparcie.
  • Odpowiedz

Amfan

2025-03-01, 10:22:21
Top użytkownik
Jak był serwis i wszystko wyczyścił i nie stwierdzili blokowania po stronie odbioru ciepła po stronie wymiennika. To tylko duży bufor/ sprzęgło może pomóc.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa