Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lutowanie

60 Odpowiedzi, 58335 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

Qba

2008-05-24, 16:31:51
Zaawansowany użytkownik
doradzcie czy są jakieś przeciwwskazania do lutowania instalacji np.by przedłużyć ją w niektórych sytuacjach
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-24, 21:43:43
Zaawansowany użytkownik
nie ,nie ma jednak jest bardzo ważną rzeczą by lutować w osłonie azotu wtedy nie wydziala się tyle syfu który szkodzi układowi

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

gadget

2008-05-25, 17:22:33
Zaawansowany użytkownik
A jaki topnik wtedy dajesz ? Czy zwykly .I sorry jak lutuje sie w oslonie azotu? Wiadomo trzeba 2 gazy acetylen i tlen ale gdzie tu azot ?
  • Odpowiedz

sebo-cypr

2008-05-25, 18:14:32
Nowy użytkownik
instalacje lutuje sie lutem twardym, palnikiem propan-butan i tlen,a azot sie przepuszcza przez instalacje w czasie lutowania Wink
  • Odpowiedz

Qba

2008-05-25, 19:43:12
Zaawansowany użytkownik
a dokładnie jak to wygląda w praktyce?
  • Odpowiedz

byniom

2008-05-25, 19:44:00
Moderator
Dajesz lekkie nadciśnienie z azotu aby nie tworzyło się tyle tlenków które potem zanieczyszczają instalację.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Qba

2008-05-25, 20:04:04
Zaawansowany użytkownik
Wybacz ale to rozumiem tylko jak i czy wogule podłączasz azot
  • Odpowiedz

byniom

2008-05-25, 20:15:26
Moderator
Musisz mieć butle z reduktorem potem robisz jakiś korek w który wkładasz wężyk od reduktora a całość wkładasz w jeden koniec rury i buszczasz azot.
  • Odpowiedz

Qba

2008-05-25, 20:27:10
Zaawansowany użytkownik
wielkie dz. ale jeszcze jedno ile kosztuje taki zestaw i gdzie kupić
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-25, 20:42:22
Zaawansowany użytkownik
w każdej hurtowni chłodniczej albo w sklepie spawalniczym mają takie małe zestawu.

Widzę że chłopaki już mnie ubiegliście z odpisywanie na posty także nie bede ciągnoł tego dalej Smile)

Jak macię jeszcze pytanka dotyczące spawania walcie

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Qba

2008-05-25, 20:48:14
Zaawansowany użytkownik
no dobra-jakiego używać lutu,bo radzą najlepiej 10% gdyż wtedy tak nie ścieka - co otym sądzisz
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-25, 20:50:19
Zaawansowany użytkownik
nom fajnie się takim lutuje ale wiesz jeśli o koszty chodzi to kupujemy zwykłe luty 5% i spawa się dosyć przyzwoicie ale polecam te 10%
  • Odpowiedz

Qba

2008-05-25, 21:00:47
Zaawansowany użytkownik
Wielkie dzięki Artic!!
  • Odpowiedz

m@ti

2008-11-07, 14:20:31
Nowy użytkownik
a czy na lutowanie w osłonie azoty trzeba mieć jakieś papiery (kursy)??
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-07, 14:25:44
Moderator
lutowanie w osłonie azotu to nic innego jak normalne lutowanie tyle że w momencie lutowania do rury lutowanej wpuszczasz azot pod ciśnieniem około 0,2 bara co zmniejsza utlenianie miejsca lutowanego.
  • Odpowiedz

m@ti

2008-11-07, 14:58:18
Nowy użytkownik
dzięki za info Smile
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-11-07, 15:21:24
Zaawansowany użytkownik
m@ti a umiesz lutować czy dopiero bendzesz się do tego zabierał poniewasz jest pare cennych skazuwek co do tego
POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

budzaj

2008-11-07, 18:26:04
Nowy użytkownik
no pamiętam jak ja miałem pierwsze spawy na kącie hehe pozdrawiam nic trudnego wymaga wprawy Smile
  • Odpowiedz

senior

2008-11-07, 18:40:23
Zaawansowany użytkownik
moje pierwsze to było spawanie dwóch rur w imadle, później kroik i dalej spawamy:-)
  • Odpowiedz

budzaj

2008-11-07, 18:45:16
Nowy użytkownik
ja pierwsze co spawałem to trójniki tak zwane khr ;p hehe robiliśmy sami jak firma była u skraju wytrzymałości było trzeba samemu sobie dać rade wiem że do dziś działają dobrze ale tak prawdziwym chrzestem dla mnie było jak z kolegą byliśmy zieloni w tym temacie dostaliśmy klimatyzator narzędzia i miejsce montażu Big Grin no i udało sie za drugim razem ;p
  • Odpowiedz

m@ti

2008-11-07, 19:18:31
Nowy użytkownik
Klima-cool napisał(a):m@ti a umiesz lutować czy dopiero bendzesz się do tego zabierał poniewasz jest pare cennych skazuwek co do tego
POZDRAWIAM
w życiu nie miałem okazji takim sposobem... możesz napisać parę wskazówek?? będę wdzięczny Smile zawsze coś w głowie zostanie...

pozdrawiam...
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-07, 19:32:36
Moderator
najpierwsz spytaj jakiegoś znajomego spawacza o sprawy bhp bo możesz narobić sobie i komuś problemów
ja znam takiego magika co chciał zaolejoną instalacje tlenem przepchać Big Grin
  • Odpowiedz

awax

2008-11-07, 21:16:32
Top użytkownik
m@ti czy nie jesteś przypadkiem mańkutem bo od tego zależy ,w której ręce trzymasz palnik?
  • Odpowiedz

m@ti

2008-11-08, 08:38:20
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):najpierwsz spytaj jakiegoś znajomego spawacza o sprawy bhp bo możesz narobić sobie i komuś problemów...
mam kumpli co siedzą w tym zawodzie popytam ich... ale wcześniej poszukam jeszcze na sieci...

awax napisał(a):m@ti czy nie jesteś przypadkiem mańkutem bo od tego zależy ,w której ręce trzymasz palnik?
a czy moje posty wskazują na to Rolleyes Smile jestem praworęczny...
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 08:58:09
Top użytkownik
Twoje posty nie wskazują czy jesteś praworęczny,wskazują za to jednoznacznie,że jesteś kompletnym laikiem w tej dziedzinie.W takiej sytuacji naprawdę lepiej na początek popraktykować troszkę z kimś kto to już robił.
Kolego nie bierz tego do Siebie,ale obowiązuje jakieś minimum przyzwoitości.
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa