Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lutowanie

60 Odpowiedzi, 58352 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

m@ti

2008-11-08, 09:37:43
Nowy użytkownik
oczywiście że jestem laikiem sam się do tego przyznałem wyżej (nigdy wcześniej nie miałem okazji) no ale człowiek się uczy całe życie... a co do stwierdzenia żebym sobie tego nie brał do siebie to wręcz przeciwnie bardziej mnie to motywuje... bo widzę po twoich i innych postach że są tu osoby które naprawdę dużo wiedzą...

Pozdrawiam

sorki za off-topic
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 09:49:32
Top użytkownik
m@ti napisał(a):oczywiście że jestem laikiem sam się do tego przyznałem wyżej (nigdy wcześniej nie miałem okazji) no ale człowiek się uczy całe życie... a co do stwierdzenia żebym sobie tego nie brał do siebie to wręcz przeciwnie bardziej mnie to motywuje... bo widzę po twoich i innych postach że są tu osoby które naprawdę dużo wiedzą...

Pozdrawiam

sorki za off-topic
Dlatego napisałem Tobie,że najwięcej się nauczysz praktycznego lutowania bezpośrednio od kogoś kto ma w tym doświadczenie.Na pewno masz wśród znajomych kogoś takiego.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-08, 15:09:11
Top użytkownik
Witam
wszystkich przedszkolaków w naszym chłodniczym przedszkolu. Widzę że pani wychowawczyni Awax już kiwa paluszkiem na niektórych.
No jak zwykle ujął mnie Gadzet Big Grin no ja mam ostatnio szczęście, stary przedszkolak i pyta do czego służy penis.
Lutowanie połączeń metodą kapilarna najlepiej uczyć się w samotności w warsztacie. Na początek proponuje kształtki i rurę hydrauliczną. Lut twardy z zawartością srebra jak największą (dla tych co zaczynają przygodę z lutowaniem nawet cyna -żeby zrozumieć dlaczego). Najlepszy jest do tego zestaw tlen-propan butan do zakupienia np: w Wigmorsie. No i tak do zrozumienia, rura, kształtki, palnik.
Później możemy pobawić się w robienie kielichów w celu łączenia rur chłodniczych. Do tego będzie nam potrzebny przyrząd do roztłaczania rur. I znowu rura, kielich, lutowanie -do zrozumienia. Pamiętamy głównie o czystości połączeń. Jak już trochę zrozumiemy możemy nauczyć się np. jak wlutować do układu zaworek serwisowy przez który podłączamy się do butli z azotem. Potem możemy poćwiczyć lutowanie w osłonie azotu aż do zrozumienia dlaczego lut wbrew prawu ciężkości płynie do góry.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 16:08:42
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam
wszystkich przedszkolaków w naszym chłodniczym przedszkolu. Widzę że pani wychowawczyni Awax już kiwa paluszkiem na niektórych.
No jak zwykle ujął mnie Gadzet Big Grin no ja mam ostatnio szczęście, stary przedszkolak i pyta do czego służy penis.
Lutowanie połączeń metodą kapilarna najlepiej uczyć się w samotności w warsztacie. Na początek proponuje kształtki i rurę hydrauliczną. Lut twardy z zawartością srebra jak największą (dla tych co zaczynają przygodę z lutowaniem nawet cyna -żeby zrozumieć dlaczego). Najlepszy jest do tego zestaw tlen-propan butan do zakupienia np: w Wigmorsie. No i tak do zrozumienia, rura, kształtki, palnik.
Później możemy pobawić się w robienie kielichów w celu łączenia rur chłodniczych. Do tego będzie nam potrzebny przyrząd do roztłaczania rur. I znowu rura, kielich, lutowanie -do zrozumienia. Pamiętamy głównie o czystości połączeń. Jak już trochę zrozumiemy możemy nauczyć się np. jak wlutować do układu zaworek serwisowy przez który podłączamy się do butli z azotem. Potem możemy poćwiczyć lutowanie w osłonie azotu aż do zrozumienia dlaczego lut wbrew prawu ciężkości płynie do góry.

Pozdrawiam
Super,ja pozostanę przy przedszkolu,ale zastanawiam się kto zajmie się szczegółami typu:rodzaj płomienia i jego regulacja,sposoby podgrzewania(również atmosfery na forum),zapobieganie utlenianiu itp?Dyfuzją jak sądzę jest już komu się zająć.Co do zestawów do lutowania to Wigmors nie jest najtańszy.
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-08, 16:28:01
Moderator
Nie wspomnę już o kolejności odkręcania propan - tlen i zakręcanie propan-tlen
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 16:29:15
Top użytkownik
byniom napisał(a):Nie wspomnę już o kolejności odkręcania propan - tlen i zakręcanie propan-tlen
Cholera wszyscy jesteśmy dupy,od tego należało zacząć
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-11-08, 16:38:23
Zaawansowany użytkownik
m@ti witam jest pare metod lutować i zapewne bendze pare negatywnych postów co do mojej metody. po piersze, i najważniejsze to dobrze dobrana dysz czyli do lutów w klimie jakaś mniejsza np.3. potem palnik masz tam 2 pokrętła czerwone i niebieskie najlepsze palniki to te któte są mało czułe poniewasz przy odkręceniu np. tlenu nie zgaśnie płomień jak bendzesz odpalał palnik i regulował płomień zrozumiesz co pisze. co do lutowania to temperatóra jest najważniejsza tam gdze najbardzej rozgrzejesz miedz tam popłynie lut więc rozgrzewasz tak miejsce lutowania zeby lut się rozlał po całości w koło jak już to nastąpi oddalasz płomień i mniejszą temperaturą nakraplasz w koło jeszcze raz żeby mieć pewność szczelności . co do łączenia miedzi też jest dóżo sposobów najprostsz to mufa nypel itp a jeżeli jesteś na robocie i nie masz ze sobą takich żeczy możesz na jednej rurce zrobić kielich złączyć i lut rozlać po kielichu nie stosuj tego na miedzi 6mm poniewasz jest durze prawdopodobienstwo ze lut się wleje do środka i zatka tak małą średnice do zlutowania 6 w warunkach polowych proponuje uciąć kawałek miedzi 10 mm 0 długości koło 10 cm i z tego zrobisz mufe na 6 zlutujesz i zgłowy do lutowania pomocniczy jest klucz o nazwie MORS dobrze zgniecie np mufe jak jest za durza. o tym można pisać godzinami sory za błendy dyzgrafia i dyzlekcja nie karana i jedna prośba nie objeżdzijcie mnie za bardzo za to co pisałem jak komuś się nie podoba niech napisze poprostu jak on lutuje. A jak się nauczysz lutować zwykłym lutem dopiero proponuje nauke z lutem w otulinie. POWODZENIA
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-11-08, 16:46:31
Zaawansowany użytkownik
JAK NIE BENDZE MIAŁ DOBREGO REDUKTORA TO TYLKO RAZ SOBIE SZCZELI U MNIE W FIRMIE KUMEL SPECJALNIE PIERF TLEN ZAKRĘCA ZEBY SOBIE SZCZELIĆ
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-08, 17:14:26
Moderator
Przez takie strzelanie może płomień zssać do środka i zrobić wielkie bum dlatego proponuję do zestawu dokupić bezpieczniki które się montuje przy reduktorach na propanie i tlenie a co do kolejności co sie najpierw odkręca a co zakręca to niech fachowcy sie wypowiedzą. ja nie jestem spawaczem gazowym ale lutuję i jeden gostek którego się pytałem o kolejnośc powiedział ze najpierw odkręcam propan i zapalam a potem odkręcam tlen a zakręcam w kolejności takiej ż enajpierw zakręcam propan co by nie zaciągło a potem zakręcam tlen. Jezeli robię to źle to niech ktoś mi to napisze bo może tyle lat robię coś nie prawidłowo ale skutecznie Smile
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-08, 17:15:17
Top użytkownik
Witam

Nie przejmujcie się szczegółami, jak ktoś zakupi już palnik ,,smoczkowy'' typu tlen-propan butan, dostanie w komplecie instrukcje obsługi. Jest w niej krok po kroku jak używać, jaki kolor płomienia, kolejność otwierania i zamykania zaworów, są przepisy BHP i zasady w skrócie.

Awax zrobiłeś sobie Świadectwa Kwalifikacji i Jakości. Rozumiem że propagujesz idę dobrej jakości wykonywanych usług. I dobrze. Napisz coś o tym, co dają i do kiedy są ważne. Ile kosztują i gdzie można je zdobyć. Napisz jeszcze gdzie taniej palnik kupić. I napisz co nie tak jest z Fujitsu. Pełna myśl Big Grin

Pozdrawiam

P.S. Nie, nie jesteście dupami, tylko sracie dalej niż dupę macie. Big Grin
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 18:27:18
Top użytkownik

Nie przejmujcie się szczegółami, jak ktoś zakupi już palnik ,,smoczkowy'' typu tlen-propan butan, dostanie w komplecie instrukcje obsługi. Jest w niej krok po kroku jak używać, jaki kolor płomienia, kolejność otwierania i zamykania zaworów, są przepisy BHP i zasady w skrócie.

Awax zrobiłeś sobie Świadectwa Kwalifikacji i Jakości. Rozumiem że propagujesz idę dobrej jakości wykonywanych usług. I dobrze. Napisz coś o tym, co dają i do kiedy są ważne. Ile kosztują i gdzie można je zdobyć. Napisz jeszcze gdzie taniej palnik kupić. I napisz co nie tak jest z Fujitsu. Pełna myśl Big Grin

Pozdrawiam

P.S. Nie, nie jesteście dupami, tylko sracie dalej niż dupę macie. Big Grin
Zacznę od końca:co do Fujitsu to była "prowokacja"oczywiście,że to dobre wyroby,lecz są również inne nie odbiegające od nich.
Odnośnie Branżowego Certyfikatu Jakości to wydaje je Krajowa Izba Gospodarcza na wniosek i po audycie Krajowej Izby Gospodarczej Chłodnictwa i Klimatyzacj.Szczegóły oraz warunki mogę przesłać na priv,tu byłoby mi niezręcznie jako,że jestem v-ce prezesem Zarządu Głównego.Można tam uzyskać również tytuł
Eksperta Chłodnictwa,Klimatyzacji i Pomp Ciepła.Nie twierdzę,że te świadectwa kwalifikacji są najlepsze,ale uważam,że wiarygodne gdyż weryfikowane przez praktyków ,nie handlowców.
Co do propagowania idei dobrej jakości to nie ma to nic współnego z certyfikacjami.
W tym temacie największym wrogiem jest nieuczciwa konkurencja i wchodzące przepisy w znacznym stopniu ją wyeliminują.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 18:28:56
Top użytkownik
Na marginesie,za tą uwagę co do cen palników to dostanie mi się od Jarka
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-08, 19:07:44
Moderator
Prześlij mi te warunki to sobie poczytam o ile to możliwe . bynio.m@interia.pl
  • Odpowiedz

AS

2008-11-08, 20:01:55
Zaawansowany użytkownik
Koledzy, uważam, że to forum nie nauczy nikogo jak lutować. Proponuję wszystkim zainteresowanym odszukać w swoim mieście, zaręczam, że jest jakaś firma, która prowadzi kurs spawania i lutowania np. podstawowy kończący się egazminem państwowym na książeczkę spawacza z Instytutu Spawlnictwa w Gliwicach. Taki kurs nauczy was wszystkich jak to robić oraz na pewno jak odpalić palnik oraz jak go, bezpiecznie, aby nie wylecieć w powietrze razem z butlami, zgasić. Dla bardziej wytrwałych kursy z zakrasu UDT(Urzędu Dozoru Technicznego) oraz najwyższa pólka PRS(Polski Rejestr Statków). Powodzenia.
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 20:13:02
Top użytkownik
patusX napisał(a):naucz sie pierw spawac miedz z miedzia bez zadnego lutu
Tylko po co?
  • Odpowiedz

AS

2008-11-08, 20:41:27
Zaawansowany użytkownik
patusX napisał(a):naucz sie pierw spawac miedz z miedzia bez zadnego lutu
Kolega może wie, a może nie wie, że jest taka możliwość. Można wykonać to metodą TIG.
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 20:50:45
Top użytkownik
Oczywiście,że można tylko dla potrzeb chłodnictwa "po co"?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-08, 21:29:01
Top użytkownik
Witam

Można też jeża przez lejek...tylko po co. Kolego AS z całym szacunkiem, na cholere komuś papiery spawalnicze PRS do lutowania kapilarnego rur miękkich miedzianych i łączenie miedzi bez spoiny. Faktem jest że przydałby się chociaż krótki kurs lutowania na twardo. Ja wierzę w ludzi, myślę że jak ktoś ma rozum poradzi sobie samemu. Trzeba poczytać o temacie, rodzaje materiałów, BHP i dużo zajęć praktycznych oczywiście w zaciszu warsztatu.
Dobrą inwestycją oprócz zestawu do lutowania jest lusterko na teleskopie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

AS

2008-11-08, 21:31:56
Zaawansowany użytkownik
Otóż można na potrzeby chłodnictwa, zwłaszcza duże rozmiary, zestawy wielosprężarkowe, kolektory, nieporównywalnie szybciej i o wiele czyściej. Do miedzi tego nie wykorzystuję ale stal jak najbardziej.
  • Odpowiedz

AS

2008-11-08, 21:39:00
Zaawansowany użytkownik

Można też jeża przez lejek...tylko po co. Kolego AS z całym szacunkiem, na cholere komuś papiery spawalnicze PRS do lutowania kapilarnego rur miękkich miedzianych i łączenie miedzi bez spoiny. Faktem jest że przydałby się chociaż krótki kurs lutowania na twardo. Ja wierzę w ludzi, myślę że jak ktoś ma rozum poradzi sobie samemu. Trzeba poczytać o temacie, rodzaje materiałów, BHP i dużo zajęć praktycznych oczywiście w zaciszu warsztatu.
Dobrą inwestycją oprócz zestawu do lutowania jest lusterko na teleskopie.

Pozdrawiam
Przecież napisałem, że tylko dla wytrwałych z tym PRS-em i UDT-em, a tak na marginesie to jak ktoś się bierze za lutowanie to chyba powinien mieć choć minimalne uprawnienia do tego, że tak się nieśmiało spytam? Poz tym chyba nikomu nie przyniesie ujmy, że nauczy się tego profesjonalnie.
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 21:44:59
Top użytkownik
AS napisał(a):Otóż można na potrzeby chłodnictwa, zwłaszcza duże rozmiary, zestawy wielosprężarkowe, kolektory, nieporównywalnie szybciej i o wiele czyściej. Do miedzi tego nie wykorzystuję ale stal jak najbardziej.
Tak ,tyle że wykonując tego typu układy nie robi się tych prac samemu i na pewno nie po "kursie na forum".Ja zatrudniam m.in.spawacza z uprawnieniami,chociaż głównie do spawania aluminium.Mało prawdopodobne aby kolega zakładający ten wątek zamierzał zacząć od wymienianych przez Ciebie układów,a może?.Po lekturze forum nie można tego wykluczyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-08, 22:09:13 przez awax.)
  • Odpowiedz

AS

2008-11-08, 21:54:12
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):
AS napisał(a):Otóż można na potrzeby chłodnictwa, zwłaszcza duże rozmiary, zestawy wielosprężarkowe, kolektory, nieporównywalnie szybciej i o wiele czyściej. Do miedzi tego nie wykorzystuję ale stal jak najbardziej.
Tak ,tyle że wykonując tego typu układy nie robi się tych prac samemu i na pewno nie po "kursie na forum".Ja zatrudniam m.in.spawacza z uprawnieniami,chociaż głównie do spawania aluminium.Mało prawdopodobne aby kolega zakładający ten wątek zamierzał zacząć od wymienianych przez Ciebie układów,a może?.Po lektórze forum nie można tego wykluczyć.
Kto wie, Kto wie......
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-09, 09:13:10
Top użytkownik
Witam

...ale dalej rozmawiamy o instalacji klimatyzatorów typu split, czy łączymy Syberię z Niemcami?

Pozdrawiam Big Grin
  • Odpowiedz

awax

2008-11-09, 09:33:21
Top użytkownik

...ale dalej rozmawiamy o instalacji klimatyzatorów typu split, czy łączymy Syberię z Niemcami?

Pozdrawiam Big Grin
Jednak rozmawiamy o lutowaniu przy użyciu niebezpiecznych gazów i wydaje mi się,że wirtualny kurs nie jest tu wystarczający.Nie chciałbym się dowiedzieć np. z TV o nieszczęśliwym wybuchu w piwnicy jakiegoś wieżowca.
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 09:43:23
Moderator
Pytanie czy taki laik ma dostęp do tego typu sprzętu że moze sobie eksperymentować w piwnicy , ale z innej strony patrząc wszystko można kupić i może z tym być różnie więc JEŻELI KTOŚ TEGO NIE ROBIŁ NIECH SIĘ DOBRZE ZASTANOWI ZANIM SAMODZIELNIE BĘDZIE COŚ Z TAKIM URZADZENIEM ROBIŁ!!!.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa