Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lutowanie

60 Odpowiedzi, 58309 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

Fujitsu Szczecin

2008-11-09, 10:04:27
Top użytkownik
awax napisał(a):
stefanbud napisał(a):Witam

...ale dalej rozmawiamy o instalacji klimatyzatorów typu split, czy łączymy Syberię z Niemcami?

Pozdrawiam Big Grin
Jednak rozmawiamy o lutowaniu przy użyciu niebezpiecznych gazów i wydaje mi się,że wirtualny kurs nie jest tu wystarczający.Nie chciałbym się dowiedzieć np. z TV o nieszczęśliwym wybuchu w piwnicy jakiegoś wieżowca.
Witam
A ja myślałem że chodzi Wam o konkretne odstraszenie i pozbycie się konkurencji. Po co ich straszyć jak można powysadzać Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-11-09, 13:37:05
Zaawansowany użytkownik
PYTAM Z CIEKAWOŚCI Qba czy dalej śledzisz ten wątek ty go zaczołeś. zapytałeś jak lutować i czy wogule można widze ze brałęś udzał w pierszych postach, i podejżewam ze przygniotło cie to forum chciałeś się dowiedzeć jak zlutować i czym podejżewam ze jeszcze czym najtaniej w miare bezpiecznie i na poziomie . ATU NIESPODZANKA WYŚCIG UMIEJETNOŚCI I CZYM NAJLEPIEJ GDZE CENA TEŻ TYCH URZĄDZEŃ JEST DOŚĆ WYSOKA. PANOWIE PODEJŻEWAM ZE Qba nie ma firmy lub dopiero zaczyna to tak jak ja he he i raczej by wolał czytać na tym forum ,ze może sobie kupić butle turystyczną propan butan, tlenówke za 180zł na aukci reduktor z palnikiem w sklepie spawalniczym za około 400zł pare pałek twardego lutu i niech zacznie ćwiczyć w razie pytań pisz z chęcią odpowiemy. podejżewam ze metoda TIG go nie interesuje narazie. JA ZAINWESTOWAŁEM W SPAWARKE INVERTER Z MOŻLIWOŚCIĄ TIG I MUSZE PRZYZNAĆ ZE ZACZYNAJĄC DZAŁALNOŚĆ TAKIE KOSZTA SĄ ZA WYSOKIE PONIEWASZ Zakład Utraty Składek czyli ZUS itp na początek dzałalności dają popalić .Więc odpowiadajmy mu bardzej o przyziemnych sprawach na Posty POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 13:47:19
Moderator
Można jeszcze o czym nie pisaliśmy używać zgrzewarki elektrycznej i to by było w miarę bezpieczne i proste w użyciu .Taka zgrzewarka kosztuje około 1700 pln w zależności jakiej mocy.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-11-09, 13:58:51
Zaawansowany użytkownik
Proponuje napisać mu zeby sobie spawacza za minimum 2700netto wynajoł i problem ma rozwiązany oczywiście spawacza z doświadczeniem kursami itp itd
  • Odpowiedz

awax

2008-11-09, 14:13:09
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):Proponuje napisać mu zeby sobie spawacza za minimum 2700netto wynajoł i problem ma rozwiązany oczywiście spawacza z doświadczeniem kursami itp itd
Brawo
Na marginesie ,czy wszyscy muszą prowadzić firmę?.Jeżeli nie ma możliwości zainwestowania w niezbędny sprzęt to o czym my piszemy?
Chciałbyś aby leczył Ciebie lekarz wykonując badania mętodą "znachora"?,a może oddasz autko do naprawy i regulacji komuś kto zrobi to na ucho?,geometrię "na oko?,a koło naprawi wstawiając dętkę?
To nie jest MOPS tylko normalny biznes i działają prawa rynku.
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 14:32:29
Moderator
awax ma rację tylko my nie wiemy gdy ktoś zadaje pytanie czy ma firmę czy tylko robi jakies fuszki . Ktoś może zadawać pytania a za 2 miesiące otworzy firmę lub może się przyjąć gdzieś do pracy i nie chce być zielonym w nowej firmie a może też wyciągnąć wnioski że to dla niego jest za duże wyzwanie i da sobie spokój . Co do tego że to nie mops to masz całkowitą racje i tu znowu nasówa się sprawa certyfikacji . Możliwe jest wtedy ze na rynku będą głównie serwisy żetelne i znające się na rzeczy oraz z odpowiednim sprzetem. Wrócę jeszcze do tego "czy jest sens" pisania na forum gdy ktoś kompletnie zielony zadaje pytanie i możliwe że niema zamiaru otwierać firmy a tylko robić fuchy , otóż ma to sens bo wtedy taka osoba uświadamia sobie bardziej jak wielki robi błąd i zastanowi się nad tym że albo da rade otworzyć własną firmę albo tez przyjąc się do pracy w jaiejś firmie.
  • Odpowiedz

awax

2008-11-09, 14:38:59
Top użytkownik
Ja osobiście nie mam nic przeciwko doradzaniu początkującym,ale w dobie internetu jakies podstawy to mogliby sami odszukać.Obecnie to tylko czekam na wątek typu "który z Kolegów mógłby wpaść do mnie i napełnić klimę w autku Klienta gdyż uruchomiłem działalność w tej branży?"

Pisałem wcześniej,że warto byłoby się troszeczkę przedstawić w profilu.
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 14:47:01
Moderator
W tym profilu to za wiele nie można napisać. Poza adresem skrzyknki i stroną to praktycznie niemasz możliwości jakiego kolwiek opisu. Obecnie zostawiam firmę w której jestem i za miesiąc ruszam już na swoim .Staż pracy mam 16 lat , myślę że za mało żeby uważać sie za super fachowca ale nie jestem tez laikiem. Założone przeszło 200 szt splitów i nadzór nad utrzymaniem ruchu przy agregatch chłodniczych i wytwornicach wody lodowej w kilku firmach , to pokrótce co sobą przedstawiam .
  • Odpowiedz

awax

2008-11-09, 14:57:25
Top użytkownik
byniom napisał(a):W tym profilu to za wiele nie można napisać. Poza adresem skrzyknki i stroną to praktycznie niemasz możliwości jakiego kolwiek opisu. Obecnie zostawiam firmę w której jestem i za miesiąc ruszam już na swoim .Staż pracy mam 16 lat , myślę że za mało żeby uważać sie za super fachowca ale nie jestem tez laikiem. Założone przeszło 200 szt splitów i nadzór nad utrzymaniem ruchu przy agregatch chłodniczych i wytwornicach wody lodowej w kilku firmach , to pokrótce co sobą przedstawiam .
Nie bądż taki skromny,16 lat to kawałek czasu.
  • Odpowiedz

m@ti

2008-11-09, 15:05:43
Nowy użytkownik
Klima-cool napisał(a):m@ti witam jest pare metod lutować i zapewne bendze pare negatywnych postów co do mojej metody. po piersze, i najważniejsze to dobrze dobrana dysz czyli do lutów w klimie jakaś mniejsza np.3. potem palnik masz tam 2 pokrętła czerwone i niebieskie najlepsze palniki to te któte są mało czułe poniewasz przy odkręceniu np. tlenu nie zgaśnie płomień jak bendzesz odpalał palnik i regulował płomień zrozumiesz co pisze. co do lutowania to temperatóra jest najważniejsza tam gdze najbardzej rozgrzejesz miedz tam popłynie lut więc rozgrzewasz tak miejsce lutowania zeby lut się rozlał po całości w koło jak już to nastąpi oddalasz płomień i mniejszą temperaturą nakraplasz w koło jeszcze raz żeby mieć pewność szczelności . co do łączenia miedzi też jest dóżo sposobów najprostsz to mufa nypel itp a jeżeli jesteś na robocie i nie masz ze sobą takich żeczy możesz na jednej rurce zrobić kielich złączyć i lut rozlać po kielichu nie stosuj tego na miedzi 6mm poniewasz jest durze prawdopodobienstwo ze lut się wleje do środka i zatka tak małą średnice do zlutowania 6 w warunkach polowych proponuje uciąć kawałek miedzi 10 mm 0 długości koło 10 cm i z tego zrobisz mufe na 6 zlutujesz i zgłowy do lutowania pomocniczy jest klucz o nazwie MORS dobrze zgniecie np mufe jak jest za durza. o tym można pisać godzinami sory za błendy dyzgrafia i dyzlekcja nie karana i jedna prośba nie objeżdzijcie mnie za bardzo za to co pisałem jak komuś się nie podoba niech napisze poprostu jak on lutuje. A jak się nauczysz lutować zwykłym lutem dopiero proponuje nauke z lutem w otulinie. POWODZENIA
witam
dzięki za parę słów wprowadzenia...

awax napisał(a):Ja osobiście nie mam nic przeciwko doradzaniu początkującym,ale w dobie internetu jakies podstawy to mogliby sami odszukać...
jak najbardziej się zgodzę z tym szukaniem na sieci ale osobiście wolę poczytać, posłuchać wypowiedzi osób z doświadczeniem...
pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-09, 15:06:05 przez m@ti.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa