Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zlecę diagnozę (małopolskie/śląskie)

6 Odpowiedzi, 7036 Wyświetleń

cox

2006-09-19, 07:49:53
Nowy użytkownik
Witam,
mam klimatyzację splita firmy Alaska. Pracowała około roku bez żadnego problemu, ale została przeniesiona w inne miejsce. Robił to ten sam serwis, który instalował nam ją jako nową. Po przenosinach zaczęły się z nią problemy. Według tego co doczytałem tu na forum (dzieki Wam) powodem może byc złe zainstalowanie - być może gaz ucieka. Objawy są takie, że bardzo często klima nie może wystartować; albo zamarza jednostka wewnętrzna, albo króciec wylotowy z jednostki zewnętrznej i klima nie chłodzi. Czasami popracuje 2-3 godziny i temperatura na wylocie spada w okolice zera po zamarznięciu splita. Po kliku miesiącach takiego działania padła sprężarka - 900 netto za naprawę Sad Mimo wielu monitów, próśb do firmy która nam to instalowała dalej jest to samo. Firma ta twierdzi, że jest wszystko w porządku, że cisnienie jest takie jak powinno być (nigdy nie byłem jak się podpinali, przeważnie przyjeżdżają jak nie ma nikogo, bo urządzenie zew. jest łatwo dostępne).
Szukałem po ogłoszeniach i w internecie (tu też) firmy z naszych okolic, ale nie znalazłem. Może w ten sposób kogoś znajdę, kto zrobi z nią wreszcie porzadek albo powie "kup se pan nową" Sad

Miejsce pracy klimatyzacji: Chrzanów, pogranicze małopolski i śląskiego.Tel kontaktowy 501 729 489. Z góry dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz

YN

2006-09-19, 16:54:51
Użytkownik
Szanowny Panie cox
Przykro mi ale kupił Pan jakieś "cacko", które na pewno nie jest z palety znanych i, bardziej lub mniej, renomowanych producentów. Nie wiem ile Pan za to zapłacił ale chyba Pana obecne problemy nie są warte tej, jak sądzę, niższej ceny zakupu urządzenia. Chciałbym, żeby naszą dyskusję przeczytało jak najwięcej osób, które w przyszłości podejmą decyzję o zakupie urządzeń klimatyzacyjnych.
Nie wiem jaka firma montowała Panu ten klimatyzator ale z tego się dowiedziałem, co jest bardzo prawdopodobne, że układ freonowy (między jednostką wewnętzrną i zewnętrznąWink został wykonany z miedzianych rur przeznaczonych do ogrzewania lub c.w.u. (nie wiem czy w zestawie nie było już rur preizolowanych i jakiej jakości). Tego typu rury w układach chłodniczych są "jednarazowego użytku" i szczególnie na kielichach po prostu się rozsypują, Z objawów, o których Pan pisze, w układzie jest ulot czynnika chłodniczego a w konsekwecji koszt wymiany sprężarki był niewiele niższy niż cena samego urządzenia.
Z niecierpliwością oczekuję na kolejne informacje..
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

cox

2006-09-20, 11:38:56
Nowy użytkownik
Ekspert MirosławJankowski napisał(a):Szanowny Panie cox
Przykro mi ale kupił Pan jakieś "cacko", które na pewno nie jest z palety znanych i, bardziej lub mniej, renomowanych producentów. Nie wiem ile Pan za to zapłacił ale chyba Pana obecne problemy nie są warte tej, jak sądzę, niższej ceny zakupu urządzenia. Chciałbym, żeby naszą dyskusję przeczytało jak najwięcej osób, które w przyszłości podejmą decyzję o zakupie urządzeń klimatyzacyjnych.
Zaczynałem czytać tą wypowiedź i juz zaczynałem szukać słów jakich użyję; bo nic taki tekst nie wnosi, a pisze to ktoś kto nie używał tego urządzenia i wydaje osąd... Smile
Klimatyzator działał ponad 2 lata i do czasu przenosin było to poprawne działanie.

Ale druga część postu "była lepsza": Smile
Ekspert MirosławJankowski napisał(a):Nie wiem jaka firma montowała Panu ten klimatyzator ale z tego się dowiedziałem, co jest bardzo prawdopodobne, że układ freonowy (między jednostką wewnętzrną i zewnętrzną) został wykonany z miedzianych rur przeznaczonych do ogrzewania lub c.w.u. (nie wiem czy w zestawie nie było już rur preizolowanych i jakiej jakości). Tego typu rury w układach chłodniczych są "jednarazowego użytku" i szczególnie na kielichach po prostu się rozsypują, Z objawów, o których Pan pisze, w układzie jest ulot czynnika chłodniczego a w konsekwecji koszt wymiany sprężarki był niewiele niższy niż cena samego urządzenia.
Z niecierpliwością oczekuję na kolejne informacje..
Pozdrawiam
Co do kosztu wymiany - dokładnie tak było. Co do rurek - stare (tzn oryginalne) były po prostu skrócone; w poprzedniej lokalizacji ich długość była ok 3 m, teraz jest chyba niewiele ponad metr (split jest dokładnie po drugiej stronie ściany zew.).

Dzięki za odzew, choć dalej czekam na kogoś kto wizualnie sprawdziłby poprawność instalacji.
  • Odpowiedz

YN

2006-09-20, 18:33:17
Użytkownik
Szanowny Pnie "cox"
Jeśli ktokolwiek będzie oceniał urządzenie klimatyzacyjne, to nie znaczy, że On takie urządzenie eksploatował. Istnieją pewne zasady fizyczne i termodynamiczne, które są uniwersalne dla wszystkich tego rodzaju urządzeń. Reszta to wieloletnia i bieżąca znajomość krajowego rynku tych urządzeń jak również techniczna i technologiczna poznawczość funkcjonowania tego rynku.. to m.in. te rurki.
Być może mógłbym Panu polecić jakąś firmę ale nie wiem gdzie i dokąd???
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

cox

2006-09-26, 19:55:14
Nowy użytkownik
Przepraszam za brak odpowiedzi; brakowało czasu, aby tu zajrzeć. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady.

Ekspert MirosławJankowski napisał(a):Być może mógłbym Panu polecić jakąś firmę ale nie wiem gdzie i dokąd???
W pierwszym poście było Smile I w tytule też trochę jest Smile

Cytat:"Miejsce pracy klimatyzacji: Chrzanów, pogranicze małopolski i śląskiego.Tel kontaktowy 501 729 489."
Co do samej klimy; wreszcie po prawie dwóch tygodniach proszenia zjawiła się ta firma która ją instalowała. Zgodnie z sugestiami przeczytatnymi tutaj stałem przy nich i patrzyłem na manometr - dużo za niskie ciśnienie było. Ściągnęli ten gaz który został i dali swój. Ale na pytanie dlaczego uciekł poprzedni nie chcieli/nie umieli odpowiedzieć. Dlatego prośba o diagnozę dalej pozostaje aktualna.
Aha; po wizycie owej firmy klima dobrze chłodzi, ale jakby przestała "zbierać wilgoć"; na zewnątrz kapie mniej i wilgotność jak przedtem leciała z 58-60% do 36-40% tak teraz stoi w miejscu na poziomie 56-58%. Oczywiście pomiar nie jest wiarygodny, bo przy pomocy termometru z higrometrem za 20zł z supermarketu - ale i organoleptycznie powietrze w pomieszczeniu jest inne. Dlaczego tak się dzieje?
  • Odpowiedz

YN

2006-09-26, 20:17:20
Użytkownik
Szanowny Panie "cox"
Dzięki za kilka ciepłych słów. Domyślamsię, ze klima, jak na razie jest "przeładowana" czynnikiem chłodniczym czego efektem jest nieco wyższa temperatura na parowaczu co powoduje mniejsze wykraplanie wilgoci z chłodzonego powietrza Ważna jest też prędkość obrotowa wentylatora jednostki wewnętrznej, która z jednej strony ma wpływ na ilość dostarczanego chłodu wraz ze strumieniem nawiewanego powietrza a z drugiej na możliwość wykroplenia wilgoci na lamelach parowacza. Życzę Panu skutecznego rozwiązania tego problemu.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa