Z bilansu domku 170m2 wyszla mi pompa 9kw
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Ogrzewanie domu 106m2
38 Odpowiedzi, 89925 Wyświetleń
Jezeli jest gaz z rury to gaz jest lepsza opcją. Jezeli nie ma to gazu i jest pomysł butli to mozna rozważyć pompę.
Każdy montuje taki piec jaki chce. Dziwne argumenty "30 lat wnoszenia węgla czy pelletu do kotłowni i wynoszenia popiołu". Pellet, jeśli nawet sam wniesiesz, to średnio 3 tony w dzień lub dwa dni w roku to taki ciężki wysiłek dla faceta?. Jak ktoś jest taki wygodny że jest to dla niego tak tytaniczna praca, to firmy oferują taką usługę.. popiół może raz w miesiącu się wynosi w zimę. Kto wie co będzie za 10 - 30 lat ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-10-07, 05:24:45 przez ebig.)
Jeśli chodzi o dobrej jakości opał polecam skłąd Sobianek, tam kupowaliśmy rok temu i teraz tez od noch zamawialismy. Opał najwyższej klasy z certyfikatami
to nie jest forum węglowe .
A co myślicie o ogrzewaniu ekogroszkiem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-01-07, 12:06:39 przez piotrekv.)
reklama
To jest post sponsorowany przez Jastrzębską spółkę węglową.
Doliński napisał(a):Jeśli chodzi o dobrej jakości opał polecam skłąd Sobianek, tam kupowaliśmy rok temu i teraz tez od noch zamawialismy. Opał najwyższej klasy z certyfikatami ! ![]() ha ha ha ale się uśmiałem! ![]()
Folie grzewcze grzeją z pewnością COP 1. Tak samo jak piec elektryczny, kuchenka czy czajnik bezprzewodowy w którym gotujemy wodę. COP 1 czyli z 1 kWh prądu pobranego z sieci wyprodukują q kWh ciepła które będzie ogrzewało nasz dom. Wystarczy w google wpisać "cena 1 kWh prądu 2022" i już mamy informacje, że 1 kWh prądu/ciepła będzie nas kosztował 77 groszy. Reszta to kwestia ocieplenia, akumulacji ciepła (w szkieletówce z tym akurat jest słabo), mostków termicznych itp.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-02-27, 12:46:17 przez admin.)
Dla porównania: 1 kWh ciepła wyprodukowany pompą ciepła powietrze -woda LUB powietrze -powietrze (czyli klimatyzacją, również można nią ogrzewać domy!) to ok 1/3 tej kwoty, ponieważ pracują z średnią sprawnością w okolicach 300%. Czyli 77/3 czyli ok 26 groszy. Dla porównania: W przypadku buforu ciepła (grzanie w taniej taryfie bańki z wodą, korzystanie z niej przez całą dobę) jest to ok 40 groszy za 1 kWh Ogrzewanie ekogroszkiem przy aktualnych - kosmicznych cenach - to 60 groszy za 1 kWh
Do domów energooszczędnych - dobrze ocieplonych takie rozwiązanie powinno się sprawdzić. Niski koszt instalacji (porównując do pomp ciepla), a w połączeniu z fotowoltaiką rachunki nie powinny być duże. Sam jestem obecnie na etapie wybierania projektu domu, jeszcze nie zdecydowałęm się co do ogrzewania, ale prawdopodobnie będą to takie maty grzewcze:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-02-27, 12:46:29 przez admin.)
Teraz bardzo dużo osób decyduje się na fotowoltaikę, z tym że .... są słuchy żeby kopalnie znowu uruchamiać. Taka sytuacja ma np. miejsce w Niemczech.
Cześć mam pytanie o folie grzewcze. Prośba o info od osób które mają jakie są realne koszty grzania. Wiem że zależy od izolacyjności budynku ale każde info cenne. Jestem w trakcie budowy szkieleciaka i mocno rozważam tą opcję. Może ktoś użytkuje z fotowoltaiką i by się wypowiedział czy panele są w stanie pokryć koszt grzania. Właśnie taką wersję planuje u siebie
Folie grzewcze grzeją z pewnością COP 1. Tak samo jak piec elektryczny, kuchenka czy czajnik bezprzewodowy w którym gotujemy wodę. COP 1 czyli z 1 kWh prądu pobranego z sieci wyprodukują q kWh ciepła które będzie ogrzewało nasz dom. Wystarczy w google wpisać "cena 1 kWh prądu 2022" i już mamy informacje, że 1 kWh prądu/ciepła będzie nas kosztował 77 groszy. Reszta to kwestia ocieplenia, akumulacji ciepła (w szkieletówce z tym akurat jest słabo), mostków termicznych itp.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-08-08, 08:20:14 przez dados.)
Dla porównania: 1 kWh ciepła wyprodukowany pompą ciepła powietrze -woda LUB powietrze -powietrze (czyli klimatyzacją, również można nią ogrzewać domy!) to ok 1/3 tej kwoty, ponieważ pracują z średnią sprawnością w okolicach 300%. Czyli 77/3 czyli ok 26 groszy. Dla porównania: W przypadku buforu ciepła (grzanie w taniej taryfie bańki z wodą, korzystanie z niej przez całą dobę) jest to ok 40 groszy za 1 kWh Ogrzewanie ekogroszkiem przy aktualnych - kosmicznych cenach - to 60 groszy za 1 kWh |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości