Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zamiana 404a na ????

14 Odpowiedzi, 12476 Wyświetleń

norbik

2017-09-23, 05:54:21
Nowy użytkownik
Witam
Ze względu na olbrzymia podwyżkę ceny 404a szukam alternatywy dla tego czynnika.
Zajmuje się rolnictwem i mam go w instalacji sporo bo ponad 40kg co wiąże się z nieopłacalnym w tym momencie usuwaniem ewentualnej awarii (cena towaru w chlodni nie pokryje ceny czynnika).
Jest to instalacja na danfosie 550 (wtrysk gazu)
Druga chłodnia pracuje na zaworze rozprężnym
Czy jest jakaś tańszą alternatywa np Propan ? R290R290 czy R600a Izobutan ?
Wiem że te gazy sa nie bezpieczne ale zrobił bym to na własne ryzyko i własny użytek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-23, 05:56:30 przez norbik.)
  • Odpowiedz

studentpk

2017-09-23, 07:34:43
Nowy użytkownik
40 kilo to nie jest dużo. R404 można zamienić na r448/449.
  • Odpowiedz

adamdud

2017-09-23, 19:20:21
Użytkownik
Ta zamień sobie na r600 tylko żeby dobre podciśnienie było
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-10-03, 20:10:55
Moderator
A może by tak uszczelnić układ? Wtedy 40 kg może starczyć na lata.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

snoze

2017-11-27, 18:58:23
Nowy użytkownik
Panowie, a tak na poważnie, to na jaki czynnik się teraz zdecydować za R404? Jaki może już stosujecie?
  • Odpowiedz

studentpk

2017-11-27, 20:58:45
Nowy użytkownik
R448/449. Elektroniczny zawór - zmieniasz nastawy sterownika.
Termostatyczny zawór - dysza oczko niżej. Sprawdź przegrzanie i temperaturę końca sprężania.
  • Odpowiedz

HC

2017-12-14, 07:02:09
Użytkownik
Koledzy pytanie:
Czy ktoś już w jakiej większej ilości przezbrajał R404A na ......
Jak to się zachowuje?? Czy nie ma problemow z gospodarką olejową??
Jak z pracą sprężarek i eksploatacją??

Mam trochę "obawienia" czy nie będzie podobnej sytuacji jak w przypadku retrofitu z R22 typu DROP IN gdzie padały sprężarki, a producent upierał się że po jego stronie jest ok. Trochę firm już poleciało na tym.

Dlatego pytanie koledzy, bo nie chciałbym się na minę wpier.... i wymieniać po kilku miesiącach sprężarek za grube klocki.
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-12-14, 07:04:36 przez HC.)
  • Odpowiedz

studentpk

2017-12-14, 15:55:19
Nowy użytkownik
Przezbrajalem dwie instalacje. Jedną markrtową (plus i minus) na 448 i drugą w zakładach mięsnych na 407f. (plus) Marketowa na elektronicznych zaworach i sprezarkach Bitzer, ta w ZM na termostatycznych i sprezarkach Frascold. Obie po pewnych zmianach działają poprawnie. Temat jest do zrobienia.
  • Odpowiedz

joker

2017-12-17, 14:18:48
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):A może by tak uszczelnić układ? Wtedy 40 kg może starczyć na lata.
chrońmi to co jest ekonomiczne dopuki się nie rozszczelni Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

joker

2017-12-17, 14:25:32
Zaawansowany użytkownik
Po co likwidować coś co działa ekonomicznie
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-12-17, 22:43:23
Zaawansowany użytkownik
studentpk napisał(a):Przezbrajalem dwie instalacje. Jedną markrtową (plus i minus) na 448 i drugą w zakładach mięsnych na 407f. (plus) Marketowa na elektronicznych zaworach i sprezarkach Bitzer, ta w ZM na termostatycznych i sprezarkach Frascold. Obie po pewnych zmianach działają poprawnie. Temat jest do zrobienia.
To się chwalisz czy żalisz pusty post nie wnoszący nic do tematu.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

HC

2017-12-20, 06:50:28
Użytkownik
Dzięki za info.
U mnie jest "problem" bo gdyż aż mam impulsowe zawory rozprężne w parowniku na Danfosie nie jest to idelany układ jak dla mnie lepszy był by elektorniczny lub zwykły TZR z Bulbem. Jak ustawiałem przegrzew to zabawy było trochę bo trzeba w sterowniki długość pulsu odpowiednio trafić a nie jest uwierzcie mi to takie proste.

Czekam na następnych kolegów, bo chciałbym po prostu trochę opinii poczytać z ludzi z branży, żeby wiedzieć jak to się ma po retroficie. A sami wiecie jak to jest z produkcją MA DZIAŁAĆ i HU..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-12-20, 06:50:40 przez HC.)
  • Odpowiedz

studentpk

2017-12-20, 09:59:25
Nowy użytkownik
Danfoss wydał instrukcję jak regulować pracę zaworów akv po zmianie czynnika. W przypadku instalacji w markecie sprowadzało się to do wprowadzenia nastaw własnych użytkownika i zadania nowych wartości dla parametrów a1, a2, a3. Dostawcy czynników też mają takie manuale.

Przy zaworach rozprężnych musisz ocenić czy wystarczy regulacja zaworu czy wymiana dyszy na mniejszą i czy później będziesz miał czas i możliwość zmiany. Regulowałem zawory bez zmiany dyszy i ze zmianą, osiągając przegrzanie na poziomie 4-7K.

Korzystając z programów doborowych lub informacji od producenta sprawdź w jakim zakresie znajduje się punkt pracy sprężaki dla nowego czynnika. Zwróć uwagę na to zwłaszcza przy układach minusowych. Może się okazać, że producent wymaga zastosowania dodatkowego wyposażenia (np: wentylator głowicy).
Po uruchomieniu sprawdź parametry pracy sprężarek: ciśnienie ssania i tłoczenia, przegrzanie, temperaturę końca sprężania.

Oba układy pracują już po kilka miesięcy na nowym czynniku. Nie widzę problemów z gospodarką olejową. Parametry pracy sprężarek są akceptowalne i żadna nie uległa uszkodzeniu. W styczniu będę na obu instalacjach i ponownie sprawdzę jak pracują.
  • Odpowiedz

HC

2017-12-22, 11:03:31
Użytkownik
studentpk napisał(a):Danfoss wydał instrukcję jak regulować pracę zaworów akv po zmianie czynnika. W przypadku instalacji w markecie sprowadzało się to do wprowadzenia nastaw własnych użytkownika i zadania nowych wartości dla parametrów a1, a2, a3. Dostawcy czynników też mają takie manuale.

Przy zaworach rozprężnych musisz ocenić czy wystarczy regulacja zaworu czy wymiana dyszy na mniejszą i czy później będziesz miał czas i możliwość zmiany. Regulowałem zawory bez zmiany dyszy i ze zmianą, osiągając przegrzanie na poziomie 4-7K.

Korzystając z programów doborowych lub informacji od producenta sprawdź w jakim zakresie znajduje się punkt pracy sprężaki dla nowego czynnika. Zwróć uwagę na to zwłaszcza przy układach minusowych. Może się okazać, że producent wymaga zastosowania dodatkowego wyposażenia (np: wentylator głowicy).
Po uruchomieniu sprawdź parametry pracy sprężarek: ciśnienie ssania i tłoczenia, przegrzanie, temperaturę końca sprężania.

Oba układy pracują już po kilka miesięcy na nowym czynniku. Nie widzę problemów z gospodarką olejową. Parametry pracy sprężarek są akceptowalne i żadna nie uległa uszkodzeniu. W styczniu będę na obu instalacjach i ponownie sprawdzę jak pracują.

Dzięki rzeczowo.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa