Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Volteno VO0409 nie wylacza sie, krotkie cykle pracy

10 Odpowiedzi, 6266 Wyświetleń

macwojtkiewicz

2018-10-18, 22:55:04
Gość
Witam.

Mam problem z wyzej opisanym klimatyzatorem domowym.
Pewnej nocy po prostu sam sie wlaczyl (ale sam nawiew i wyswietlacz) i to jest jakby obecnie jego tryb pracy na wylaczeniu. Po wlaczeniu pracuje wszystko w krotkich cyklach. Pomyslalem ze moze uciekl czynnik jednak stalo sie to jednoczesnie z tym samowlaczeniem. Obecnie jedyna metoda zeby przestal pracowac jest wyciagniecie wtyczki z kontaktu.
Jakies pomysly?
  • Odpowiedz

Cpt.Ryan

2018-10-19, 15:15:36
Nowy użytkownik
Jeśli sądzisz że uciekł czynnik podaj przegrzanie oraz różnice temperatur na wlocie i wylocie. Co do włączenia samoczynnego rozlacz układ od prądu na co najmniej 3 minuty po to żeby się rozladowaly kondensatory. Włącz. Podaj deltę wlotu i wylotu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-19, 15:17:54 przez Cpt.Ryan.)
  • Odpowiedz

macwojtkiewicz

2018-10-20, 11:55:40
Nowy użytkownik
Wiec tak.

Z dodatkowych rzeczy co zaobserwowalem to to, ze wentylator pracuje na maksa (sa trzy stopnie). Niezaleznie od regulacji pracuje jakby byl na 3. Kondensator rozlaczylem i mierzylem miernikiem czy sie nie popsul (rezystancje - rosnie do nieskonczonosci i pojemnosc -zgodna ze znamionowa, napiecie mial 0v, przy wlaczonym urzadzeniu na kondensatorze jest 300v).

Pracuje w taki sposob. Dziala tylko wentylator i po kilku minutach zalacza sie sprezarka. Temperatura na wlocie 24,5 stopni a po zalaczeniu spada do 16.9.

Nie wiem do konca jak zmierzyc przegrzanie bo nie wiem w zasadzie co tu jest parownikiem a co skraplaczem.
Obudowa sprezarki kilka minut po wylaczeniu ma temperature 100 stopni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-20, 11:56:25 przez macwojtkiewicz.)
  • Odpowiedz

Cpt.Ryan

2018-10-21, 00:27:10
Nowy użytkownik
Bez manometrow i termopary nie zmierzysz przegrzania.
Podaj jaką temperaturę zadajesz, a jaką ma z natury przy wylocie. To nie jest inverter więc on chodzi w trybie zero jedynkowym, wyłącza i włącza sprężarke jak temperatura przekroczy zadany bufor.

Co to kondensatorów to niepotrzebnie mierzyles. Pisałem w celu takim żeby rozlaczyc od prądu bo one podtrzymują pamięć podręczna procka, a reset i restart zrobi się w momencie zaniku prądu. Ale się rozpisałem...
  • Odpowiedz

gadget

2018-10-21, 18:00:11
Zaawansowany użytkownik
Panowie żadne tam przegrzania, itp. zdechła chińska rewelacyjnej jakości elektronika ot po prostu ...
  • Odpowiedz

macwojtkiewicz

2018-10-23, 19:36:59
Nowy użytkownik
To co ja moge teraz zrobic? Na youtubie mowili ze sa jakies trzy elementy ktore powoduja stala prace klimatyzatora (nawet jak jest wylaczony).
  • Odpowiedz

gadget

2018-10-23, 19:46:25
Zaawansowany użytkownik
Wg. filozofi chińskiej wyrzuć! Naprawianie jest bez sensowne i długotrwałe łatwiej jest wyprodukować nowy.

Prawdopodobnie walnął procek na płycie sterującej , rozbierz i zrób zdjęcie i mi wyślij zrób zdjęcie płytki sterującej. A może kupisz gdzieś oryginalną płytkę , poszukaj dystrybutora może mają?

Przypomniałem sobie, poszukaj na płytce miedzy prockiem a przekaźnikami powinien być scalak uln2003 on pośredniczy w sterowaniu , kupisz za 2 złote w elektronicznym , wymień sobie może pomoże? Oczywiście jak nie schajcujesz płytki do reszty...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-23, 19:55:03 przez gadget.)
  • Odpowiedz

macwojtkiewicz

2018-10-25, 15:30:50
Nowy użytkownik
Ale akurat mi latwiej go naprawic niz wyprodukowac :d. Z dystrybutorem bedzie ciezko ale nie wyglada to na projekt kosmiczny. Znalazlem cos ciekawego z tylu. Wyglada to tak jakby czesc sciezek nie byla "drukowana" tylko normalnie recznie ciagnieta i widac ( na moje oko wyrazne przerwy w obwodach ). Mam dwa takie scalaki uln2003. A moze to ktorys z przekaznikow dodatkowo? Plytka jest zadziwiajaco duza, nie widze wiekszego problemu zeby wylutowywac i wlutowywac elementy. Zastanawia mnie jeszcze przekaznik elektromagnetyczny do ktorego jest podlaczone bezposrednio napiecie.
  • Odpowiedz

gadget

2018-10-25, 21:50:18
Zaawansowany użytkownik
Widzę że trochę wiesz z elektroniki, przekaźników nie wymieniaj są raczej ok, sprawdź same uln-y ściągniesz pdf to chyba będziesz wiedział jak ma działać. Sprawdź napięcia na procesorze . W zasilaczu jest przetwornica czy trafo? 5V jest stabilne?
  • Odpowiedz

macwojtkiewicz

2018-10-30, 16:51:42
Nowy użytkownik
Jeszcze kilka dni nie bede miec czasu, zeby sie tym zajmowac. Jak ustale dalsze fakty od razu napisze. Dzieki.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa