Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 33 34 35 36 37 … 165 Dalej
  • alexa

Volteno VO0409 nie wylacza sie, krotkie cykle pracy

10 Odpowiedzi, 3117 Wyświetleń

macwojtkiewicz

2018-10-18, 22:55:04
Gość
Witam.

Mam problem z wyzej opisanym klimatyzatorem domowym.
Pewnej nocy po prostu sam sie wlaczyl (ale sam nawiew i wyswietlacz) i to jest jakby obecnie jego tryb pracy na wylaczeniu. Po wlaczeniu pracuje wszystko w krotkich cyklach. Pomyslalem ze moze uciekl czynnik jednak stalo sie to jednoczesnie z tym samowlaczeniem. Obecnie jedyna metoda zeby przestal pracowac jest wyciagniecie wtyczki z kontaktu.
Jakies pomysly?
  • Odpowiedz

Cpt.Ryan

2018-10-19, 15:15:36
Nowy użytkownik
Jeśli sądzisz że uciekł czynnik podaj przegrzanie oraz różnice temperatur na wlocie i wylocie. Co do włączenia samoczynnego rozlacz układ od prądu na co najmniej 3 minuty po to żeby się rozladowaly kondensatory. Włącz. Podaj deltę wlotu i wylotu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-19, 15:17:54 przez Cpt.Ryan.)
  • Odpowiedz

macwojtkiewicz

2018-10-20, 11:55:40
Nowy użytkownik
Wiec tak.

Z dodatkowych rzeczy co zaobserwowalem to to, ze wentylator pracuje na maksa (sa trzy stopnie). Niezaleznie od regulacji pracuje jakby byl na 3. Kondensator rozlaczylem i mierzylem miernikiem czy sie nie popsul (rezystancje - rosnie do nieskonczonosci i pojemnosc -zgodna ze znamionowa, napiecie mial 0v, przy wlaczonym urzadzeniu na kondensatorze jest 300v).

Pracuje w taki sposob. Dziala tylko wentylator i po kilku minutach zalacza sie sprezarka. Temperatura na wlocie 24,5 stopni a po zalaczeniu spada do 16.9.

Nie wiem do konca jak zmierzyc przegrzanie bo nie wiem w zasadzie co tu jest parownikiem a co skraplaczem.
Obudowa sprezarki kilka minut po wylaczeniu ma temperature 100 stopni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-20, 11:56:25 przez macwojtkiewicz.)
  • Odpowiedz

Cpt.Ryan

2018-10-21, 00:27:10
Nowy użytkownik
Bez manometrow i termopary nie zmierzysz przegrzania.
Podaj jaką temperaturę zadajesz, a jaką ma z natury przy wylocie. To nie jest inverter więc on chodzi w trybie zero jedynkowym, wyłącza i włącza sprężarke jak temperatura przekroczy zadany bufor.

Co to kondensatorów to niepotrzebnie mierzyles. Pisałem w celu takim żeby rozlaczyc od prądu bo one podtrzymują pamięć podręczna procka, a reset i restart zrobi się w momencie zaniku prądu. Ale się rozpisałem...
  • Odpowiedz

gadget

2018-10-21, 18:00:11
Zaawansowany użytkownik
Panowie żadne tam przegrzania, itp. zdechła chińska rewelacyjnej jakości elektronika ot po prostu ...
  • Odpowiedz

macwojtkiewicz

2018-10-23, 19:36:59
Nowy użytkownik
To co ja moge teraz zrobic? Na youtubie mowili ze sa jakies trzy elementy ktore powoduja stala prace klimatyzatora (nawet jak jest wylaczony).
  • Odpowiedz

gadget

2018-10-23, 19:46:25
Zaawansowany użytkownik
Wg. filozofi chińskiej wyrzuć! Naprawianie jest bez sensowne i długotrwałe łatwiej jest wyprodukować nowy.

Prawdopodobnie walnął procek na płycie sterującej , rozbierz i zrób zdjęcie i mi wyślij zrób zdjęcie płytki sterującej. A może kupisz gdzieś oryginalną płytkę , poszukaj dystrybutora może mają?

Przypomniałem sobie, poszukaj na płytce miedzy prockiem a przekaźnikami powinien być scalak uln2003 on pośredniczy w sterowaniu , kupisz za 2 złote w elektronicznym , wymień sobie może pomoże? Oczywiście jak nie schajcujesz płytki do reszty...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-23, 19:55:03 przez gadget.)
  • Odpowiedz

macwojtkiewicz

2018-10-25, 15:30:50
Nowy użytkownik
Ale akurat mi latwiej go naprawic niz wyprodukowac :d. Z dystrybutorem bedzie ciezko ale nie wyglada to na projekt kosmiczny. Znalazlem cos ciekawego z tylu. Wyglada to tak jakby czesc sciezek nie byla "drukowana" tylko normalnie recznie ciagnieta i widac ( na moje oko wyrazne przerwy w obwodach ). Mam dwa takie scalaki uln2003. A moze to ktorys z przekaznikow dodatkowo? Plytka jest zadziwiajaco duza, nie widze wiekszego problemu zeby wylutowywac i wlutowywac elementy. Zastanawia mnie jeszcze przekaznik elektromagnetyczny do ktorego jest podlaczone bezposrednio napiecie.
  • Odpowiedz

gadget

2018-10-25, 21:50:18
Zaawansowany użytkownik
Widzę że trochę wiesz z elektroniki, przekaźników nie wymieniaj są raczej ok, sprawdź same uln-y ściągniesz pdf to chyba będziesz wiedział jak ma działać. Sprawdź napięcia na procesorze . W zasilaczu jest przetwornica czy trafo? 5V jest stabilne?
  • Odpowiedz

macwojtkiewicz

2018-10-30, 16:51:42
Nowy użytkownik
Jeszcze kilka dni nie bede miec czasu, zeby sie tym zajmowac. Jak ustale dalsze fakty od razu napisze. Dzieki.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa