madbekon napisał(a):Klimatyzator chodzi od kwietnia tamtego roku
Raczej powinien mieć gwarancję - jeżeli montował serwisant.
madbekon napisał(a):Klimatyzator chodzi od kwietnia tamtego roku Raczej powinien mieć gwarancję - jeżeli montował serwisant. madbekon napisał(a):No zgadza się, że film to nie najlepsza opcja, bo przy ciszy w koło każdy dźwięk jak wybuch bomby. No ale było to na tyle głośne, że temat poruszył em na forum. Troche jak bulgotanie wody w czajniku podczas gotowania. Skąd wziąłeś ten 1000 złotych za diagnozę? Jeżeli masz gwarancje, a powinieneś mieć skoro urządzenia ma parę miesięcy to przyjazd i diagnoza będzie bezpłatna, w ramach gwarancji. Coś strasznie kręcisz.
Myślę że kolega montował sam i teraz boi się wzywać serwis.
A i rzecz chyba ma się w Norwegii - stąd po przeliczeniu wychodzi 1000 zł a zarobki w koronach chyba a nie w zł
Jeżeli od Jw do Jz jest 2m a rura ma 5m bo taka jest w komplecie powinna być zrobiona za Jz pętla wraz z pułapką olejową, a problem zniknie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-12-06, 00:47:58 przez ben8.)
A co to jakiś pakiet
Nie pakiet. Rury jest jakieś 2.5m. Po sporej ilości zmarnowane czasu oraz pieniędzy na niekompetentne serwisy (nie twierdzę, że wszystkie są takie, ja akurat na takie trafiłem) i walkę ze starym klimatyzatorem, jako że marzliśmy w domu, ostatecznie, w miejsce starego klimatyzatora, trafił nowy. Za niedługo będę wystawiał drugi, może przy okazji zmienię rury i ich bieg (bo zostały te ze starego klimatyzatora.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-12-11, 07:39:32 przez madbekon.)
Jak Partner-Mar zauważył, mieszkam w Norwegii, tu ceny za serwis są 5 razy większe, a mnie na prawdę nie stać na to by sprawdzać kto w okolicy wykona swoją pracę poprawnie.
Nie serwisy są tam drogie a po prostu Ty tam jak na ich warunki mało zarabiasz. Jak tak patrzę na znajomych i ogólnie po ludziach to uczciwie pracujący Kowalski jest w stanie sobie kupić klimatyzator z montażem i serwisem w Polsce.Czasy sie zmieniają i zamiast do pracy wyjeżdżamy już coraz częściej na wakacje .
Montaż splita w Norwegii, kosztuje 2500zł w wersji standard (do 4 metrów rury, najprościej jak się da, czyli przez ścianę, po drugiej stronie jednostka). Taki montaż zajmuje, hmm, no raczej nie wiele obstawiam 2-3h, zwłaszcza jak w moim przypadku, gdzie nowy klimatyzator ląduje w miejsce starego.
Masz rację, za mało zarabiam, by płacić komuś w przeliczeniu 500-700zł na godzinę.
To w tej naszej Polsce tylko żyć nie umierać.Wracaj!! Prosty montaż u mnie po rabatach masz za 1000zł bez bulgotania..
Myśle, że cała ta polemika odnośnie mojego miejsca zamieszkania nie wnosi treści merytorycznej do tematu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-12-11, 09:58:53 przez madbekon.)
Racja Twój wybór.Temat został wyczerpany i bez serwisu nic nie zdziałasz.Zadzwoń i powiedz co się dzieje a oni zadecydują czy przyjechać.Masz przecież gwarancję.Jeśli nawet przyjadą i będą diagnozowali przez 1h a okaże się że wszystko jest ok to skasują tylko 500-700zł.(albo wcale)Jak się ma taka kwota do całej inwestycji na którą było Ciebie stać ?
No chyba że z jakiegoś powodu nie masz gwarancji wtedy będzie faktycznie grubo!!Z postów z 2009 można wywnioskować że otarłeś się o dziedzinę chłodnictwa więc są przesłanki aby podejrzewać iż porwałeś się na samodzielny montaż
Jak widzisz na tym forum możesz się dowiedzieć że musisz kupić sobie nowy klimatyzator bo ten to na złom , poza tym jest woda w układzie, niema próżni itp. czasem zastanawiam się czy ktoś z piszących tutaj w ogóle montował klimatyzator ?
Woda jak by była to na pewno dawno by zamarzł zawór , a to działa . Dźwięki jak najbardziej normalne nie masz co się przejmować. Z tego co słyszę to w trybie rozmrażania j. zew. te dzięki? Co 45 min?
Temat traktuję bardziej jako zgłębianie swojej wiedzy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-12-11, 11:02:23 przez madbekon.)
To chyba wszędzie tak jest, że trafi się ktoś kto powie: nie znasz się, wezwij serwis. Klimatyzator działa już od roku w zasadzie non stop, dbając o to by w domu było ciepło, więc nie przejmuję się tym, ze nagle stanie. Dźwięki słuchać w jednostce wewnętrznej. Na zewnątrz jest cicho, słychać tylko pracę kompresora. To że często się rozmraża, nie dziwi mnie specjalnie, bo tutaj jest wysoka wilgotność powietrza. Czekam na niższe temperatury, by sprawdzić czy ten bulgoczący dźwięk wróci.
Hałas w wewnętrznej ale to zewnętrzna się rozmraża. W instrukcji producent pisze o hałasie , czytałeś ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-12-11, 11:05:54 przez gadget.)
Wiem, że zewnętrzna się rozmraża. Rozumiem jak to działa i dlaczego się tak dzieje.
Owszem, czytałem instrukcję, dlatego też cały czas zaznaczam, że nie chodziło mi o lekkie trzaski z obudowy czy dźwięk czynnika płynącego przez jednostke wewnętrzną w momencie odwrócenia biegu. Zastanawia mnie to, dlaczego przy wyższych temperaturach, przy rozmrażaniu nie słychać kompletnie nic. I mówiąc nic mam na myśli, zupełną ciszę.
Musisz przyjąć że to normalne . Wiesz jak działa procesor ? Tak dokładnie ? Prąd od plusa do minusa ... później się okazało że to jednak kierunek prądu jest od minusa do plusa ... Jak działa podstawowa bramka złożona z 3 tranzystorów???
Dla programisty procesor to pudełko ,które odpowiednio programując robi to co chcemy . Tak samo w Twoim przypadku szczegóły myślę że przekraczają normy tego forum i czas udać się do szkoły HVAC tam powiedzą Ci dlaczego tak się dzieje oczywiście jeśli wiedzą. Lub samodzielnie poszerzać wiedzę z wielu dziedzin. gadget napisał(a):Musisz przyjąć że to normalne . Wiesz jak działa procesor ? Tak dokładnie ? Prąd od plusa do minusa ... później się okazało że to jednak kierunek prądu jest od minusa do plusa ... Jak działa podstawowa bramka złożona z 3 tranzystorów???To akurat rozumiem lepiej niż dobrze. gadget napisał(a):Lub samodzielnie poszerzać wiedzę z wielu dziedzin.Dokładnie to właśnie staram się tutaj zrobić. Za niedługo będę montował drugą taką samą, przy czym w tym przypadku wszystko będzie zrobione od nowa. Włącznie z tym, że zamówiłem nową dwustopniową pompę. Będe miał porównanie. Jesli obie będą zachowywać się tak samo, uznam, że lepiej niż teraz nie ma szansy to działać.
Tutaj Ci nikt tego nie napisze cześć nie wie druga cześć co wie stwierdzi że nie napisze bo po co? Niech się uczą. Jesteś leniwy.
gadget jakie to szczęście dla nas wszystkich że tu zaglądasz.Guru chłodnictwa Może jakbyś zadał sobie trochę trudu i przeczytał temat od początku do końca zajarzyłbyś że odpowiedz już dawno temu padła.Mimo to nie można wykluczyć że może być 100 różnych przyczyn tego bulgotania bo na podstawie opisu problemu laika nie jesteś w stanie z całkowitą pewnością zdiagnozować urządzenia za pomocą internetowego FORUM !!!
Ile lat w tym siedzisz ?
wystarczająco dużo
Ja z czymś takim spotkałem się wielokrotnie , nie chciałem nikogo obrażać każdy sądzi według siebie , mi się wydawało że wszyscy powinni takie sprawy wiedzieć. Poza tym poco tutaj pisać dlaczego tak się dzieje skoro nikt tutaj nie pisze fachowych rzeczy , a tylko słaba próżnia , trzeba dobić itp.
Autor cały czas nie wyjaśnił jak to było z montażem tej klimy - montował sam czy serwis.
Jeżeli sam to się nie dziwię że obawia się kosztów przyjazdu serwisu. A teraz jeszcze szykuje się do montażu drugiej sztuki i dopiero teraz zamówił pompę próżniową. Czyli podejrzewam że klima z tematu była zamontowana samodzielnie, bez próby szczelności i bez wykonania próżni. Jak to było? gadget napisał(a):Ja z czymś takim spotkałem się wielokrotnie , nie chciałem nikogo obrażać każdy sądzi według siebie , mi się wydawało że wszyscy powinni takie sprawy wiedzieć. Poza tym poco tutaj pisać dlaczego tak się dzieje skoro nikt tutaj nie pisze fachowych rzeczy , a tylko słaba próżnia , trzeba dobić itp.Zapakuj się w samolot i leć diagnozuj bądź bohaterem forum . Temat prosty, a odpowiedź jest tylko jedna dla klienta : wezwij serwis
Części oraz urządzenia firmy Daikin
Nie rozumiem mieszkając i pracując w Norwegii przeliczania usług na polskie złoty. U nas takie ogarnięcie tematu to ok. 1000 zł, czyli wynagrodzenie przeciętnego Polaka za ok. 60-70 h pracy. A roboczogodziny serwisu nie powinny Cię obchodzić, tylko efekt pracy i na to trzeba z ekipą uzgodnić, nie praca, tylko usunięcie problemu.
|