Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przegrzanie i dochłodzenie Mitsubishi MXZ-8A140VA

10 Odpowiedzi, 6192 Wyświetleń

Tom01

2021-05-17, 19:04:47
Nowy użytkownik
Czy może ktoś ma dane na temat referencyjnych wartości przegrzania i dochłodzenia czynnika w klimatyzatorze Mitsubishi MXZ-8A140VA? Niestety serwisówka oraz instrukcja instalacji milczy na ten temat.
  • Odpowiedz

radekklimat

2021-05-18, 06:48:15
Moderator
Przegrzanie 6-8K, dochlodzenie 15K
  • Odpowiedz

Tom01

2021-05-19, 11:56:00
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Przegrzanie 6-8K, dochlodzenie 15K

Dziękuję. To są wartości konkretnie tej jedn. zewnętrznej, czy "ogólnego stosowania"?

Wyjaśniam po co mi to. Urządzenie jest dość skomplikowane jak na domową klimę i potrafi sam diagnozować nieprawidłowe wartości termodynamiczne, informując kodami na wyświetlaczu, ale tolerancja jest bardzo duża i należy je traktować tylko jako kody błędów, a chodzi w tym momencie o optymalny dobór parametrów pracy.

Wątpliwości do co powyższego biorą się stąd, że serwisówka podaje różne kombinacje jednostek wewnętrznych, ale była tworzona w czasach, kiedy pewnych kombinacji obecnie istniejących jedn. wewn. w ogóle nie było. Przykładowo, instrukcja zakładała montaż j. wewnętrznych np 8x 2,2kW a jest zamontowane 3x2,2kW i 5x1,8kW. Takiego układu w instrukcji nie ma i nie ma jak sprawdzić optymalności zestrojenia całego układu np. po wartościach prądu, gdyż takiej kombinacji w ogóle nie ma w tabelach.

Sugestie zoptymalizowania układu po ilości wagowej czynnika można sobie darować. Nie da się określić dokładnie długości rurociągów a instrukcja podaje tylko maksymalną długość od jednostki zewnętrznej do rozdzielaczy. Nawet jakby oszacować sumaryczne długości, nie ma żadnych tabel korekcyjnych. Rozmawiałem dziś z człowiekiem z serwisu Mitsubishi i podobnie jak niemal wszyscy, sugeruje oszacowanie długości i metodę wagową. Ma mi podesłać inną serwisówkę z takimi tabelami.

Tymczasem, moje wcześniejsze doświadczenia z podobną jednostką, tylko mniejszej mocy (ok 5KW, multi na 3 jedn. wew.) wskazują, że pomimo oszacowania długości rurociągów i korekcji wagowej czynnika, sprężarka potrafiła zamiast 1,5A szarpnąć 6A i to przy małych różnicach ilości czynnika. Może akurat tamta miała wąską tolerancję zakresu regulacyjnego zaworu rozprężnego, może mały zbiornik czynnika, choroba wie. Przy tej jednostce (kilkanaście KW), różnice nawet 10% w poborze energii przełożą się na wydatki w rachunkach, więc chciałbym trafić z regulacją jak najbardziej "w punkt".
  • Odpowiedz

miezala5

2021-05-19, 12:48:22
Top użytkownik
Tak z ciekawości?
Czym chcesz to regulować?
  • Odpowiedz

Tom01

2021-05-19, 14:39:30
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Tak z ciekawości?
Czym chcesz to regulować?

Nie tyle regulować a zweryfikować optymalne parametry pracy, a to z kolei wynika z ilości czynnika. Nie widzę innej metody na sprawdzenie czy układ pracuje tak jak powinien.
  • Odpowiedz

Amfan

2021-05-19, 19:56:46
Top użytkownik
5 kw multi split w trybie max może mieć więcej niż 5 kw . Co to za wartość 1,5A , dla urządzenia 5 kw .
  • Odpowiedz

miezala5

2021-05-20, 07:52:18
Top użytkownik
W inverterze multi bedzie ciężko precyzyjnie sprawdzić?
Na której rurze bedziesz mierzył temperature?
  • Odpowiedz

Tom01

2021-07-15, 17:57:29
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):W inverterze multi bedzie ciężko precyzyjnie sprawdzić?
Na której rurze bedziesz mierzył temperature?

Mogę na dowolnych. Mam dwa termometry. Mogę mierzyć prawie wszystko, jednostka ma porty serwisowe zarówno na ssaniu jak i tłoczeniu.
  • Odpowiedz

Tom01

2021-07-15, 17:58:34
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):5 kw multi split w trybie max może mieć więcej niż 5 kw . Co to za wartość 1,5A , dla urządzenia 5 kw .

Jak to jaka? Normalna wartość prądu z tabliczki. Jednostka o mocy chłodniczej 5,4KW pobiera ~1,5A.
  • Odpowiedz

freegass

2021-07-16, 06:45:59
Użytkownik
Tom01 napisał(a):Jednostka o mocy chłodniczej 5,4KW pobiera ~1,5A
Chciałbyś. Mylisz moc elektryczną z natężeniem prądu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa