Witam,
Mam do uruchomienia u siebie w domu klimatyzację multisplit Sinclair MC-E28AI z czterema jednostkami wewnętrznymi. Klimatyzacja działała sprawnie, niestety z powodu wycieku (zaworek serwisowy) układ obecnie jest pusty. Nieszczelność usunąłem, szczelność sprawdziłem azotem (24h). Jednostka zewnętrzna posiada zawory serwisowe tylko na stronie ssącej.
W jaki sposób poprawnie ją napełnić? Posiadam manometry, pompę próżniową, wagę do czynnika i sam czynnik.
Czy poniższy sposób będzie poprawny?
1) Odkręcamy wszystkie zawory serwisowe na jednostce zewnętrznej.
2) Wykonujemy próżnię we wszystkich liniach (do każdej jednostki wewnętrznej)
3) Zakręcamy zawory serwisowe w jednostce zewnętrznej
4) Ładujemy czynnik w rurki we wszystkie cztery linie
5) Odkręcamy zawory serwisowe, włączamy system na chłodzenie i uzupełniamy czynnik do wymaganej wagi wprowadzając go powoli stroną ssącą.
6) Cieszymy się ze sprawnej klimatyzacji.
Z góry dziękuje za każda odpowiedź.
Mam do uruchomienia u siebie w domu klimatyzację multisplit Sinclair MC-E28AI z czterema jednostkami wewnętrznymi. Klimatyzacja działała sprawnie, niestety z powodu wycieku (zaworek serwisowy) układ obecnie jest pusty. Nieszczelność usunąłem, szczelność sprawdziłem azotem (24h). Jednostka zewnętrzna posiada zawory serwisowe tylko na stronie ssącej.
W jaki sposób poprawnie ją napełnić? Posiadam manometry, pompę próżniową, wagę do czynnika i sam czynnik.
Czy poniższy sposób będzie poprawny?
1) Odkręcamy wszystkie zawory serwisowe na jednostce zewnętrznej.
2) Wykonujemy próżnię we wszystkich liniach (do każdej jednostki wewnętrznej)
3) Zakręcamy zawory serwisowe w jednostce zewnętrznej
4) Ładujemy czynnik w rurki we wszystkie cztery linie
5) Odkręcamy zawory serwisowe, włączamy system na chłodzenie i uzupełniamy czynnik do wymaganej wagi wprowadzając go powoli stroną ssącą.
6) Cieszymy się ze sprawnej klimatyzacji.
Z góry dziękuje za każda odpowiedź.