Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak obliczyć przegrzanie dla czynnika R600a ? Układ testowy.

8 Odpowiedzi, 12740 Wyświetleń

szogun221

2021-11-05, 19:50:55
Nowy użytkownik
Witam,

Zbudowałem sobie taki mały układ do nauki i testów. Po pierwszym uruchomieniu i zabawie z ilością czynnika i spisywaniem ciśnień i temperatur chciałem policzyć przegrzania i dochłodzenia układu dla różnych napełnień. No i niby banalne ale mam pewne obiekcje.. Sad

Mianowicie według tabeli p-t char dla R600a:
https://www.agas.com/media/2423/r600a-is...-chart.pdf

i wszechobecnego twierdzenia, że R600a jest specyficznym czynnikiem i na stronie niskiego ciśnienia sprężarki jest delikatne podciśnienie (u mnie -0,5 Bar) to temperatura z tabeli wychodzi -28*C i ni jak się ma do mojej temperatury +1,5*C i prawidłowej wartości przegrzania dla układów chłodniczych.

Z drugiej strony, wszędzie ostrzegają, że rurka ssawna agregatu nie może się szronić, bo jak sprężarka dostanie nie odparowanego gazu to po niej (raczej oczywiste, jest do gazu a nie cieczy).

Próbowałem więc dodać czynnika (od stanu 50g po 5g około i próbować ) , parownik ma wtedy -24*C (obecnie -38*C i 3,5 Bar na wysokim ciśnieniu, +1,5 na rurce ssawnej ) na całej długości a rurka ssawna zamarza błyskawicznie aż pod agregat. Rośnie też ciśnienie tłoczenia do 4,5 - 5 Bar w miarę kolejnych prób.

Nie chciał bym uszkodzić na początku zabawy sprężarki więc proszę o pomoc, wyjaśnienie, nakierowanie mnie Smile
  • Odpowiedz

szogun221

2021-11-05, 20:04:00
Nowy użytkownik
Wskazania manometrów przy napełnieniu 50g w spinaczu, temperatura na wyjściu parownika +1,5*C, 1 rurka parownika -38*C.

Według tabeli i zasad przegrzania rurka ssawna miała by mieć -28*C + np. 5 stopni czyli -23 *C ??

W lodówkach raczej nie ma lodu przy agregacie .. Sad Nie mogę tego rozgryźć, help Sad
  • Odpowiedz

MarioO

2021-11-06, 18:05:37
Zaawansowany użytkownik
a długość kapilary jak obliczyłeś?
  • Odpowiedz

szogun221

2021-11-07, 07:35:44
Nowy użytkownik
Obliczyłem, hmm.. to zbyt poważne słowa Smile Jak wspomniałem uczę się dopiero Smile

Kapilara składa się z 2 odcinków, 1,5 metra fi 1mm + 3 metry fi 0,6 mm.

Dobór był trochę na wyczucie patrząc na różne filmy serwisowe, opisy problemów w necie jakie ludzie wymieniali i przy okazji wspominali o średnicach kapilar przy r600a itd.

Próbowałem też użyć programu Capillarus z http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~kasper/c...llarus.htm , wybierając tylko r600a i nic nie zmieniając w domyślnych parametrach, wychodziło fi 0,7mm i długość w okolicach 3 metrów, więc wlutowałem taką jak opisałem powyżej i spróbowałem napełnić i odpalić układ.

Nijak się jednak mają parametry pracy mojego układu do teorii.

Jeśli wprowadzę do Capillarus obecne parametry (tk=34*C, td=30*C, parowacz = 160W, Temp. wrzenia w parowaczu = -38*C) to program podaje kapilarę o średnicy 1,8 mm i długości 112 metrów !!!!

Sad Sad Sad O co chodzi ??

Zastanawia mnie straszne wydajność parowacza tzn. dla jakiej różnicy temperatur podają producenci ? Kupiłem do układu gotowy skraplacz niby 1,5 Kw. Parowacz zrobiłem z 1mb rury miedzianej fi15mm połączonej jak na zdjęciu, i policzyłem jej wydajność to wychodzi mi 160W dla różnicy temperatur rura/otoczenie 25*C.

To 1,5 Kw podają dla jakiej różnicy temperatur ?
  • Odpowiedz

Amfan

2021-11-07, 12:37:44
Top użytkownik
Ten skraplacz , który kupiłeś pewnie ma wydajność 1,5 kw dla plusowych temperatur. Dla tak niskich temperatur jakie chcesz osiągnąć może mieć 200- 300 W . Sprawdź w dtr ce tam dla różnych temperatur powinna być podana wydajność. Gruby szron na rurkach to izolator między parownikiem a otoczeniem, który dodatkowo osłabia układ ( wydajność).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-11-07, 12:45:21 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

Amfan

2021-11-07, 13:00:17
Top użytkownik
Doceniam ludzi , którzy robią coś ciekawego.
Opteon ma taki program , gdzie możesz wpisywać wyniki swoich
badań i tam wyliczy Ci wydajność . CRE
  • Odpowiedz

szogun221

2021-11-07, 15:57:01
Nowy użytkownik
Nie bardzo rozumiem co ma skraplacz do temperatur minusowy ? Nie jest to układ typu split gdzie można odwrócić obieg czynnika więc na skraplaczu raczej + .

No właśnie, jak to jest z podawaną mocą parowników i skraplaczy ? Podają dla konkretnej, ujętej w jakiejś normie, różnicy temperatur ?

Poniżej przedstawię jak obliczałem moc cieplną mojego prowizorycznego parownika z metra rury miedzianej fi 15mm bo się chyba pomyliłem podstawiając średnicę w mm zamiast w metrach do wzorów. Patrzę tak teraz ile materiału jest w fabrycznym parowniku, i coś mi zaczęło nie pasować z tymi obliczeniami. Przykład parownika 450W: https://allegro.pl/oferta/parownik-do-me...8378146325

Znalazłem w sieci wzór na moc cieplną gładkiej rury:

Q˙=??dz?l?k??tar

gdzie:

Q˙- moc cieplna pojedynczej gładkiej rury [W],
dz - średnica zewnętrzna rury [m],
l - długość rury [m],
k - współczynnik przenikania ciepła [W/m2?K],

?tar - różnica temperatury między średnią temperaturą przewodu a temperaturą powietrza w pomieszczeniu [K].

3,14 * 0,015*1 = 0,0471 m2 -> 47,1 cm2 powierzchni rury

ale w tym wzorze prawdopodobnie źle jest nazwany k - bo chodzi o współczynnik oddawania ciepła, stosowany w radiatorach, świadczy o tym jednostka W/m2?K, której nie ma w przewodności cieplnej, W/(m?K), więc dalej skorzystałem z przykładu gdzie ktoś obliczał radiator:

cytuję:

[...
Nie wiem dokładnie co to za jednostka, moge później wrzucić cały rozdział. Póki co, generalnie wygląda to tak że jeśli A, to nasz parametr, R to opór termiczny a S to powierzchnia to
R=1/(SA)

Gdzie A wynosi odpowiednio [W/(cm^2*C)]
0,21*10^-3 dla stali
0,75*10^-3 dla aluminium
1,43*10^-3 dla miedzi

Powiedzmy, że mamy radiator aluminiowy w kształcie sześcianu o boku 10cm i temperaturze o 60°C wyższej od temperatury otoczenia. Jego powierzchnia to 600 cm2, 0.75 mW/°C/cm2 * 600 cm2 * 60°C = 27000 mW = 27W - taką moc rozproszy ten radiator.
...]

Dla mojej rury parownika z miedzi wychodzi: 1.43 mW/°C/cm2 * 47,1 cm2 * 25*C = 1683,825 mW -> 1,68W

dla różnicy temperatur rura / otoczenie = 25 *C

Mógłby ktoś zweryfikować czy dobrze to teraz zrobiłem ?

Dla tego pytałem, jak producenci podają moc skraplaczy i parowników ? Bo jest tu potrzebna według mnie założona różnica temperatur..
  • Odpowiedz

Amfan

2021-11-07, 21:12:57
Top użytkownik
Skraplacz = parownik + kompresor.
Pisząc o skraplaczu miałem na myśli agregat .
Co do samego układu to musisz uważać na poziom oleju .
Prawdopodobnie sprężarka wypompuje cały olej do tego (parowacza/ parownika). Powrót do kompresora dałeś u góry. Przy takich grubych rurach gęstość zasysanych par i prędkość porywania oleju jest praktycznie znikoma.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-11-08, 07:20:16 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa