Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomoc z (chyba) podstawowymi informacjami na temat klimatyzacji

4 Odpowiedzi, 2552 Wyświetleń

Bladziak123

2022-04-09, 09:15:27
Nowy użytkownik
Od niedawna jestem w temacie klimatyzacji i od wielu godzin ciężko znaleźć mi troche informacji, liczę że jakieś może uzyskam od was.
Szef 2 dni temu poprosił mnie bym się pouczył i od sam nie wiem ilu godzin szukam jakichkolwiek informacji, ale prawdę mówiąc idzie mi to troche tragicznie bo trafiam na same strony sprzedające klimatyzatory albo rzeczy kompletnie nie związane z tym czego szukam.
Dochodząc do sedna tematu. Potrzebuje dowiedzieć się takich informacji:
- Zabezpieczenia dla urządzeń o mocy chłodniczej 3kW oraz 7kW
- Rodzaje klimatyzatorów typu szeregowego
- Średnice rur do danych urządzeń
Co do ostatniego to znalazłem multum tabelek z rozpisanymi średnicami zewnętrznymi i wewnętrznymi, ale bardziej chciałem dopytać o to czy są może jakieś standardy średnic rur miedzianych do różnych elementów wewnątrz systemu klimatyzacji.
Tak brzmiały pytania które otrzymałem i nie ma żadnej hipotetycznej sytuacji, pytania zupełnie jak na jakimś egzaminie. Za pomóc z góry dziękuję.
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-04-09, 18:02:09
Zaawansowany użytkownik
1. W karcie katalogowej każdego urządzenia podany jest zalecany bezpiecznik. Na przykład: B10, C16 itp.

2. Co to są klimatyzatory typu szeregowego - nie wiem.

3. Średnice przyłączy instalacji chłodniczej również podane są w karcie katalogowej urządzenia. Stosowana jest rozmiarówka calowa: 1/4, 3/8, 1/2, 5/8 itd.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-04-09, 20:31:44
Zaawansowany użytkownik
Bladziak123 napisał(a):Od niedawna jestem w temacie klimatyzacji
Szef 2 dni temu poprosił mnie bym się pouczył

Tzn "pracujesz" przy montażu klimatyzacji bez żadnego przygotowania, przeszkolenia?
Jeśli tak poproś szefa żeby Ci takie ufundował, lub poświęcił czas i cierpliwość na wstępne przeszkolenie... O Fgazach nie wspominam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-04-09, 20:33:20 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2022-04-11, 11:46:08
Top użytkownik
Bladziak123 napisał(a):[...]
Dochodząc do sedna tematu. Potrzebuje dowiedzieć się takich informacji:
- Zabezpieczenia dla urządzeń o mocy chłodniczej 3kW oraz 7kW
- Rodzaje klimatyzatorów typu szeregowego
- Średnice rur do danych urządzeń
[...]

Ja ci raczej nie uproszczę tematu ale weź katalog Daikin lub Mitsubishi i czytaj tabele aż do znudzenia
masz tam wszystko na karcie urządzenia : zabezpieczenia, średnica przewodów do zasilania i sterowania, rury, wymiary produktów, głośność pracy w dba dla jednostek zew i wewn i kilkanaście jeszcze innych istotnych dla instalatora informacji jak dopuszczalne długości oraz przewyższenia

Warto też wziąć instrukcję montażu i ją raz przeczytać wraz z instrukcją obsługi .
Ja tak robię z każdym nowym produktem zanim zacznę sprzedawać
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa