Witam. Od 10 lat jestem użytkownikiem pompy ciepła LG ThermaV. Jest ona sterowana poprzez termostat pokojowy i co za tym idzie nie mam możliwości ustawienia temperatury wody na wylocie - termostat załącza grzanie i zawsze idzie 55 st. w kaloryfery. Podejrzewam więc ze cała technologia inwerterowa ma niewielki znaczenie, bo przy mocy 14 kW sprężarka pobiera cały czas mniej więcej 4 kWh. Biorąc po uwagę nadchodzącą podwyżkę cen prądu chciałbym jednak wprowadzić pewne oszczędności i po przeanalizowaniu instrukcji serwisowej stwierdziłem że jedynym rozwiązaniem byłoby podłączyć termostat za pośrednictwem modułu Dry Contact, bo wtedy sterowanie całą pompą odbywałoby się w trybie ustawienia temp. wody na wylocie i przy obecnych temperaturach powietrza wystarczy mi 37 st. co zużywa ok 1,5 - 1,6 kWh . Sygnał grzania z termostatu zwierałby styki 1 i 2 Dry Contact, co uruchamiałoby pompę a osiągnięcie w pomieszczeniu ustawionych 20 st. wyłączałoby termostat i rozwierało styki 1 i 2 co zatrzymywałoby pracę pompy ( tak jak np. otwarcie okna w typowym zastosowaniu tego modułu ).
Mam tylko parę pytań do fachowców którzy mieli do czynienia z tym modułem :
1. Czy w komplecie znajduje się wiązka łącząca płytkę Dry Contact z płytką pompy/klimatyzatora
2. Czy zadziałanie tego modułu powoduję "bezpieczne" wyłączenie urządzenia sterowanego - tzn. czy zatrzymuje się sprężarka, otwiera zawór i po chwili staje wentylator w jednostce zewnętrznej czy jest to "nagły" stop tak jakby wyłączyć zasilanie
3. Gdzie i za jaką cenę można kupić ten moduł - wiem że jest w kilku "sklepach internetowych" ale w tych których sprawdzałem jest....tylko na stronie
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-09-24, 13:46:14 przez amigo76.)
Mam tylko parę pytań do fachowców którzy mieli do czynienia z tym modułem :
1. Czy w komplecie znajduje się wiązka łącząca płytkę Dry Contact z płytką pompy/klimatyzatora
2. Czy zadziałanie tego modułu powoduję "bezpieczne" wyłączenie urządzenia sterowanego - tzn. czy zatrzymuje się sprężarka, otwiera zawór i po chwili staje wentylator w jednostce zewnętrznej czy jest to "nagły" stop tak jakby wyłączyć zasilanie
3. Gdzie i za jaką cenę można kupić ten moduł - wiem że jest w kilku "sklepach internetowych" ale w tych których sprawdzałem jest....tylko na stronie
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Wojtek