Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

AWARIA ZAWORU ROZPREŻNEGO

6 Odpowiedzi, 36280 Wyświetleń

freestyler30

2008-06-24, 15:32:13
Nowy użytkownik
Mam pytanie do bardziej zaawansowanych.
Co dzieje sie w ukladzie w przypadku gdy zacina sie(zapycha badz z innej przyczyny) zawór rozpreżny a konkretniej- czy w takim przapadku sprężarka przestaje pracowac I DLACZEGO???( czy jest jakos automatycznie wyłaczana?bo rozumiem ze rosnie cisnienie na wysokim i wylaczja JĄ jakiś czujnik ??
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-24, 20:47:39
Moderator
jak sie zawor zacina to cisnienia w układzie spadaja no i parownik zaczyna przymarzac natomiast jak sie otworzy na maxa to zaczyna lac ciecza a wtedy cisnienia rosna natomiast powracajacy gaz zalewa kompresor rura ssaca robi sie biała no i czasem sprezarka

to tak najprosciej
  • Odpowiedz

freestyler30

2008-06-25, 00:26:09
Nowy użytkownik
ALE CO ZE SPREZARKA?? PRACUJE DALEJ?? PRZECIEZ POWINNA ZAMARZAC CIECZ??UKLAD SIE BLOKOWAC?? SZLAG JEJ NIE TRAFI?? WG MNIE POWINIEN JA WYŁĄCZAC JAKIS CZUJNIK.ILE MOZNA TLOCZYC NA ZAPCHANYCH RUROCIAGACH?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-25, 06:09:35
Zaawansowany użytkownik
Przed chwilą kol. radekklimat napisał Ci że jeśli zawór zamyka to gazu paruje mało - więc ciśnienie na tłoczeniu spada<no bo co ma sprężać>. Obejrzyj dokładnie całą instalacje Jak kol. opisał i wtedy napisz o objawach a tak to tylko jasnowidz może pomóc.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-25, 19:14:42
Moderator
poza tym ciecz nie zamarza no chyba ze w układzie jest woda
  • Odpowiedz

leinad

2008-06-30, 12:50:55
Nowy użytkownik
Jeśli koledzy pozwolicie (nie bęndę zakladał nowego wątku).

Podobno też mam problem w swojej klimie z zaworem rozpręrznym tak przynajmniej twierdzi jeden ze specjalistów u ktorego byłem.

Objawy są następujące: na chwilę po załączeniu sprężarki (5-10 sekund) słyszę dziwny hałas jak by coś wpadało w rezonans jest to narastajacy dżwięk a po chwili wszystko wraca do normy czasami rezonans jest tak duży że mam wrażenie że zaraz coś się rozleci. Z początku myslałem że hałas jest w komorze silnika i że to coś że sprężarką jednak po dokładnych oględzinach stwierdzam że jego żródło jest w okolicach parownika.

Wentylator wykluczam bo właśnie go sprawdziłem, klimę regularnie raz do roku serwisuję nie mam żadnych ubytków płynu, Citroen Xantia 2.0 HDI z 2001 roku, 160 000 tys. przebiegu. Moje pytanie brzmi:

- czy w ten sposób może objawiać się uszkodzenie zaworu rozpręrznego i czym grożi jeżdzenie z taką usterką (planuję wczasy za granicą)

Z góry dziękuje za pomoc
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa