Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

R 410

8 Odpowiedzi, 12484 Wyświetleń

pawelek

2008-11-23, 17:15:42
Użytkownik
Witam
mam takie pytanie, słyszałem że po odessaniu czynnika R410 nie należy go powtórnie wpuszczać (użytkować) do instalacji. Czy ktoś wie dlaczego? A co z innymi czynnikami np. R404, R 407, R134 ......
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-23, 17:17:15 przez pawelek.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-23, 17:17:50
Top użytkownik
Witam

A napisz dlaczemu wyssałeś czynnik?

Pozdrawiam Wink
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

pawelek

2008-11-23, 17:25:37
Użytkownik
nie wyssałem, pytam na pszyszłośc
  • Odpowiedz

AS

2008-11-23, 17:42:44
Zaawansowany użytkownik
Kolego, jeżeli w instalacji nie było nieszczelności to nie ma przeciwwskazań, aby odzyskany czynnik powtórnie wprowadzić do układu chłodniczego np. przy jego rozbudowie, przebudowie lub przeniesieniu w inne miejsce
Jeżli ściągałeś czynnik z instalacji gdzie spaliła się spręzarka lub wystąpiła nieszczelnośc, to to co zostało, jeżeli zostało, w zasadzie nadaje się do utylizacji i traktowane jest jako odpad niebezpieczny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-23, 17:48:34 przez AS.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-23, 18:01:25
Top użytkownik
Witam

Wyjątkiem przy nieszczelności jest R22. Można odzyskać to co zostało i powtórnie po naprawie instalacji wykorzystać. (będzie opierdul Big Grin ) Jeżeli chodzi o R407C to po częściowym wycieku nie nadaję się on do ponownego użytku ani uzupełnienia. Wymieniamy na nowy. Troszeczkę lepiej jest z R410A ponieważ zachowuje się on jak substancja jednorodna pomimo że jest mieszaniną i tu do pewnego procentu wycieku z instalacji można zaryzykować odzysk i ponowne napełnienie jej lub uzupełnienie. Reszty czynników nie znam, zresztą R22 też nie znam Wink

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

pawelek

2008-11-25, 18:12:53
Użytkownik
a co może się stać np. z R410 jeżeli był wyciek może nawet znaczny, czynnik został odessany i powtórnie wpuszczony do instalacji. Oczywiście uzupełniony jeszcze o nowy czynnik
  • Odpowiedz

bodzio

2008-11-25, 20:17:47
Zaawansowany użytkownik
pawelek napisał(a):a co może się stać np. z R410 jeżeli był wyciek może nawet znaczny, czynnik został odessany i powtórnie wpuszczony do instalacji. Oczywiście uzupełniony jeszcze o nowy czynnik
Jak był znaczny wyciek to tylko zalać instalacje nowym czynnikiem z tamtego już nic nie będzie.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-26, 11:12:41
Top użytkownik
Witam

Może dodam kilka słów przypomnienia właściwości czynnika R410A. Czynnik chłodniczy R410A należy do grupy substancji typu HFKW (związki hydrofluorowęglowodorowe). Charakteryzują się one brakiem występowania atomów chloru. Dlatego przy uwalnianiu się czynnika do atmosfery nie dochodzi do niszczenia ozonu. Co nie zwalnia nikogo z odzysku na rzecz wypuszczenia do atmosfery!!!
Czynnik chłodniczy R410A jest azeotropową mieszaniną, a opracowano go jako alternatywę czynników R22 i R502. Jest zamiennikiem ale tylko do nowych urządzeń. Mieszaninę tworzą dwa następujące składniki:
- 50% masowo R32
- 50% masowo R125
Podstawową właściwością czynnika chłodniczego R410A w porównaniu z R22-45%, a do R407C 40% wyższa sprawność chłodnicza, ale z konsekwencją wyraźnego wzrostu ciśnienia pracy (np: w trybie grzania do ok. 35bar). Do instalacji z tym czynnikiem trzeba stosować odpowiednie sprężarki, z mniejszą objętością tłocznia ale w zamian należy je dostosować do wyższych ciśnień, masowych natężeń przepływu i paro szczelności.

Krótko o właściwościach termicznych. Temperatura wrzenia przy ciśnieniu atmosferycznym wynosi -52st. C a tzw. poślizg temperaturowy wynosi ok. 1K.

[Obrazek: temparkond.jpg]

Czynnik nie jest palny, ale wyczytałem w książce ,,Klimatyzacja i Chłodnictwo'' że przy połączeniu czynnika, metalu i wysokiej temperatury jest wybuchowy.? (może ktoś to bardziej mi wyjaśnić)

Z właściwości fizycznych wynika że R410A, mimo że jest mieszaniną, zachowuje się jak substancja jednorodna. Powstaje pomijalny ,,poślizg temperaturowy'' tzn. że pojedyncze składniki mieszaniny odparowują i skraplają się przy prawie identycznych temperaturach.

!!!Ważne jest jeszcze przy tym czynniku używanie olejów na bazie estrów!!!

Jeżeli następował wyciek czynnika, to istotne jest przy podjęciu decyzji, czy odzyskany czynnik nadaje się dalej do użycia- fakt czy urządzenie pracowało NON STOP czy stało wyłączone i jaki procent czynnika wydostał się z instalacji. Ponieważ ,,prawie identyczny'' to nie to samo co ,,identyczny''.
Jeżeli czynnik wyciekał w dużym stopniu z nie pracującego urządzenia, jest duże prawdopodobieństwo rozwarstwienia. Wymieniamy na nowy.

No to tyle tytułem wyjaśnienia.

Pozdrawiam Wink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa