Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzator sufitowy MPM problem

9 Odpowiedzi, 8715 Wyświetleń

traxx

2009-04-20, 19:59:33
Nowy użytkownik
Witam

ostatnio mialem doczynienia z klimatyzatorem MPM 10 KV sufitowym jest z nim problem a mianowicie przez otwory wentylacyjne wylatuje woda czasami kawalki lodu.
domyslam sie ze lod moze sie osadzac w wiekszych iloscia na parowniku poniewaz odparowanie jest za niskie ok -4i wentylator go wyrzuca w momencie odszraniania. na sali sa zamontowane 2 takie egzemplaze i obydwa maja ten sam problem. pompa skroplin jest sprawna a odplyw dobrze zamontowany. po dolozeniu gazu nie ma reakcji.
zastanawiam sie czy ktos sie zetknal z tematem czy one maja moze jakas wade?.
nadmienie ze jestem nowy na forum acz kolwiek chlodnictwem zajmuje sie profesjonalnie

za wszelkie sugestie bede wdzieczny
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-20, 20:01:28 przez traxx.)
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-20, 21:53:35
Zaawansowany użytkownik
a dobrze dobrane ? jakie ciśnienia stan parownika i rurek itd .
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

traxx

2009-04-21, 18:07:09
Nowy użytkownik
to jest zestaw, takie cyrki podobno dzialy sie od poczatku jak tylko zostal zamontowany. robili to fachowcy od MPM ale jezeli chodzi o serwis to juz probowali dzialac ale nic im nie wyszlo
  • Odpowiedz

tomas

2009-04-21, 21:08:41
Nowy użytkownik
maiłem podobny problem ale ze splitem YORK-A. cisnienie w normie, filtry czyste a i tak wymiennik się zalodził. po jakimś czasie doszłem do tego że działo sie to w momencie kiedy klima chodziła przez 24 h bez wyłączenia. w trybie pracy 12 godzinnym wszystko jest ok.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-22, 17:59:02
Zaawansowany użytkownik
tomas napisał(a):maiłem podobny problem ale ze splitem YORK-A. cisnienie w normie, filtry czyste a i tak wymiennik się zalodził. po jakimś czasie doszłem do tego że działo sie to w momencie kiedy klima chodziła przez 24 h bez wyłączenia. w trybie pracy 12 godzinnym wszystko jest ok.
ma czas na klima na rozmrożenie Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

traxx

2009-04-22, 19:16:47
Nowy użytkownik
tak jest system odszraniania, dzieje sie to podobno raz po 2 godzinach innym razem po 5 roznica wydaje mi sie ze jest zalezna od ilosci ludzi w sali i temp otoczenia
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-22, 21:27:52
Zaawansowany użytkownik
Według mnie są małej mocy klimy . klimatyzatory nie mogą osiągnąć zadanej temperatury w pomieszczeniu i przy ciąłej pracy sprężarki parownik się lodzi z tacy leje a jak dużo szronu i system odladzania nie zadziała w pore to nam śnieg leci z klimy Big Grin . Moja rada to domontuj klime .
  • Odpowiedz

traxx

2009-04-23, 07:23:52
Nowy użytkownik
a moze byc problem z zaworem rozpreznym poniewaz odparowanie pokazuje ok -4 wg zdecydowanie za nisko stad sie parownik obladza . moga MPM'y miec jakas wade? obilo sie cos komus o uszy?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-04-23, 11:33:49
Top użytkownik
Witam

Powiedz mi, na jakiej podstawie wnioskujesz że dobijanie(słowo którego mój kolega nienawidzi) nic nie zmienia. Mierzyłeś temperaturę przegrzania?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa