Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wyciek czynnika R134a, honda civic

7 Odpowiedzi, 12716 Wyświetleń

mack

2010-07-27, 20:05:26
Nowy użytkownik
Witam
problem wygląda tak:
po 6 tygodniach od napełnienia układu czynnikiem R134a (530g) + 150 ml oleju (cały układ był przekładany z innego auta + nowy osuszacz, olej ze sprężarki był wylany) + UV pojawił się wyciek (czynnik UV widoczny gołym okiem) na złączach przewodu tłocznego (?) (tego co się robi gorący) z obu stron tzn. przy sprężarce i przy chłodnicy. Klima jeszcze działa więc czynnika chyba jeszcze nie uciekło zbyt dużo. Oringi (czarne) zakładałem nowe smarując je olejem sprężarkowym, oringi kupiłem w zakładzie gdzie nabijałem układ, była robiona próba szczelności azotem do 20 kPa i było wszystko OK. Co może być powodem tego rozszczelnienia? Czy zły rodzaj oringów? Może powinny być zielone a te czarne po prostu zostały "przeżarte" przez czynnik?
Czy przy zmianie oringów będzie trzeba od nowa nabijać cały układ czy można odessać czynnik do maszyny na czas wymiany a później z powrotem nabić tym gazem + to co uciekło?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-27, 20:43:12
Top użytkownik
Kolor oringów nie ma znaczenia -ważne aby były przeznaczone do układu klimatyzacji oraz odpowiednia ich średnica oraz grubość.Musisz odciągnąc resztę czynnika do maszyny i wymienić oringi na takie jak były przed Twoja wymianą.Jeżeli ucieka Ci z obu stron przewodu na 99 % to wina uszczelnienia złącz.Maszyna po odciągnięciu czynnika oczyszcza go z wilgoci i oleju i jest gotowy do ponownego uzycia.Nie zapomnij uzupełnić olej w ilości jak wyciągnęła maszyna.
  • Odpowiedz

mack

2010-07-30, 10:33:29
Nowy użytkownik
Zrobione, oringi wymieniłem na trochę grubsze bo poprzednie były lekko cieńsze, czynnika uzupełniono 70 g i oleju 20 ml, pozostaje mi tylko obserwować czy znowu gdzieś coś nie przecieka.
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-07-30, 11:18:56
Zaawansowany użytkownik
Kolor o-ringów niestety ma kolor...
Zielone, żółte są z HNBRu czyli do R134a i oleju syntetycznego.
Ale czarne o-ringi to juz bardziej skomplikowane bo są też i z HNBRu ale są też nitrilowe, a te służa tylko do np R12.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-30, 19:40:52
Top użytkownik
Gajdek -masz rację ale w życiu jest jak jest.Ma byc zielony -odkręcasz a tam czarny I co wtedy szukasz czarnego , a wiadomo że układ na R134a.Bywaja tez czerwone,brązowe i licho wie jeszcze jakie kolory.Dlatego poradziłem mask -owi aby wymienił o-ringi na nowe.Pewność uszczelnienia jest wieksza.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-30, 19:42:40
Top użytkownik
mack napisał(a):Zrobione, oringi wymieniłem na trochę grubsze bo poprzednie były lekko cieńsze, czynnika uzupełniono 70 g i oleju 20 ml, pozostaje mi tylko obserwować czy znowu gdzieś coś nie przecieka.
No i gitara.Oleju trochę za dużo dodałeś (chyba że tyle wyciągłeś z układu)
  • Odpowiedz

agrobim

2010-07-30, 23:06:33
Nowy użytkownik
Jeszcze wtrącę 4 grosze. Nic z tego nie będzie jeżeli złącza bedą brudne ( to znaczy stare osady, nagary, smary zaschłe, paprochy). To wszystko do czyszczenia, aby oringi i złącza idealnie się spasowały.
Diagnozowanie usterek mechanicznych i elektronicznych naprawy układów klimatyzacji - klimatyzacja samochodowa - Sandomierz
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa