Witam.
Chciałem na początku zaznaczyć że jesten nowym forumowiczem który na temat klimatyzacji ma tylko niewielką wiedzę teoretyczną (internetową). Chciałem się Was doradzić co do wyboru odpowiedniego klimatyzatora do bloku z wielkiej płyty.
Najpierw zacznę od parametrów mieszkania:
- piętro 10 (ostatnie szczytowe),
- klimatyzowane pomieszczenie salon połączony z kuchnią łącznie 25m2,.
- okna z jednej strony w salonie na długości 3,5m + kuchnia 1m,
- wysokość pomieszczenia 2,50 ale będzie podwieszany sufit więc ok 2,4m
- budżet do wykorzystania wraz z instalacja ok. 4tyś [+/- 300zł] (przyjmuję instalację ok 1tyś)
- kuchenka indukcyjna (nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale wydaje mi się że gazowa bardziej dogrzewa)
proszę o doradzenie jaka moc klimatyzatora wystarczy, jaki rodzaj (inventorowy czy on/off), jaka firma skłaniam się do tych 4 i między nimi chcę wybrać: LG, Daikin, Sharp, Samsung, i na co w szczególności zwrócić uwagę przy zakupie klimatyzatora.
Zależy mi na cichej pracy, bezawaryjności, klasie energetycznej , długiej gwarancji no i żeby nie był szpecący
Co możecie doradzić w tej kwestii. Czy warto zakupić taki klimatyzator np na allegro chyba że znacie jakieś inne fajne sklepy a montaż zamówić osobno?
Czekam na podpowiedzi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-20, 19:01:50 przez kloncd.)
Chciałem na początku zaznaczyć że jesten nowym forumowiczem który na temat klimatyzacji ma tylko niewielką wiedzę teoretyczną (internetową). Chciałem się Was doradzić co do wyboru odpowiedniego klimatyzatora do bloku z wielkiej płyty.
Najpierw zacznę od parametrów mieszkania:
- piętro 10 (ostatnie szczytowe),
- klimatyzowane pomieszczenie salon połączony z kuchnią łącznie 25m2,.
- okna z jednej strony w salonie na długości 3,5m + kuchnia 1m,
- wysokość pomieszczenia 2,50 ale będzie podwieszany sufit więc ok 2,4m
- budżet do wykorzystania wraz z instalacja ok. 4tyś [+/- 300zł] (przyjmuję instalację ok 1tyś)
- kuchenka indukcyjna (nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale wydaje mi się że gazowa bardziej dogrzewa)
proszę o doradzenie jaka moc klimatyzatora wystarczy, jaki rodzaj (inventorowy czy on/off), jaka firma skłaniam się do tych 4 i między nimi chcę wybrać: LG, Daikin, Sharp, Samsung, i na co w szczególności zwrócić uwagę przy zakupie klimatyzatora.
Zależy mi na cichej pracy, bezawaryjności, klasie energetycznej , długiej gwarancji no i żeby nie był szpecący

Czekam na podpowiedzi