Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

elektrozawor carrier xarios 300

9 Odpowiedzi, 9180 Wyświetleń

barczystygogo

2013-09-25, 18:38:16
Użytkownik
Witam. mam xariosa 300, poprzedni wlasciciel wywalil oryginalne sterowniki carriera i zamontowal jakis tam sterowniczek semicoola na 12v. co prawda dziwi mnie jak to chodzi bo cala wiazka jest ucieta, a wentylartory na parowniku, skraplaczu i sprezarka sa spiente na kotko przez przekazniki. ogolnie kicha... Smile interesuje mnie jaka role odgrywaja te dwa elektrozawory u gory... jak powinny sie zalaczac... z tego co mi sie wydaje to jeden sie otwiera przy starcie sprezarki, a drugi przy defroscie. pozdro.
  • Odpowiedz

maras954

2013-09-26, 18:39:15
Nowy użytkownik
ten z wieksza cewka i czerwonym kolnierzem pod nakretka to normalnie otwarty zawor skraplacza- zawsze otwarty kiedy agregat chlodzi. drugi mniejszy to zawor defrostu normalnie zamkniety. wiec na defroscie wiekszy sie zamyka i zamyka skraplacz a mniejszy otwiera gorace pary na parownik. tak sie dzieje jesli wysokie cisnienie nie przekracza 22bar kiedy jest na defroscie. czasami na defroscie kiedy wysokie przekroczy 22 bar otworzy sie wiekszy i otworzy skraplacz zeby cisnienie spadlo. mam nadzieje ze to pomoze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-26, 18:41:49 przez maras954.)
  • Odpowiedz

barczystygogo

2013-09-27, 07:20:37
Użytkownik
Ale zawor otwiera sie gdy dostaje napiecie?
  • Odpowiedz

maras954

2013-09-27, 12:40:47
Nowy użytkownik
wiekszy jak dostanie napiecie to sie zamyka, a minejszy od defrostu jak dostaje napiecie to sie otwiera.
  • Odpowiedz

barczystygogo

2013-09-27, 12:50:56
Użytkownik
Aha... Dzieki wielkie. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barczystygogo

2014-05-18, 10:25:16
Użytkownik
teraz mam inny problem... auto teraz wozi lody na -15 i oczywiscie niema defrostu... moge dac grzałke elektryczną?
  • Odpowiedz

maras954

2014-05-18, 19:13:01
Nowy użytkownik
skad wezmiesz 12/24v grzalke? nie znam sterownika semicoola ale jak wymienisz go na eliwella id954 to spokojnie dasz sobie rade zeby romraznaie bylo na hot gasie.
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-05-19, 17:38:49
Moderator
maras954 napisał(a):ten z wieksza cewka i czerwonym kolnierzem pod nakretka to normalnie otwarty zawor skraplacza- zawsze otwarty kiedy agregat chlodzi. drugi mniejszy to zawor defrostu normalnie zamkniety. wiec na defroscie wiekszy sie zamyka i zamyka skraplacz a mniejszy otwiera gorace pary na parownik. tak sie dzieje jesli wysokie cisnienie nie przekracza 22bar kiedy jest na defroscie. czasami na defroscie kiedy wysokie przekroczy 22 bar otworzy sie wiekszy i otworzy skraplacz zeby cisnienie spadlo. mam nadzieje ze to pomoze.

Zawory nie otwieraja sie zeby "upuscic" cisnienie.
Po co ci grzałki, zrob sterownie odszraniania goracym gazem.
  • Odpowiedz

maras954

2014-05-19, 21:26:15
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):
maras954 napisał(a):ten z wieksza cewka i czerwonym kolnierzem pod nakretka to normalnie otwarty zawor skraplacza- zawsze otwarty kiedy agregat chlodzi. drugi mniejszy to zawor defrostu normalnie zamkniety. wiec na defroscie wiekszy sie zamyka i zamyka skraplacz a mniejszy otwiera gorace pary na parownik. tak sie dzieje jesli wysokie cisnienie nie przekracza 22bar kiedy jest na defroscie. czasami na defroscie kiedy wysokie przekroczy 22 bar otworzy sie wiekszy i otworzy skraplacz zeby cisnienie spadlo. mam nadzieje ze to pomoze.

Zawory nie otwieraja sie zeby "upuscic" cisnienie.
Po co ci grzałki, zrob sterownie odszraniania goracym gazem.

Fakt zle dobralem slowa
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa