Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż agregatu klimy na barierce balkonowej

15 Odpowiedzi, 17131 Wyświetleń

wojg

2014-03-14, 23:13:17
Nowy użytkownik
Witam
Proszę o opinię czy bezpieczne będzie zamontowanie agregatu od LG P12RK po zewnętrznej stronie balustrady - jak na załączonym zdjęciu,
  • Odpowiedz

barbie

2014-03-15, 05:14:25
Top użytkownik
najpierw uzyskaj zgodę administratora budynku.nie otrzymasz zgody na pewno-zamontuj klimę pod oknem za balustradą jesli to okno jest Twoje .
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-15, 05:42:12
Użytkownik
Jak najbardziej można, tylko żeby balustrada nie poleciała ku dołowi Smile
  • Odpowiedz

MarioO

2014-03-15, 06:44:08
Zaawansowany użytkownik
Na pewno będzie utrudniony serwis w takim miejscu.Druga sprawa to czy barierka wytrzyma W blokach z lat 70-80 barierka była uspawana z grubych szerokich płaskowników zakotwiczona w żelbetonie Wyglądało to ohydnie ale solidnie Teraz jak budują wiadomo Na szybko Minimalne koszty maksymalny zarobek Patrz nie dotykaj.Sama jednostka zewnętrzna waży ok 30kg? to żaden ciężar ale ja jednak wolałbym postawić ją na balkonie i spać spokojnie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-15, 07:28:04 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

tonieko

2014-03-15, 09:13:47
Nowy użytkownik
Kiedyś zamontowałen on/off na balustradzie i piękny był rezonans jak sprężarka się włączyła. Nic nie pomogło, żeby zmniejszyć hałas. Trzeba było zmienić miejsce montażu.
... i owoc żywota twojego jeZUS.
  • Odpowiedz

aras

2014-03-15, 11:08:27
Użytkownik
wojg napisał(a):Witam
Proszę o opinię czy bezpieczne będzie zamontowanie agregatu od LG P12RK po zewnętrznej stronie balustrady - jak na załączonym zdjęciu,

Jeśli już, to po wewnętrznej stronie bym montował. Kwestą czasu jest serwis tego, po zewnętrznej stronie bym się podjął.
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-15, 17:03:08
Użytkownik
Dokładnie po wewnętrznej stronie ale żeby ciepłe powietrze odprowadzało na zewnątrz balkonu.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-15, 20:18:17
Top użytkownik
To kicha Klim skoro sąsiadka sąsiad mając otworzone okno będą zaciągali zyski ciepła odprowadzone z pokoju w którym pracuje schładzalnik.Byłbyś uszczęśliwiony aby latem do twojej sypialni wpadało powietrze zewnętrzne ogrzane dodatkowo zyskiem ciepła odebranym od pomieszczenia sąsiada?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-16, 07:42:51
Użytkownik
Balkon ma 3 ściany na którym możesz ustawić skraplacz, na pewno jakaś strona będzie pasowała aby nikomu nie przeszkadzała.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-16, 17:05:30
Top użytkownik
Klim napisał(a):Balkon ma 3 ściany na którym możesz ustawić skraplacz, na pewno jakaś strona będzie pasowała aby nikomu nie przeszkadzała.
Klim niekoniecznie strona z fotki.Niewiemy do kogo należy okno uwzględnione w kadrze tego zdjęcia.Nawet jeśli należy do właściela klimatyzacji to moim zdaniem rozwiązanie uważam za nie słuszne.Jak najbardziej słusznym rozwiązaniem będzie najdłuższy element balustrady balkonu gdzie w tej opcji nie podgrzewasz temperatury teoretycznie przed oknem ani sąsiadowi ani użytkownikowi klimatyzatora tak zwanego.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-16, 17:07:33 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-16, 17:34:09
Użytkownik
Dokładnie i problem rozwiązany Smile ale i tak ostatnie słowo należy do właściciela. Teraz zaoszczędzi miejsca a jak będzie miał awarie to zarobi serwisant Smile
  • Odpowiedz

wojg

2014-03-20, 01:37:22
Nowy użytkownik
Witam
Od mojego pierwszego postu wiele zdążyło się wydarzyć. Otóż najpierw agregat został zamontowany po zewnętrznej stronie balkonu, natomiast po piśmie od zarządcy jednak zmieniam na podłogę balkonową. W umowie z deweloperem (jednocześnie zarządca budynku) znalazł się jedynie zapis, że możliwe jest zamontowanie klimatyzacji i czego nie wolno robić w związku z tym montażem. Nie ma jasnej zgody na montaż na elewacji czy też po zewnętrznej stronie balustrady balkonowej.
Niestety nie byłem przy montażu - mój błąd, gdyż 'fachowcy' zryli elewację Sad Mam teraz spory problem Sad Piszę o tym w nowym wątku.
Dziękuję wszystkim.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-03-20, 09:15:33
Top użytkownik
wojg napisał(a):Witam

Żadna znana mi spółdzielnia mieszkaniowa nie wyraziła by zgody na taki montaż za barierką a tym bardziej na zamocowanie agregatu czy przykręcenie go do balustrady balkonu.
Postaw go pod oknem.

Co do drugiej części twojego pytania to montaż LG zawsze bywa niebezpieczny :lol: oczywiście żart Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

wojg

2014-03-20, 14:52:33
Nowy użytkownik
Ok tak też zostało już zrobione Wink Dzięki.
  • Odpowiedz

wireska

2023-06-20, 06:49:57
Nowy użytkownik
Potrzebuję porady! Gdzie mogę zamówić balustrady w Kętach https://artgrom.pl/balustrady/kety/? Czy macie jakieś sugestie na ten temat?
Uzdatnianie wody Bielsko
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa