Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Początki serwisu klimatyzacji, pytania ?

10 Odpowiedzi, 7791 Wyświetleń

dawsie4158

2014-05-28, 17:35:28
Nowy użytkownik
Witam wszystkich wczoraj zakupiłem zegary mastercool wagę pompe próżniową i gaz mam pare pytań :

- Próżnia jak długo robić w samochodzie pompa 37L/min
- Jakie ciśnienia przy uruchomieniu sprężarki na jednym i drugim zegarze
- Jak wpuścić do układu gaz z weża zółtego po nabiciu zeby po odłączeniu od butli gaz nie wyleciał w powietrze
- Ile wiecej podać gazu mam 1,5m przewody żeby nie było za mało w układzie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-28, 17:49:06 przez dawsie4158.)
  • Odpowiedz

bula_wrz

2014-05-28, 17:49:02
Użytkownik
temat rzeka... trzeba duuuuuuuużo myśleć żeby się nauczyć. a tutaj Ci nikt nie pomoże.
  • Odpowiedz

dawsie4158

2014-05-28, 17:54:00
Nowy użytkownik
Dzisiaj już swój samochód nabiłem próżnie robiłem 40 min ciśnienia były niskie miedzy 4-5 wysoki 11-14 do złączenia wentylatora tylko dużo gazu mi ucieklo z weża można odkęcac przy butli i pociagnac troche powietrza do układu wraz z gazem w przewodach ??
  • Odpowiedz

bula_wrz

2014-05-28, 18:17:23
Użytkownik
Panie Boże widzisz a nie grzmisz... jak już się zalogowałeś na tym forum to poszukaj w tutejszej księgarni książki o klimatyzacji samochodowej przeczytaj ją 3x.
Spóźniłeś się jakieś 3 miesiące bo zanim sie nauczysz to będzie po sezonie.
  • Odpowiedz

dawsie4158

2014-05-28, 18:23:19
Nowy użytkownik
Jaka książke polecasz ?? widze że to forum dla profesionalistów a nie żeby ktos cos doradził poduczył pamietaj wszyscy odrazu orłami nie byli
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2014-05-28, 18:26:36
Top użytkownik
dawsie4158 napisał(a):Dzisiaj już swój samochód nabiłem próżnie robiłem 40 min ciśnienia były niskie miedzy 4-5 wysoki 11-14 do złączenia wentylatora tylko dużo gazu mi ucieklo z weża można odkęcac przy butli i pociagnac troche powietrza do układu wraz z gazem w przewodach ??
Za duże ciśnienie na ssaniu.O ciśnieniach jakie powinny być musisz przypomnieć sobie podstawowe zasady termodynamiki i poznać charakterystykę czynnika R134a
  • Odpowiedz

FRIGOTECH

2014-05-28, 18:28:56
Użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):
dawsie4158 napisał(a):Dzisiaj już swój samochód nabiłem próżnie robiłem 40 min ciśnienia były niskie miedzy 4-5 wysoki 11-14 do złączenia wentylatora tylko dużo gazu mi ucieklo z weża można odkęcac przy butli i pociagnac troche powietrza do układu wraz z gazem w przewodach ??
Za duże ciśnienie na ssaniu.O ciśnieniach jakie powinny być musisz przypomnieć sobie podstawowe zasady termodynamiki i poznać charakterystykę czynnika R134a
Śnię czy czytam to naprawdę Sad .
Autoryzowany Partner CARRIER
  • Odpowiedz

bula_wrz

2014-05-28, 19:01:50
Użytkownik
za orła się nie mam bo są lepsi. ale jakieś podstawy trzeba znać. mogę ci polecić gadzińskiego.
  • Odpowiedz

renegat35

2014-05-28, 19:40:04
Użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):

Trafił swój na swego
Pamiętam jak Tadeusz zaczynał na tym forum to jaki by nie był problem wszystkim radził by wymienili filtr osuszacz jakby to było lekarstwo na wszelkie zło.
Bez urazy ale tak było
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2014-05-28, 19:51:01
Top użytkownik
renegat35 napisał(a):
Tadeusz4321 napisał(a):

Trafił swój na swego
Pamiętam jak Tadeusz zaczynał na tym forum to jaki by nie był problem wszystkim radził by wymienili filtr osuszacz jakby to było lekarstwo na wszelkie zło.
Bez urazy ale tak było
No tak.Jak zaczynałem w 1992 r to na pewno tak było.A możesz tak zacytowac z 10 moich wypowiedzi odnośnie osuszaczy,bo jakoś nie moge sobie przypomnieć takich moich rad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-28, 20:03:54 przez Tadeusz4321.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa