Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rodzaj rur do wody lodowej?

3 Odpowiedzi, 7600 Wyświetleń

Rześki LUFT

2014-10-14, 16:01:41
Użytkownik
Witam

Mam do zamontowania kilka klimakonwektorów wraz z rurociągiem w lokalu(część marketu) i zastanawiam się jakie rury zastosować bo wymagania projektanta w tej kwestii to "tylko nie w miedzi"...
Ma ktoś jakieś dobre i szybkie rozwiązanie? rury fabrycznie izolowane itd...
  • Odpowiedz

Linde

2014-10-14, 16:47:35
Nowy użytkownik
Polecam rury PP, może być zwykłe, choc stabilizowane są lepsze...:
Montaż: stosunkowo szybki i czysty
Czystość instalacji: brak zabrudzeń przez cały okres użytkowania
Przecieki: Przy zgrzewaniu zgodnie z zaleceniami (odpowiednie czasy, czyszczenie zgrzewanych powierzchni) BRAK.
Cena: znośna
Izolacja: Polecam zamkniętokomórkowy kauczuk, np Kaimann lub k-flex. Należy pamiętać o normie która określa grubość izolacji i jest... tragiczna.
Narzędzia: polecam docisk mechaniczny jako "must be", koszt dla wszystkich srednic, okolo 7000 brutto. Taki sprzęt załatwia sprawę do średnic 110 (125 dla rur z aquathermu)

Należy pamietać o kompensacjach rurociągów zgodnie z zaleceniami producenta.

Należy zwrócić uwage na sposób przeprowadzania próby szczelności, gdyz wyglada inaczej niz dla stali ze wzgledu na rozszerzanie sie tworzywa pod wpływem ciśnienia.

Osobiście zgrzewam rury PP fi 250 doczołowo co jest wyzwaniem w maszynowni, ale i tak uważam, że łatwiej niz w stali. Choc koszty przy tych średnicach sa już dużo wyższe.

Mam nadzieję, że pomogłem.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-14, 17:10:57
Top użytkownik
Fajnie usłyszeć o kompensacji rurociągu.Szkoda że wiele firm chłodniczych nie stosuje technologii prowadzenia rurociągów stosując kompensację zapobiegając uszkodzeniu instalacji pod wpływem drgań i zmian temperatury rurociągu(szyn kolejowych).Ja w chłodnicwie w miarę możlowości (średnica) robię zetkę giętarką.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa