Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

uzupełnienie układu po awarii

10 Odpowiedzi, 8985 Wyświetleń

kornel_l

2007-10-23, 09:26:42
Nowy użytkownik
Witam,

Mam następujący problem. Uszkodzeniu uległ parownik (wentylator odśrodkowy). Ponieważ jest na gwarancji trzeba go wysłać do serwisu. Parownik ze skraplaczem połączony jest instalacją o długości 17m. Przed uruchomieniem był dodawany czynnnik chłodniczy R410A w ilości 30g/m instalacji.
Zakładając, że nie posiadam stacji do odsysania freonu jak poradzić sobie z tym problemem? Czy może zakręcić zawory serwisowe na skraplaczu a po powrocie z serwisu uzupełnić w ilości 30g/m instalacji ? Czy może da się jakoś zassać całość do skraplacza ?

Pozdrawiam,
Kornel
  • Odpowiedz

senior

2007-10-23, 21:14:24
Zaawansowany użytkownik
jeśli nie masz stacji zamknij zawóor ten cieńszy( tłoczny) i na ssącym( grubszym) podłącz manometr,włąacz klimę, jeśli ciśnienie zejdzie do 0 wyłącz klimatyzator i zamknij zawór na ssaniu, tym sposobem zamkniesz wszystko w skraplaczu, napisz jaką ma moc ta klima i czy ma 2 szrederki do kontroli ciśnienia
  • Odpowiedz

kornel_l

2007-10-24, 07:35:17
Nowy użytkownik
senior napisał(a):jeśli nie masz stacji zamknij zawóor ten cieńszy( tłoczny) i na ssącym( grubszym) podłącz manometr,włąacz klimę, jeśli ciśnienie zejdzie do 0 wyłącz klimatyzator i zamknij zawór na ssaniu, tym sposobem zamkniesz wszystko w skraplaczu, napisz jaką ma moc ta klima i czy ma 2 szrederki do kontroli ciśnienia
Moc 6.6 kW. Zawór serwisowy tylko na ssącym.
Tak się zastanawiałem, czy nie zrobić tak jak radzisz, ale bałem się, że mogę uszkodzić sprężarkę jeżeli zamknę zawór tłoczny.

Pozdrawiam,
Kornel
  • Odpowiedz

senior

2007-10-24, 07:58:04
Zaawansowany użytkownik
jeśli to nie jest chińszczyzna to i tak masz presostat wysokiego jak coś będzie nie tak.
  • Odpowiedz

gorol

2007-10-24, 11:47:09
Nowy użytkownik
Zrób tak jak ci radzi kolega senior, metoda jest sprawdzona, a sprężarce się nic nie stanie posiada termik.
Obyś tylko to nie robił sam, jedna osoba z pilotem przy zasilaniu lub z pilotem przy klimie w budynku, a ty z mamometrem i imbusem przy j. zew.
  • Odpowiedz

Areklima

2007-10-24, 19:55:03
Nowy użytkownik
koledzy dobrze ci radzą od 10 lat stosuje tą technikę -niezawodna , staraj się tylko zrobić to szybko żeby czujnik rury nie zadziałał
  • Odpowiedz

bodzio

2007-10-24, 20:52:10
Zaawansowany użytkownik
Też pierwsze słysze.

kornel nie zapomnij tylko po rozłączeniu instalacji zaślepic końcówek przed wilgocią.
  • Odpowiedz

senior

2007-10-25, 02:24:06
Zaawansowany użytkownik
czujnik rury z tego co wiem jest na końcu parownika, by jednostka wewn się odtaiła gdy się awaryjnie zalodzi ,takie coś na chyba Winia)
  • Odpowiedz

gorol

2007-10-25, 07:19:01
Nowy użytkownik
W klimach jest stosowany czujnik typu anti-frost (przeciwzalodzeniowy), ale jego się nie ma się czego bać, on ma zazwyczaj zwłokę przynajmniej 5 minut.

W skrucie co masz zrobić:
1. włączasz klimatyzator na chłodzenie. Obyś nie włączył grzania !!
2. podpinasz manometr
3. zakręcasz zawór cieczowy (o mniejszej średnicy)
4. obserwujesz manometr
5. gdy ciśnienie na manometrze zejdzie do 0 zera, zakręcasz zawór gazowy (o więkrzaj średnicy) i wyłączasz klimatyzator.
6. wyłącz główne zasilanie klimatyzatora

Po tej czynności możesz bezpiecznie rozłączyć rurociągi.
ps: po rozłączeniu rurociągów zabezpiecz końcówki aby nie dostała się do środka wilgoć i zanieczyszczenia.
  • Odpowiedz

kornel_l

2007-10-25, 08:22:04
Nowy użytkownik
Witam ponownie,

Dzękuję Wszystkim za radę. Tak tez zrobiłem. Wszystko się udało. Do wyłączenia sprężarki użyłem radiowego pilota do zdalnego sterowania urządzeniami elektrycznymi Smile

Pozdrawiam Wszystkich,
Kornel
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa