Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodnia na kwiaty

10 Odpowiedzi, 11634 Wyświetleń

manio

2016-03-20, 16:50:49
Nowy użytkownik
Dzień dobry,
Proszę o pomoc/poradę. Chcę zbudować chłodnie do przechowywania kwiatów ciętych o wymiarach 4,5mx4,6mx3,1m = 65m3. Chłodnia ma się znajdować w ocieplonym budynku gosp. (10cm styropianu + cegła kozłowicka 25cm, podłoga- styropian 10cm+12cm beton). Chciałbym wydzielić to pomieszczenie płytą warstwową (styropianową lub poliuretanową).
Moje pytania:
Jaka płyta będzie lepsza i tańsza i optymalnie jakiej grubości?
Jaki (jakiej mocy) sprzęt chłodniczy do tej chłodni?
Ile będzie mnie to wszystko kosztować?
Dodam, że chłodnia będzie używana od czerwca do października z temperaturą 4-6C. Załadunek (około 1/6 pow. chłodni) kwiatów ciętych będzie się odbywał codziennie od godziny 10 do 14, wyładunek (około 1/6 pow. chłodni) w godzinach 20-21. Jestem z woj. łódzkiego.
  • Odpowiedz

mg

2016-03-24, 19:33:40
Top użytkownik
Chłodnie na kwiaty to wyższa szkoła jazdy, skorzystaj z usług wyspecjalizowanej firmy.
  • Odpowiedz

snoze

2018-03-20, 16:34:32
Nowy użytkownik
Witam kolegów, czy ktoś się orientuje w temacie chłodni kwiatowej dla kwiatów ciętych i chciałby pomóc w doborze urządzeń ? Chłodnia o wym 6x4xH2,5
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-03-21, 09:24:35
Top użytkownik
Wyceń płyty PU100 i blachę ryflowaną, wyceń obróbkę wraz z materiałami montażowymi PU, wyceń drzwi o potrzebnych wymiarach do chłodni, dobierz i wyceń elementy chłodnicze i elektryczne, wyceń robociznę i już .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

snoze

2018-03-21, 11:17:55
Nowy użytkownik
Tak wszystko to wiem. Chodzi mi o pomoc w doborze agregatu i chłodnicy. Nie robiłem do tej pory komory na kwiaty. Tak z obliczeń wyszedł mi agregat w granicach 4,5 - 5 kW( -5* ). Nie wiem tylko jaką dużą zastosować chłodnicę?
  • Odpowiedz

barbie

2018-03-21, 12:00:27
Top użytkownik
duża chłodnica z Tarmontu bez wentylatorów .
  • Odpowiedz

chłod

2018-03-21, 12:07:52
Nowy użytkownik
Snoze na jakim czynniku to chcesz zrobić.
dla 60m3 kW jeśli izolacja komory dobra to OK nawet przed 4 kW wystarczy, chłodnica na małej delcie i powietrze z wolnymi obrotami. Często stosuje się dwustronnego wydmuchu.
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-03-21, 13:32:31
Top użytkownik
snoze napisał(a):Tak wszystko to wiem. Chodzi mi o pomoc w doborze agregatu i chłodnicy. Nie robiłem do tej pory komory na kwiaty. Tak z obliczeń wyszedł mi agregat w granicach 4,5 - 5 kW( -5* ). Nie wiem tylko jaką dużą zastosować chłodnicę?
... jak mam dylemat to wysyłam do hurtowni tam siedzi człowiek z dużą wiedzą i mi doradza .
Napisz do kilku i po temacie będziesz miał .
Podaj im to co już masz wiadome tj :wymiar komory i kubaturę, temperaturę jaką chcesz w komorze w °C, temperatura początkową °C, grubość izolacji PU np. 10cm .

Ja zakładam / zwiększam do doboru wydajność o kilka % ale możesz dać deko więcej na pokrycie ewentualnych zysków ciepła od nieprzewidzianych zastosowań.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

123Lucy

2018-04-09, 11:15:46
Nowy użytkownik
Hej, a jakich kurtyn czy zasłon używacie w chodni na kwiaty? Ja słyszałem o [reklama] firmie. Mają dobre kurtyny z folii, która nie kruszeje nawet w niskich temperaturach.
Używacie w ogóle folii PCV, żeby nie uciekało zimno, czy jeszcze czegoś innego?
  • Odpowiedz

123Lucy

2018-04-09, 11:18:43
Nowy użytkownik
Bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi, bo muszę kupić jakąś zasłonę przed początkiem czerwca, ale nie wiem jaką :/
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa