Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator pod pompę powietrze-woda

14 Odpowiedzi, 11146 Wyświetleń

pealoo

2016-04-04, 14:30:28
Nowy użytkownik
Witam
Jeśli temat już był wałkowany, to przepraszam ale nie znalazłem.
Mam pompę powietrze-woda 4kW firmy SUNEX / sprężarka Toshiba/gaz R410A. Wpadła mi również w ręce nowa jednostka wewnętrzna Daikin FTKS 35CVMB. Chciałbym założyć na wysokim ciśnieniu zawór trójdrogowy w pompie ciepła i za pomocą siłownika przełączać parownik pompy/parownik Daikin. Czy ktoś z Was coś takiego już robił i może doradzić lub odradzić takie rozwiązanie? Wydaje się z początku karkołomne, ale tak naprawdę sprowadza się tylko do tego zaworu oraz trójnika po stronie niskiego ciśnienia (tu chyba zawór nie ma sensu). Odległość między pompą ciepła a jednostka wewnętrzną około 4-5m.
Zawsze marzył mi się klimatyzator, który nadmiar domowej energii transportuje do ciepłej wody użytkowej.
Poszukuję też seriwsanta z Bydgoszczy i okolic, który lubi wyzwania i jest entuzjastą niestandardowych rozwiązań.
Pozdrawiam
Bartek
  • Odpowiedz

frost-ch

2016-04-04, 19:23:48
Zaawansowany użytkownik
A tak dokładniej to co chcesz osiągnąć , bo jakoś nie rozumiem zawór na wysokim ciśnieniu i parownik przełączać , to ma chłodzić czy grzać?
  • Odpowiedz

pealoo

2016-04-04, 19:59:14
Nowy użytkownik
Chciałbym za skraplaczem wstawić zawór trójdrogowy, który przełącza na żądanie obieg na jednostkę klimatyzatora zamiast wbudowanego w pompę parownika. To wymaga też połączenia przez trójnik przewodów niskiego ciśnienia (wyjście parownika).
Klimatyzator ma chłodzić powietrze w sypialni, jednocześnie grzejąc wodę użytkową.
Bartek
  • Odpowiedz

awax

2016-04-04, 20:16:10
Top użytkownik
W sypialni??? o to za mała wydajność Smile
  • Odpowiedz

frost-ch

2016-04-04, 20:36:21
Zaawansowany użytkownik
pealoo napisał(a):Chciałbym za skraplaczem wstawić zawór trójdrogowy, który przełącza na żądanie obieg na jednostkę klimatyzatora zamiast wbudowanego w pompę parownika. To wymaga też połączenia przez trójnik przewodów niskiego ciśnienia (wyjście parownika).
Klimatyzator ma chłodzić powietrze w sypialni, jednocześnie grzejąc wodę użytkową.
Bartek
To raczej pomyśl o układzie równoległym , zawór trój drogowy ni będzie najlepszym rozwiązaniem
  • Odpowiedz

pealoo

2016-04-05, 07:39:46
Nowy użytkownik
Równoległym czyli dodatkowa sprężarka, skraplacz itp? Moim nadrzędnym celem nie jest schłodzenie sypialni tylko zbudowanie układu minimalizującego zużycie energii elektrycznej.
W dwóch oddzielnych układach mam zimną sypialnię i ciepłą wodę zużywająć dziennie 2x5kWh , w układzie wykorzystującym jedną sprężarkę osiągam to samo za pomocą 5kWh.
Jeśli za zaworem trójdrogowym zachowam tą samą objętość dwóch niezależnych układów (rurki + parownik) to chyba nie powinno być problemu? Warunkiem jest tu również przełączanie zaworu w skrajne pozycje, żeby czynnik nie krążył jednocześnie dwiema drogami.
Tak przynajmniej mi się wydaje.
Oczywiście jest jeszcze alternatywa w postaci przekierowania strumienia powietrza które teraz jest wydmuchiwane z pompy. Niestety wymaga to dużego odwiertu w stropie, brak jakiejkolwiek regulacji, duży hałas itp.
Bartek
  • Odpowiedz

arnold77

2016-04-05, 10:26:09
Nowy użytkownik
Za skraplaczem lepiej zamontować zawory elektromagnetyczne Np. NO i NC może jeszcze zawór zwrotny i jednym sygnałem przyłączać pracę układu. Przy dobrym i prostym sterowaniu powinno pracować, trzeba tylko uważać na ilość czynnika chłodniczego i jego zachowanie w różnych porach roku
  • Odpowiedz

pealoo

2016-04-05, 11:55:10
Nowy użytkownik
Myślałem o elektrozaworach, lecz nie jestem pewien czy takie natychmiastowe przełączenie będzie lepsze od płynnego przejścia pomiędzy układami.
Dodatkowo cewki elektrozaworów trochę się grzeją i zużywają dużo za dużo prądu .
Dlaczego zawór trójdrogowy jest złym rozwiązaniem? Automatykę do tego mam opanowaną. Siłownik też mam porządny.
Bartek
  • Odpowiedz

arnold77

2016-04-06, 06:57:26
Nowy użytkownik
Zawór trójdrogowy nie jest zły jeżeli masz opanowaną automatykę i sam zawór nadaje się do R410 to ok
  • Odpowiedz

manitou

2016-04-06, 07:24:54
Użytkownik
Czy myślałeś co będzie kiedy będziesz chciał dalej chłodzić sypialnię a zasobnik CWU już osiągnie zadaną temperaturę? Lepszym pomysłem zamiast jedn wew. jest użycie wymiennika freon-woda+drugi zasobnik na wodę lodową i klimakonwektor. Wtedy możesz schłodzić nawet jakieś inne pomieszczenie bo wodę łatwo się prowadzi, Dodatkowo masz bufor "chłodu" i możesz chłodzić sypialnię nawet jak temp. CWU jest osiągnięta.
  • Odpowiedz

pealoo

2016-04-06, 12:40:10
Nowy użytkownik
manitou: Myślałem o tym i pomyślałem że po prostu zobaczę jak to będzie. Jeśli lato będzie bardzo upalne i będę chciał dużo chłodu w sypialni, to sobie puszczę ciepłą wodę na trawnik przez zraszacze. Mam system nawadniania całkowicie sterowany z tej samej automatyki, więc to tylko kwestia dołożenia kolejnego elektrozaworu za 60zł. Oczywiście podlewając trawę ciepłą wodą wracam do bilansu energetycznego takiego jak zwykła klima z wymiennikiem na zewnątrz budynku. Myślę jednak że będzie to sporadyczne działanie, jeśli w ogóle.
Jeśli chodzi o wodę lodową to bardzo fajne rozwiązanie, ale musiałbym zamontować kolejny bufor i przez wężownicę + zawór rozprężny przepuszczać R410A. Nie wiem czy ktoś produkuje takie bufory w normalnej cenie, z miedzią chłodniczą w środku.

arnold77: a który zawór nadaje się lub nie? Czy zawór trójdrogowy 500bar z uszczelnieniem ptfe będzie ok?
  • Odpowiedz

wallygator

2016-04-06, 18:29:55
Użytkownik
manitou ma rację to jest najlepsze rozwiązanie bo możesz sobie zapewnić w miarę stałą temperaturę w sypialni. Natomiast twój pomysł jest ciekawszy, bo fajne i taniej było by to zgrać bezpośrednio na freonie (fajna zabawa). Niestety nie będziesz miał klimy jak zasobnik przestanie odbierać ciepło. Zwłaszcza w nocy jak nikt z ciepłej wody nie korzysta, a wtedy najbardziej by się przydał chłód w sypialni.
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

arnold77

2016-04-07, 06:17:49
Nowy użytkownik
pealoo napisał(a):manitou: Myślałem o tym i pomyślałem że po prostu zobaczę jak to będzie. Jeśli lato będzie bardzo upalne i będę chciał dużo chłodu w sypialni, to sobie puszczę ciepłą wodę na trawnik przez zraszacze. Mam system nawadniania całkowicie sterowany z tej samej automatyki, więc to tylko kwestia dołożenia kolejnego elektrozaworu za 60zł. Oczywiście podlewając trawę ciepłą wodą wracam do bilansu energetycznego takiego jak zwykła klima z wymiennikiem na zewnątrz budynku. Myślę jednak że będzie to sporadyczne działanie, jeśli w ogóle.
Jeśli chodzi o wodę lodową to bardzo fajne rozwiązanie, ale musiałbym zamontować kolejny bufor i przez wężownicę + zawór rozprężny przepuszczać R410A. Nie wiem czy ktoś produkuje takie bufory w normalnej cenie, z miedzią chłodniczą w środku.

arnold77: a który zawór nadaje się lub nie? Czy zawór trójdrogowy 500bar z uszczelnieniem ptfe będzie ok?

Napisz jaki to zawór - wydaje się że będzie dobry, może sma bym zaczął stosować
  • Odpowiedz

pealoo

2016-04-07, 12:58:17
Nowy użytkownik
Myślałem o tym zaworze:
Zawór hydrauliczny trójdroży kulowy wysokociśnieniowy
Ciśnienie maksymalne - 500 bar
Gwinty przyłączeniowe - wewnętrzne 1/4"
Przepływ L
[reklama]
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa