Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 54 55 56 57 58 … 165 Dalej
  • alexa

Butle na czynnik chłodniczy.

12 Odpowiedzi, 7290 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2016-05-31, 15:34:28
Top użytkownik
Witam

Mam pytanie, ile ważna jest legalizacja butli na czynnik? Czy są jakieś wymagania co do butli na odzysk.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

zhu.agmet

2016-05-31, 16:22:18
Nowy użytkownik
10 lat od roku produkcji.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-31, 17:41:33
Top użytkownik
Witam
Rozumiem ze jeżeli mam wybite 2011 05 to butli mozna uzywac do 2021. Jak powinna byc oznaczona prawidłowo butlla na czynnik z odzysku?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

zhu.agmet

2016-05-31, 17:52:41
Nowy użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam
Rozumiem ze jeżeli mam wybite 2011 05 to butli mozna uzywac do 2021. Jak powinna byc oznaczona prawidłowo butlla na czynnik z odzysku?
Pozdrawiam
Powinna być dwuzaworowa... a jak powinna być oznaczona? Tego chyba nikt nie sprecyzował. Musi być oznaczona w szczególny sposób by wyróżniała się od innych butli z nowym czynnikiem. Słyszałem nawet, że powinny być żółty pasek, który by ją wyróżniał.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-31, 18:25:29
Top użytkownik
zhu.agmet napisał(a):
stefanbud napisał(a):Witam
Pozdrawiam
Powinna być dwuzaworowa... a jak powinna być oznaczona? Tego chyba nikt nie sprecyzował. Musi być oznaczona w szczególny sposób by wyróżniała się od innych butli z nowym czynnikiem. Słyszałem nawet, że powinny być żółty pasek, który by ją wyróżniał.
Witam
No oki, wszystko rozumiem- dwuzaworowa, żółty pasek a czy powinna byc etykieta jaki czynnik zawiera w danym momencie?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2016-05-31, 19:11:18
Top użytkownik
Oddzielna butla dwuzaworowa z żółtym paskiem dla każdego rodzaju odzyskiwanej substancji.Jeżeli zadeklarujesz ,że odzyskujesz jedynie np R404 to nikt Ci głowy nie urwie gdy będziesz miał jedną.Tak jest na dziś,ale to zmienia się jak w kalejdoskopie.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-31, 19:57:38
Top użytkownik
awax napisał(a):Oddzielna butla dwuzaworowa z żółtym paskiem dla każdego rodzaju odzyskiwanej substancji.Jeżeli zadeklarujesz ,że odzyskujesz jedynie np R404 to nikt Ci głowy nie urwie gdy będziesz miał jedną.Tak jest na dziś,ale to zmienia się jak w kalejdoskopie.
Witam
No ja musze mieć minimum 3, na R410A, R407C i zdarzyc sie moze że bedzie do utylizacji urzadzenie z R22 i wtedy czy powinna być etykieta ostrzegawcza z jakim czynnikiem jest butla?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2016-05-31, 20:03:02
Top użytkownik
Butla musi być oznakowana,nie jestem pewien,ale chyba nie ma konkretnego wzoru oznakowania rodzaju czynnika.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-31, 20:20:15
Top użytkownik
Witam

Etykiety sobie wydrukuje tyle ze nie moge nigdzie wzoru znaleźć. Mam wzor swoj na etykiety ostrzegawcze o zawartosci czynnika w urzadzeniu z przelicznikiem GWP, moze coś takiego zastosować.
[Obrazek: TYVUFTy07smUo58fEaNRBb8GVPrZRNo7nkJgw4b6...55-h641-no]
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2016-06-03, 14:41:20
Moderator
Pięknie!
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-03, 14:54:50
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Pięknie!
Witam
Za dużo naćpane?
Pozdrawiam Big Grin
  • Odpowiedz

Shitashii

2016-06-03, 14:57:53
Moderator
stefanbud napisał(a):
Shitashii napisał(a):Pięknie!
Witam
Za dużo naćpane?
Pozdrawiam Big Grin

Nie! Właśnie bardzo fajnie. A z tymi Rodzajami zagrożeń to w ogóle wygląda zawodowo!
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa