Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 52 53 54 55 56 … 165 Dalej
  • alexa

Wpływ długości instalacji i polożenia jedn. zewn.

11 Odpowiedzi, 3558 Wyświetleń

Basior11

2016-07-02, 09:50:03
Nowy użytkownik
Pytanie do praktyków:
Którą opcję instalacji wybrać i czy w ogóle trzeba się tym zagadnieniem zajmować czy różnice w działaniu będą pomijalne.
Opcja1: Długość instalacji 6 metrów i jednostka zewnętrzna w cieniu przez większość dnia.
Opcja2: Długość instalacji 3 metry i jednostka zewnętrzna w pełnym słońcu (na ścianie ale dach kryty papą zaraz pod nią) czyli dużo cieplej.
Dodałem rysunek poglądowy Smile
  • Odpowiedz

miezala5

2016-07-02, 16:49:04
Top użytkownik
Zdecydowanie opcja nr 1.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-03, 09:21:56
Zaawansowany użytkownik
Co za klima? W DTRce masz wszystkie dane dotyczące przewyższenia jednostek względem siebie. Oczywiście im niższa temp na j.zew tym wydajniejsza jej praca przy chłodzeniu i odwrotnie przy grzaniu Big Grin
  • Odpowiedz

Basior11

2016-07-03, 18:28:44
Nowy użytkownik
Bolas napisał(a):Co za klima? W DTRce masz wszystkie dane dotyczące przewyższenia jednostek względem siebie. Oczywiście im niższa temp na j.zew tym wydajniejsza jej praca przy chłodzeniu i odwrotnie przy grzaniu Big Grin

Ponoć LG standard plus p18el 5kw.
Maks różnica w wysokości 10m, maks długość instalacji 20m.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-03, 21:27:48
Zaawansowany użytkownik
Poniżej 7,5m więc gazu nie będziesz musiał dodawać w żadnym z wypadków. Coś jeszcze potrzebujesz wiedzieć?
  • Odpowiedz

Basior11

2016-07-03, 22:13:04
Nowy użytkownik
Bolas napisał(a):Poniżej 7,5m więc gazu nie będziesz musiał dodawać w żadnym z wypadków. Coś jeszcze potrzebujesz wiedzieć?

Czy to normalne że na aukcjach allegro jest burdel z nazwami modeli przykładowo ten P18EL to jak się okazuje nie jest nowy LG standard Plus z 2016 tylko starszy model czyli Standard z 2014 roku. Ogólnie to na aukcji wszędzie powypisywane że to standard plus i obrazki nowego modelu, tylko w tej specyfikacji nazwa modelu z 2014 roku i ogólnie to ciekawa sklejka bo przykładowo jest ikonka o niskim poziomie hałasu 19db a jak wiadomo wersja 5kw ma minimum na 31db.
Czy mam się martwić jak ktoś mi zainstaluje wersję z 2014? Czy może to tylko niedopatrzenie i raczej taki staroć by się nie uchował na magazynie.
[Obrazek: 984a25fdd3a6b847ac9d83018814cf07.jpeg]

Nie wiem czy się czepiać bo tak czy owak ta starsza wersja to też kawał dobrej klimy i dalej widzę jest w cenie, ale nie taki był mój zamysł żeby brać coś starszego jak można coś nowszego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-03, 22:15:32 przez Basior11.)
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-04, 07:50:49
Zaawansowany użytkownik
Z LG są dwa problemy w sezonie brakuje klim i drugi to taki że część jest ściągana jest z bałkanów i nikt ci tej jednostki nie wyserwisuje w PL tzn gwarancja polska ich nie obejmuje dlatego tez musisz mieć w książce serwisowej hologram LG z nr gwarancji. Jako że problem nr 1 jest nagminny rynek ratuje się klimami starszymi ściąganymi z różnych magazynów za marny pieniądz.
Oczywiście o wszystko możesz zapytać sprzedawcę bo to on powinien wiedzieć co sprzedaje.
  • Odpowiedz

obser

2016-07-04, 08:56:33
Top użytkownik
Czegoś tu nie rozumię.Pytasz się na forum branżowym,a motasz się na aukcjach tzn.chcesz kupić na aukcji,a niejasności wyjaśnić tu.Zaproś firmę,to Ci wyceni i rozwieje Twoje wątpliwości modelowe.
  • Odpowiedz

Basior11

2016-07-04, 09:55:43
Nowy użytkownik
obser napisał(a):Czegoś tu nie rozumię.Pytasz się na forum branżowym,a motasz się na aukcjach tzn.chcesz kupić na aukcji,a niejasności wyjaśnić tu.Zaproś firmę,to Ci wyceni i rozwieje Twoje wątpliwości modelowe.

Motam się na aukcjach bo po prostu wybrałem sobie klimę z aukcji, przyklepałem telefonicznie i mailowo i jutro rano jestem umówiony na montaż. Pytam was bo po prostu sprawdzam czy to może firma ma jakieś niecne zamiary, czy może jestem przerważliwiony i mam brać co dają...może akurat ktoś by wiedział coś o starszej wersji, że przykładowo lepsza konstrukcja itd itp...ok, nieważne.

Tak czy inaczej już się dowiedziałem że będzie montowana wersja Standard Plus z tego roku.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-04, 11:33:36
Zaawansowany użytkownik
Prosze tylko uwazac na gwarancje jest na opakowaniu z jednostki zew. Sprawdz hologram.
  • Odpowiedz

miezala5

2016-07-04, 20:40:28
Top użytkownik
Powodzenia z Allegro!Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa