Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nowa Klimatyzacja Wyrzuca Różnicówke

11 Odpowiedzi, 10398 Wyświetleń

miezala5

2016-07-12, 19:45:04
Top użytkownik
Jak w temacie?
Zasilanie do J.Zewnętrznej
Komunikacja 5 żyłowa z żółto zielonym!
100 razy wszystko sprawdziłem i w momencie wrzucenia zasilania na jeszcze nie uruchomionej z pilota jednostce wyrzuca różnicówke?
Nie wiem czemu?

Oczywiście puściłem to obchodząc różnicówke bez problemu ale niedosyt zostaje!Wink
  • Odpowiedz

barbie

2016-07-12, 20:28:04
Top użytkownik
przetestuj różnicówkę miernikiem .
  • Odpowiedz

DF

2016-07-12, 22:49:08
Użytkownik
sprawdź dokładnie czy nie zasiliłeś N z przed próżniówki która wyrzuca.
  • Odpowiedz

aminokwas

2016-07-13, 03:51:00
Zaawansowany użytkownik
DF napisał(a):sprawdź dokładnie czy nie zasiliłeś N z przed próżniówki która wyrzuca.
Tak jak DF - sprawdź w skrzynce bezpieczników.
  • Odpowiedz

Amfan

2016-07-14, 14:13:47
Top użytkownik
Miałem przypadek,że już przy samym podłączaniu PE działała różnicówka. Diagnoza, wkręt od anemostatu czubkiem wkręcał się w kabel w suficie . Po fleksie do wewnętrznej i po rurach do zewnętrznej i upływność gotowa. Godzina w plecy zanim doszliśmy co jest. Wewnętrznej nie trzeba uziemiać PE idzie po rurach Wink
  • Odpowiedz

mateusszzzz

2016-07-23, 22:35:42
Nowy użytkownik
Miałem przypadki (2) ze roznicowka nie przyjmowała mi klimy. Wymieniłem roznicowka i poszło.
  • Odpowiedz

popeye

2016-07-24, 18:15:17
Użytkownik
A ja miałem przypadek gdy wybijała różnicówka i ktoś ją ominąl. Jednostka zewnętrzna na wysokości 0.5 metra w szpitalu dziecięcym.Faza na obudowie zabijała wszystkie robaki.Manometrów nie dało się podpiąć.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

p.obelix

2016-07-24, 18:35:14
Zaawansowany użytkownik
Bo być może upływność ze wszystkich obwodów plus klimatyzacja równa się jej zadziałanie. Lub tak jak już ktoś pisał sprawdź jak wpiąłeś przewód N, uszkodzona różnicówka
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2016-07-24, 18:59:24
Użytkownik
Amfan napisał(a):Wewnętrznej nie trzeba uziemiać PE idzie po rurach Wink

Witam wszystkich.
Co do tematu - to po co są zaciski uziemienia skoro twierdzisz że nie trzeba podpinać uziemienia? Na schematach nie ma doprowadzonych uziemień?
A jak ktoś odłączy "rury" a nie odłączy zasilania?
  • Odpowiedz

popeye

2016-07-25, 19:59:52
Użytkownik
PARTNER-MAR napisał(a):
Amfan napisał(a):Wewnętrznej nie trzeba uziemiać PE idzie po rurach Wink

Witam wszystkich.
Co do tematu - to po co są zaciski uziemienia skoro twierdzisz że nie trzeba podpinać uziemienia? Na schematach nie ma doprowadzonych uziemień?
A jak ktoś odłączy "rury" a nie odłączy zasilania?
W zasadzie Amfan ma racje ,rury miedziane mają lepsze odprowadzenie fazy w razie zwarcia niż przewód PE 1.5mm2.
Ale jeśli mamy instalacje bez PE to te przewody w jednostce wewnętrznej muszą być podłączone.
  • Odpowiedz

DF

2016-07-25, 20:27:26
Użytkownik
Panowie
Rury miedziane może mają dużo większy przekrój poprzeczny i są miedziane ale nie są metalicznie połączone do żadnego zwodu uziemiającego. A przewód PE ma metaliczne połączenie ze zwodem uziemiającym w instalacji TNS lub jest połączony z N w instalacji TNC-S i w razie pojawienia się napięcia na PE zadziała różnicówka a jak jej nie ma to zadziała wyłącznik nadmiarowo-prądowy (w przypadku pojawienia się fazy na przewodzie PE) - taka jest istota przewodu PE i uziemiania metalowych części urządzeń i obudów. Wykonałem wiele pomiarów Różnicówek i jak różnicówka jest na prąd różnicowy 30mA tzn. że zadziała w najgorszym wypadku przy prądzie 30mA, często przy pomiarach działały nawet przy prądzie 12 lub 9 mA. Urządzenia elektroniczne, komputery mają niewielkie prądy upływowe.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa