Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

nowy kompresor na 404a a freon r-22

46 Odpowiedzi, 55828 Wyświetleń
Wstecz 1 2

mg

2010-01-07, 22:12:05
Top użytkownik
To wszystko szczegóły ważne że R-22 pracuje w oleju mineralnym i syntetycznym, jak masz ochotę to kombinuj. I podważaj opinie fachowca który dodatkowo dba o twoją kieszeń.
PA
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-07, 22:22:10
Top użytkownik
niech stary majster nie zapomni wymienić filtra i wstawić zabezpieczenia termicznego sprężarki ,bo Unit Hermetic nie posiada Krivana .dobrze by było wstawić nowy stycznik-nie wiadomo co było przyczyną uszkodzenia starej sprężarki .
  • Odpowiedz

slawek72

2010-01-07, 22:23:19
Nowy użytkownik
mg ty sie tak odzywasz jak stary chlodniarz -to twoje odzywki ...Wstyd, wstyd, wstyd. Leszcze.,......ty srasz na niego, takie odzywki nie płyna od goscia przed 50-siatką -początkujący od 5lat na forum-)
  • Odpowiedz

mg

2010-01-07, 22:24:08
Top użytkownik
Nie zaszkodzi wymienić parowacz i zawór rozprężny.
To forum istnieje pięć lat Smile a ty próbujesz manipulować moimi wypowiedziami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-07, 23:28:13 przez mg.)
  • Odpowiedz

mg

2010-01-07, 22:41:47
Top użytkownik
slawek72 napisał(a):mg ty sie tak odzywasz jak stary chlodniarz -to twoje odzywki ...Wstyd, wstyd, wstyd. Leszcze.,......ty srasz na niego, takie odzywki nie płyna od goscia przed 50-siatką -początkujący od 5lat na forum-)
To tylko subiektywne odczucia klienta z poczuciem notorycznego robienia w balona przez uczciwie zarabiających fachowców. Rób jak chcesz, jesteś handlowcem, nie daj nikomu zarobić, nawet uczciwemu ):
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-07, 22:52:26
Zaawansowany użytkownik
z doświadczenia... nie wymieniaj oleju na mineralny bo już po gwarancji. raz tak zrobiłem tysiaczek w plecy nie warto
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

mg

2010-01-07, 23:00:35
Top użytkownik
Ciężko jest początkującemu...uff. Pozdrawiam Artica Big Grin
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-07, 23:05:37
Zaawansowany użytkownik
ooo nasz mg_1 wrócił Big Grin odświeżony teraz powinieneś mieć nick mg_2 Big Grin pozdrawiam i witaj z powrotem mg Big Grin
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-08, 00:10:55
Top użytkownik
po przemyśleniu-od 1 stycznia brak R22 w sprzedarzy,lepiej oleju nie wymieniać,zastosować R404 ,wymienić zawory rozprężne i spać spokojnie,nie martwiąc się o to jak skombinować freon jeśli ucieknie.
  • Odpowiedz

jacson

2010-01-08, 08:30:14
Nowy użytkownik
dziekuje mg za wskazówki i rady a i pozdrawiam wszystkich w tym wątku dobrego dnia.
  • Odpowiedz

hanys

2010-01-09, 08:28:00
Nowy użytkownik
Po pierwsze nie masz racji i nic tego nie zmieni. Po drugie nie śmiej się z Rosjan bo nic o nich nie wiesz. Po trzecie podobno w Warszawie przed wojną jeden facet miał 3 nocniki , a jak weszli Ruscy to się na schodach zesrał.
  • Odpowiedz

czesio26

2010-01-14, 22:53:22
Użytkownik
napisze Ci tak;od 10-15 lat wstawiam sprężarki na freon r 404 do instalacji gdzie był r22 i nigdy nic nie kombinowałem z wymianą oleju!!!Napełniałem i napełniam te układy r 22 bo nie trzeba wymieniać zaw rozpr ani kapilar.Oczywiście zmień filtr.
Zamknijmy więc ten temat,r 22 współpracuje ze wszystkimi olejami
Pozdro z Podlasia
  • Odpowiedz

pawelek

2010-04-27, 18:33:58
Użytkownik
czesio26 napisał(a):napisze Ci tak;od 10-15 lat wstawiam sprężarki na freon r 404 do instalacji gdzie był r22 i nigdy nic nie kombinowałem z wymianą oleju!!!Napełniałem i napełniam te układy r 22
A co jakby napełnić te układy R404, też powinno hulać?
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-04, 22:17:55
Zaawansowany użytkownik
Podepnę się tutaj, bo szkoda nowego tematu zakładać.
Buda z mięsem, 2 lady chłodnicze dawniej posiadające po jednym agregacie w środku, teraz jeden wspólny agregat na zewnątrz (nie ja to przerabiałem)
Dzisiaj dzwoni klient, że nie działa - po podpięciu się manometrem jest pusto.
Nieszczelności usunięte, zostawiłem to na 24 h na azocie i nie wiem jaki czynnik wrzucić w układ.
Spręzarka - Danfos SC12C z zieloną nalepką R-22
Elementy rozprężne - kapilary

I tereaz pytania:
Nabić to zamiennikiem R-22, czy nabić np:R-404a?
Czy można kupić uszczelkę do elektrozaworu Danfosa 10W (tą pomiedzy "mosiężnym" kadłubem do którego lutuje/skręca się rury chłodnicze, a blaszką z trzpieniem przesuwaną przez magnes ? Czy jak nie są poprzerywane to Leak Lockiem przesmarować uszczelkę i potrzyma trochę ?

Pytam się, bo Klient za pare miesięcy zmyka tą bude i chce zeby to podziałało jeszcze trochę, ale też nie chce wydawać kupę pieniędzy na reanimacje trupów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-04, 22:19:59 przez eryk_wiking.)
  • Odpowiedz

wit

2012-03-04, 23:17:32
Top użytkownik
urządzenia z r22 -można puścić i na oleju mineralnym i na estrowym -z każdym z tych olei powinno działać.

natomiast absolutnie nie można puszczać na mieszance olejów. w instalacji pewnie jest sporo starego oleju mineralnego. dasz sprężarę z estrowym -to się zmieszają.

czy tak -czy tak trzeba olej zmienić. albo "z góry" na mineralny i zostawić po staremu -albo dać sprężarkę z estrowym -i po kilku dniach wymienić całość oleju na świeży estrowy.

Chcesz puścić na r22 -cóż jak rozumiem stary czynnik już masz w układzie i go nie musisz uzupełniać?

bo czynnika r22 nie ma już w sprzedaży i jest zakazane użycie "świeżego" tylko stary z odzysku wolno użyć -a i to obwarowane dodatkowymi obostrzeniami...
raczej lepiej myśleć "perspektywicznie" i przezbroić układ na na nowy czynnik... r404 -zmiana zaworów - -agregat już masz na r404 -i masz łatwiej w przyszłości.

co do gwarancji na sprężarę -spalonych tanich agregacików nikt nie sprawdza -te drogie -producenci i/lub dystrybutorzy często sprawdzają -w tym i olej.
nawet bez refraktometrów -są testery.

W droższych sprężarach -niektórzy producenci potrafią nawet sprawdzić producenta oleju a nie tylko jego rodzaj. zalecają jakiś własny olej -i są w stanie sprawdzić czy jest konkretny rodzaj, i czy nie zanieczyszczony, nie rozcieńczony.... w razie czego -odmowa gwarancji -bo niespełnione warunki eksploatacyjne.

podobnie -stara spalona sprężarka zalana świeżutkim olejem -to każdy normalny wymiga się z gwarancji...
raczej nikt nie bawi się w sprawdzanie agergacików za kilka stówek -ale za kilkanaście stówek lub za tysie już tak.
a oleje czasem miewają dodawane tzw. znaczniki - mikroskopijne dodatki czegoś co ani nie pomaga ani nie szkodzi -za to producent sprężary może łatwo sprawdzić procentową (raczej promilową) zawartość tego czegoś -i określić czy olej jest oryginalny, czy był rozcieńczany innym itp.
  • Odpowiedz

AS

2012-03-05, 06:31:37
Zaawansowany użytkownik
Witam,
Moim skromnym zdaniem do urządzenia z rurkami kapilarnymi zastosowałbym performax(R407F).
  • Odpowiedz

awax

2012-03-05, 07:23:36
Top użytkownik
Eryk napisał,że usuwał nieszczelność i nie wymieniał sprężarki.
Powinien napełnić zamiennikiem R22.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-05, 11:51:45
Zaawansowany użytkownik
Wit - nie wiem czy Ty na mój post odpowiadałeś Wink , czy na ten wyżej z przed 2 lat Wink.
Wiem o co chodzi z R-22, mamy internety i na szkoleniach za pińcet złotych też byłem Wink

AS, Awax - dzięki, zobacze co mają w Kielcach w hurtowni (prawdopodobnie gó*** jak zwykle), ale nie mam czasu do normalnego miasta jechać.

Dawniej miałem taką fajną rozpiskę, chyba nawet z tego forum - jaki olej, z jakim czynnikiem może działać, tylko dysk twardy w lapku poleciał i z nim całe dobro gromadzone od kilku lat. Macie może coś takiego ?
  • Odpowiedz

wit

2012-03-05, 21:29:06
Top użytkownik
cholerka -nie spojrzałem na daty -odpowiedziałem na ten staaaaaaaryyyy.

co do nowego -używana sprężara na r22 -i z historią na r22 -lej jakiś zamiennik drop in.

ewentualnie rozważ i wymianę oleju -jak stare i rozszczelnione -to pewnie brudny...
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-06, 00:44:25
Zaawansowany użytkownik
Spoko Wit
Wrzuciłem mo29, chodzić chodziło, jak długo będzie, to nie wiem, bo klient zachował się jak pajac i prawdopodobnie wiecej razy sie już nie spotkamy.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-28, 19:24:21
Top użytkownik
hanys napisał(a):bzdura
I TO TOTALNA Smile Czysta niewiedza w wypowiedzi Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa