Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia?

39 Odpowiedzi, 33191 Wyświetleń
Wstecz 1 2

eryk_wiking

2012-03-16, 01:53:58
Zaawansowany użytkownik
Wszystko ładnie pięknie, tylko jak instalacja jest typu "jedną rzecz dotkniesz, trzy się rozlecą" i klient ciągle płacze że kasy nie ma i jakie to straty, to po najmniejszej lini oporu idziesz. Chyba nikt nie będzie przepakowywał całego samochodu specjalnie i siedział 8 godzin za friko + podatki... Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-16, 01:54:34 przez eryk_wiking.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-16, 22:04:33
Top użytkownik
Powiem ci tak.Jedziesz np na Orlena jako klient i płacisz bo musisz.Najgorszym problemem w tej branży jest brak szacunku do samego siebie ze strony pracodawcy.Profesjonalne firmy nie powinny z sobą konkurować.Tylko pogadać na kawie ustalając stawkę za montaż.Odpowiednią.Moim zdaniem są różne montaże a godzina pracy to w epoce kamienia łupanego wynosiła 70 zł.Problem tkwi w niedogadaniu się pomiędzy firmami.Dlaczego nie możemy się cenić używając narzędzia typu www.klimatyzacja.pl lub kcichik lub międzynarodowe forum?Dlaczego? Bo sprzedajemy wiedzę czasami zdobywaną latami.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-03-17, 06:30:32
Moderator
Zmowy cenowe są karane, co nie oznacza, że nie masz trochę racji.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2012-03-17, 17:33:14
Top użytkownik
Zmowa cenowa jest jak najbardziej niezgodna z prawem,jednak są inne możliwości .
Często zaniżone ceny wynikają z nieumiejętności wykonania prawidłowej i uczciwej kalkulacji.Koledzy prowadzący jednoosobowo działalność zarabiają przyzwoitą pensję ,jednak pracują po 16 godzin dziennie,o urlopie mogą pomarzyć,w razie choroby klepią biedę i w końcu kiedyś otrzymają rewelacyjną emeryturę.
Takie są realia.
Jak długo nie będziemy w stanie współpracować ze sobą tak długo będziemy wykorzystywani przez pośredników ,inwestorów itp.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-17, 17:58:51
Top użytkownik
Kiedyś w CECHAH RZEMIOSŁ były cenniki.Zaniżanie cen też jest karalne. Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-17, 20:34:15
Top użytkownik
w cennikach były ceny maksymalne aby majstrowie nie zdzierali skóry z ludzi .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-17, 21:13:46
Top użytkownik
barbie jak zwykle się mylisz.Były widełki i zakres cennika Rolleyes Rolleyes

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-18, 14:14:26
Top użytkownik
jak będę miał taką fantazję --zrobię robotę bezpłatnie i nikt mi tego nie zabroni .odgórne ustalanie cen to utopia,i tak nikt tego nie sprawdzi .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-18, 14:34:29
Top użytkownik
Na szczęście fantazji pilnują przepisy.
http://www.paiz.gov.pl/prawo/prawo_konku...nego_zysku

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-18, 14:45:21
Top użytkownik
mnie one nie dotyczą .mogę dać pieniądze na tacę,mogę bezpłatnie zamontować klimatyzator czy naprawić lodówkę .nie ma przepisu który by tego zabraniał .
  • Odpowiedz

awax

2012-03-18, 15:11:44
Top użytkownik
barbie napisał(a):mnie one nie dotyczą .mogę dać pieniądze na tacę,mogę bezpłatnie zamontować klimatyzator czy naprawić lodówkę .nie ma przepisu który by tego zabraniał .

Przepisu zabraniającego bezpłatnej usługi nie ma,tyle że powstaje wtedy obowiązek podatkowy,a nawet dwa.
Wykonaj taki montaż bezpłatny i zgłoś to do US to się przekonasz.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-18, 15:56:06
Top użytkownik
barbie wpisz w przeglądarce Google człowiek dobroduszny.Ciekawe co ci wyskoczy Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-18, 18:52:21
Top użytkownik
ja nie prowadzę działalności gospodarczej ! i nie muszę niczego zgłaszać .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-24, 18:57:14
Top użytkownik
No i całe szczęście że pracodawca za ciebie odpowiada.Musi naprawdę być wyrozumiały. Rolleyes

Tom Peters
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa