Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

nowy kompresor na 404a a freon r-22

46 Odpowiedzi, 51752 Wyświetleń
Wstecz 1 2

mg

2010-01-07, 22:12:05
Top użytkownik
To wszystko szczegóły ważne że R-22 pracuje w oleju mineralnym i syntetycznym, jak masz ochotę to kombinuj. I podważaj opinie fachowca który dodatkowo dba o twoją kieszeń.
PA
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-07, 22:22:10
Top użytkownik
niech stary majster nie zapomni wymienić filtra i wstawić zabezpieczenia termicznego sprężarki ,bo Unit Hermetic nie posiada Krivana .dobrze by było wstawić nowy stycznik-nie wiadomo co było przyczyną uszkodzenia starej sprężarki .
  • Odpowiedz

slawek72

2010-01-07, 22:23:19
Nowy użytkownik
mg ty sie tak odzywasz jak stary chlodniarz -to twoje odzywki ...Wstyd, wstyd, wstyd. Leszcze.,......ty srasz na niego, takie odzywki nie płyna od goscia przed 50-siatką -początkujący od 5lat na forum-)
  • Odpowiedz

mg

2010-01-07, 22:24:08
Top użytkownik
Nie zaszkodzi wymienić parowacz i zawór rozprężny.
To forum istnieje pięć lat Smile a ty próbujesz manipulować moimi wypowiedziami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-07, 23:28:13 przez mg.)
  • Odpowiedz

mg

2010-01-07, 22:41:47
Top użytkownik
slawek72 napisał(a):mg ty sie tak odzywasz jak stary chlodniarz -to twoje odzywki ...Wstyd, wstyd, wstyd. Leszcze.,......ty srasz na niego, takie odzywki nie płyna od goscia przed 50-siatką -początkujący od 5lat na forum-)
To tylko subiektywne odczucia klienta z poczuciem notorycznego robienia w balona przez uczciwie zarabiających fachowców. Rób jak chcesz, jesteś handlowcem, nie daj nikomu zarobić, nawet uczciwemu ):
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-07, 22:52:26
Zaawansowany użytkownik
z doświadczenia... nie wymieniaj oleju na mineralny bo już po gwarancji. raz tak zrobiłem tysiaczek w plecy nie warto
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

mg

2010-01-07, 23:00:35
Top użytkownik
Ciężko jest początkującemu...uff. Pozdrawiam Artica Big Grin
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-07, 23:05:37
Zaawansowany użytkownik
ooo nasz mg_1 wrócił Big Grin odświeżony teraz powinieneś mieć nick mg_2 Big Grin pozdrawiam i witaj z powrotem mg Big Grin
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-08, 00:10:55
Top użytkownik
po przemyśleniu-od 1 stycznia brak R22 w sprzedarzy,lepiej oleju nie wymieniać,zastosować R404 ,wymienić zawory rozprężne i spać spokojnie,nie martwiąc się o to jak skombinować freon jeśli ucieknie.
  • Odpowiedz

jacson

2010-01-08, 08:30:14
Nowy użytkownik
dziekuje mg za wskazówki i rady a i pozdrawiam wszystkich w tym wątku dobrego dnia.
  • Odpowiedz

hanys

2010-01-09, 08:28:00
Nowy użytkownik
Po pierwsze nie masz racji i nic tego nie zmieni. Po drugie nie śmiej się z Rosjan bo nic o nich nie wiesz. Po trzecie podobno w Warszawie przed wojną jeden facet miał 3 nocniki , a jak weszli Ruscy to się na schodach zesrał.
  • Odpowiedz

czesio26

2010-01-14, 22:53:22
Użytkownik
napisze Ci tak;od 10-15 lat wstawiam sprężarki na freon r 404 do instalacji gdzie był r22 i nigdy nic nie kombinowałem z wymianą oleju!!!Napełniałem i napełniam te układy r 22 bo nie trzeba wymieniać zaw rozpr ani kapilar.Oczywiście zmień filtr.
Zamknijmy więc ten temat,r 22 współpracuje ze wszystkimi olejami
Pozdro z Podlasia
  • Odpowiedz

pawelek

2010-04-27, 18:33:58
Użytkownik
czesio26 napisał(a):napisze Ci tak;od 10-15 lat wstawiam sprężarki na freon r 404 do instalacji gdzie był r22 i nigdy nic nie kombinowałem z wymianą oleju!!!Napełniałem i napełniam te układy r 22
A co jakby napełnić te układy R404, też powinno hulać?
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-04, 22:17:55
Zaawansowany użytkownik
Podepnę się tutaj, bo szkoda nowego tematu zakładać.
Buda z mięsem, 2 lady chłodnicze dawniej posiadające po jednym agregacie w środku, teraz jeden wspólny agregat na zewnątrz (nie ja to przerabiałem)
Dzisiaj dzwoni klient, że nie działa - po podpięciu się manometrem jest pusto.
Nieszczelności usunięte, zostawiłem to na 24 h na azocie i nie wiem jaki czynnik wrzucić w układ.
Spręzarka - Danfos SC12C z zieloną nalepką R-22
Elementy rozprężne - kapilary

I tereaz pytania:
Nabić to zamiennikiem R-22, czy nabić np:R-404a?
Czy można kupić uszczelkę do elektrozaworu Danfosa 10W (tą pomiedzy "mosiężnym" kadłubem do którego lutuje/skręca się rury chłodnicze, a blaszką z trzpieniem przesuwaną przez magnes ? Czy jak nie są poprzerywane to Leak Lockiem przesmarować uszczelkę i potrzyma trochę ?

Pytam się, bo Klient za pare miesięcy zmyka tą bude i chce zeby to podziałało jeszcze trochę, ale też nie chce wydawać kupę pieniędzy na reanimacje trupów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-04, 22:19:59 przez eryk_wiking.)
  • Odpowiedz

wit

2012-03-04, 23:17:32
Top użytkownik
urządzenia z r22 -można puścić i na oleju mineralnym i na estrowym -z każdym z tych olei powinno działać.

natomiast absolutnie nie można puszczać na mieszance olejów. w instalacji pewnie jest sporo starego oleju mineralnego. dasz sprężarę z estrowym -to się zmieszają.

czy tak -czy tak trzeba olej zmienić. albo "z góry" na mineralny i zostawić po staremu -albo dać sprężarkę z estrowym -i po kilku dniach wymienić całość oleju na świeży estrowy.

Chcesz puścić na r22 -cóż jak rozumiem stary czynnik już masz w układzie i go nie musisz uzupełniać?

bo czynnika r22 nie ma już w sprzedaży i jest zakazane użycie "świeżego" tylko stary z odzysku wolno użyć -a i to obwarowane dodatkowymi obostrzeniami...
raczej lepiej myśleć "perspektywicznie" i przezbroić układ na na nowy czynnik... r404 -zmiana zaworów - -agregat już masz na r404 -i masz łatwiej w przyszłości.

co do gwarancji na sprężarę -spalonych tanich agregacików nikt nie sprawdza -te drogie -producenci i/lub dystrybutorzy często sprawdzają -w tym i olej.
nawet bez refraktometrów -są testery.

W droższych sprężarach -niektórzy producenci potrafią nawet sprawdzić producenta oleju a nie tylko jego rodzaj. zalecają jakiś własny olej -i są w stanie sprawdzić czy jest konkretny rodzaj, i czy nie zanieczyszczony, nie rozcieńczony.... w razie czego -odmowa gwarancji -bo niespełnione warunki eksploatacyjne.

podobnie -stara spalona sprężarka zalana świeżutkim olejem -to każdy normalny wymiga się z gwarancji...
raczej nikt nie bawi się w sprawdzanie agergacików za kilka stówek -ale za kilkanaście stówek lub za tysie już tak.
a oleje czasem miewają dodawane tzw. znaczniki - mikroskopijne dodatki czegoś co ani nie pomaga ani nie szkodzi -za to producent sprężary może łatwo sprawdzić procentową (raczej promilową) zawartość tego czegoś -i określić czy olej jest oryginalny, czy był rozcieńczany innym itp.
  • Odpowiedz

AS

2012-03-05, 06:31:37
Zaawansowany użytkownik
Witam,
Moim skromnym zdaniem do urządzenia z rurkami kapilarnymi zastosowałbym performax(R407F).
  • Odpowiedz

awax

2012-03-05, 07:23:36
Top użytkownik
Eryk napisał,że usuwał nieszczelność i nie wymieniał sprężarki.
Powinien napełnić zamiennikiem R22.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-05, 11:51:45
Zaawansowany użytkownik
Wit - nie wiem czy Ty na mój post odpowiadałeś Wink , czy na ten wyżej z przed 2 lat Wink.
Wiem o co chodzi z R-22, mamy internety i na szkoleniach za pińcet złotych też byłem Wink

AS, Awax - dzięki, zobacze co mają w Kielcach w hurtowni (prawdopodobnie gó*** jak zwykle), ale nie mam czasu do normalnego miasta jechać.

Dawniej miałem taką fajną rozpiskę, chyba nawet z tego forum - jaki olej, z jakim czynnikiem może działać, tylko dysk twardy w lapku poleciał i z nim całe dobro gromadzone od kilku lat. Macie może coś takiego ?
  • Odpowiedz

wit

2012-03-05, 21:29:06
Top użytkownik
cholerka -nie spojrzałem na daty -odpowiedziałem na ten staaaaaaaryyyy.

co do nowego -używana sprężara na r22 -i z historią na r22 -lej jakiś zamiennik drop in.

ewentualnie rozważ i wymianę oleju -jak stare i rozszczelnione -to pewnie brudny...
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-06, 00:44:25
Zaawansowany użytkownik
Spoko Wit
Wrzuciłem mo29, chodzić chodziło, jak długo będzie, to nie wiem, bo klient zachował się jak pajac i prawdopodobnie wiecej razy sie już nie spotkamy.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-28, 19:24:21
Top użytkownik
hanys napisał(a):bzdura
I TO TOTALNA Smile Czysta niewiedza w wypowiedzi Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa