Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaką stację odzysku wybrać?

60 Odpowiedzi, 70772 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

bxz

2011-10-24, 23:34:40
Zaawansowany użytkownik
Gratuluje budowy i podejścia. Nie jeden producent by się zawstydził.
Rozumiem, że separacja wody opatentowana czy w filtrze aktywnym? Nawet nie wiem co to, więc się w polemikę nie wdaje. Przy dużych chłodniach, mroźniach będziesz miał dla niej i robotę i kasę z tego... i dobrze bo ludziom ambitnym się należy Smile Jaki olej masz/będziesz miał w sprężarce? to samoodsysanie to rozumiem że przy zmianie odzyskiwanego czynnika, bo tak to lepiej żeby urządzenie na ciśnieniu stało i w moim tak to właśnie widzę.
NO
  • Odpowiedz

wit

2011-10-25, 07:45:42
Top użytkownik
separacja wody -zasada dość prosta -choć realizacja mocno skomplikowana.

w sprężarce będzie normalny estrowy olej -któryś z tańszych bez żadnych dodatków -bse32 lub sez32 -bo mieszają się praktycznie ze wszystkimi innymi estrowymi. Nawet jeśli maszyna śladowe ilości oleju wypluje -to nie będzie to problemem. służyć będzie albo do obsługi instalacji z olejami estrowymi -albo do wymian czynnika i przechodzenia na estrowe... więc kilka dodatkowych kropel estrowego instalacjom nie zaszkodzi.

samoodsysanie -skraplacz + filtr cieczowy to spora objętość i ponad kilogram ciekłego czynnika-szkoda byłoby to tracić... -pstryknięcie przełącznika -i całe "normalne" tłoczenie jest odpinane od sprężarki -przechodzi na stronę ssawną a tłoczenie ze sprężarki realizowane jest krótką drogą wprost do butli. zamiast dużego odolejacza -malutki -itd. część tłoczna -redukowana jest z kilku litrów objętości do objętości sporego kieliszka -i zamiast kilograma -pozostanie kilka deko czynnika w maszynie. zmniejszone układy tłoczne -kilka minut maszyna na tym wytrzyma -akurat tyle, żeby wypluć czynnik z siebie.

a maszyna ma łykać ciecz -żywcem ciecz. około 50kg na godzinę.
  • Odpowiedz

bxz

2011-10-25, 19:48:32
Zaawansowany użytkownik
Nie udało mi się kupić tego co chciałem, bo brakło mi czasu... i dobrze wręcz zaje...fajnie.
Pojechałem zobaczyć jaką sprężarką dysponuje, bo dostałem ją i nawet nie miałem czasu zajrzeć do pudełka...
Pierwsze wrażenie: ok króćce pospawane, maiła być azotem napełniona jak odbierałem... i w 100% sprawna...
ogólny stan techniczny: wizualnie dobry, agregat bez obudowy, a pomalowany na czarno... ale rdza się już zaczyna pojawiać... odkręcenie zaślepionego króćca i porażka... pusto, czy odpali zobaczę jutro, ale ta rdza na gwintach mnie martwii... aparat rozruchowy widzę że raczej w rozsypce... miałem mało czasu i nie podłączałem, bo pośpiech to zły doradzca.Ale jest jedna świetna wiadomość: agregat ma zamontowany fabryczny zbiornik ciekłego czynnika, który oczywiście przerobię, przepuszcze tłoczenie w środku (ma około 1l) idealnie pasuje Smile Już byłem bardzo zadowolony.... ale zacząłem spisywać dane sprężarki i tu pojawił się problem... to sprężarka na R-12, a nie jak mi powiedziano R-404...
Zastanawiam się na jakich parametrach będzie pracował ten mój układ odzysku R134A?
Czy ta sprężarka się nada... jeśli w ogóle uda mi się ją odpalić.
Załączam kartę katalogową i czekam na opinie.
NO
  • Odpowiedz

wit

2011-10-25, 20:49:41
Top użytkownik
co najmniej musisz zmienić olej z mineralnego na strawny dla r134 -czyli pewnie POE.
po drugie -r12 podobnie jak r134a jest czynnikiem niskociśnieniowym -co w praktyce znaczy, że sprężarka w stosunku do swojej wydajności skokowej ma mały silnik./ czyli nie pójdzie na niczym innym niż r134a -bo spalisz.
r404/507/407 dużo mocniej obciążają silnik...

a w ogóle... dedykowana nar12 -czyli pewni produkcja staaaara. ewentualnie wersja amerykańska.
korozja... też wróży, że to staroć...

stacja odzysku troszkę pracy jest... i po prostu żal tracić czas wkładając słaby i kiepski agregat...

szukaj czegoś nar404 -i to czegoś młodszego... za około 200zł można kupić np. danffosy seri sc np. sc15 w dobrym stanie....
za 250-300 zł można dostać cały kompletny agregat aspery -z podstawą -obudową -skraplaczem... coś około 500W wydajności... oczywiście na r404a
  • Odpowiedz

bxz

2011-10-25, 21:13:35
Zaawansowany użytkownik
Tu się muszę nie zgodzić: ona tylko na R134a będzie szła, bo takie założenia, agregat z przyszłym odolejaczem już mam. Zamierzam odpalić na tej sprężarce, zbudować wymiennik, przetestować separator etc. w moim przypadku to nauka, wcale nie potrzebuje lepszej by przetłaczać czynnik z butli do butli... A jak już będę wiedział co i jak to podejmę decyzję: czy bezolejowa stacja do tego i karter sprężarki przerobie na oddolejacz-parownik, a obecny za separator sprężarki... a sprężarkę kupię nową, jeśli już się zorientuje czy chce system olejowy, przeprowadzę testy ile tego oleju nie wyłapie odolejacz "homemade"... to jest dla mnie zysk w postaci wiedzy, Ty wiesz co chcesz osiągnąć i jak, więc takie zabawy to pewnie strata czasu. Właśnie ściągnąłem "z doświadczeniem 20 letnim na utrzymaniu ruchu" kolegę i zasypę go masą pytań jutro Smile
Tyle mądrych książek i artykułów przeczytałem, a jak czas zaprojektować układ to nawet nie wiem od czego zacząć... więc przybazuje na doświadczeniu, a że swojego nie mam... to jutro nie napiszę nic w tym temacie, bo będę zgon... % to domena fachowców, uwalniają granice wiedzy przez rozplątanie języka... a i nieraz są pomocne w zrozumieniu tematu.
NO
  • Odpowiedz

august200

2016-03-26, 15:33:34
Nowy użytkownik
Odgrzewam kotleta czy ma ktoś instrukcje obsługi w naszym języku stacji odzysku CPS 400E niby obsługa intuicyjna ale chciał bym mieć w kartonie od stacji na wypadek jak nowy pracownik czy praktykant będzie ją obsługiwał i czegoś nie będzie wiedział to sobie zajrzy i poczyta.
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-03-29, 11:38:16
Top użytkownik
Poproś sprzedawce . Musi ją dać razem z pompą .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

august200

2016-03-30, 19:32:29
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Poproś sprzedawce . Musi ją dać razem z pompą .

Prosiłem nie mają może nie chcą poszukać dostałem przy zakupie książeczkę "instrukcje" z kilkoma językami tylko nie naszym.
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-03-31, 06:44:16
Top użytkownik
Zgodnie z naszym prawem mają obowiązek wydania ci instrukcji czy im się to podoba czy też nie .
To że nie ma świadczy tylko o klasie takiego sprzedawcy .

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/30...ztuje.html
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Whisky

2016-03-31, 12:47:01
Top użytkownik
Ja kiedyś dostałem okrojoną instrukcje (czegoś tam). Tłumacz mi przetłumaczył i teraz dopiero mam instrukcje.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa